Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Η μάχη του Towton: Η μεγάλη μάχη του πολέμου των Ρόδων (β' μέρος)



Όπως φάνηκε, οι επιτυχείς βολείς των Υορκιστών τοξοτών εκνεύρισαν τους Λαγκαστεριανούς οι οποίοι αποφάσισαν να επιτεθούν στις θέσεις των Υορκιστών. Με την εικόνα των λαγκαστεριανών μονάδων να αναπτύσονται και να επιτίθονται, οι τοξότες των Υορκιστών, αφού ξόδεψαν και τα τελευταια τους τόξα, υποχώρησαν πίσω απο τις θέσεις των κυρίων δυνάμεων των Υορκιστών.

Η πρώτη πτέρυγα των Υορκιστών που δέχτηκε επίθεση απο τους Λαγκαστεριανούς, ήταν η αριστερή τους  απο τους ιππείς που ήταν κρημμένοι στο στο δάσος του Castle Hill Wood. Γρήγορα όμως ενεπλάκησαν και οι υπόλοιπες πτέρυγες. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε περίπου 3 ώρες. O Εδουάρδος ο 4ος ήξερε πως απο αυτή την μάχη εξαρτάται όχι μόνο η διεκδίκησή του πάνω στον αγγλικό θρόνο αλλά και η ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.

ο Εδουάρδος μάχεται στην πρώτη γραμμή


Ο 1,91 εκ. ύψους Υορκιστής ευγενής πολέμησε καθόλη την διάρκεια της μάχης στην πρώτη γραμμή. Αυτή του η έντονη παρουσία στην πρώτη γραμμή έδωσε ακόμα περισσότερο θάρρος στους κουρασμένους και ολιγάριθμους Υορκιστές, οι οποίοι πολεμούσαν ολο και περισσότερους Λάγκαστερ, οι οποίοι ενίσχυαν όλες τις πτέρυγες. Αν και καμία πτέρυγα των Υορκιστών δεν έσπασε, ήταν εμφανές όμως οτι μετά απο καποιο σημείο και μετά, η αριθμητική υπεροχή των Λάγκαστερ θα έκανε ην εμφάνισή της. Ήδη για να αμυνθούν καλύτερα η Υορκιστές έκαναν στροφή 45 μοιρών σχεδόν απο την αρχική τους θέση.

Τότε, σαν απομηχανης θεός, έκανε την εμφάνισή του απο τα δεξιά των Υορκιστών, οι ενισχύσεις απο το σώμα του Λόρδου Norfolk, ο οποίος πλέον πίεζε τους Λάγκαστερ απο τα αριστερά τους. Αυτό το γεγονός, μαζί με το οτι τόσες ώρες οι Υορκιστές δεν λύγισαν και με πρόσθετο γεγονός, οτι ο βασιλιάς Ερρίκος δεν βρισκόταν καν στην μάχη, γέμισε με φόβο και αμφιβολίες τους λαγκαστεριανούς στρατιώτες με αποτέλεσμα να αρχίζουν να διμιουργούνται ρίγματα στις τάξεις τους απο στρατιώτες που έφευγαν.



Ξαφνικά αυτή η άτακτη υποχώρηση έγινε φυγή, με πολλούς Λάγκαστεριανούς να βγάζουν τις πανοπλίες του ώστε να μπορούν να τρέχουν ευκολότερα και γρηγορότερα. Όμως οι Υορκιστές κατάφερα να τους φτάσουν και να σκοτώσουν τους περισσότερος στο σημείο που ονομάστηκε Bloody Meadow. Η μετέπειτα αρχαιολογική έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι Λαγκαστεριανοί τραυματίστηκαν στην πλάτη και στο κεφάλι ένώ αρκετοί σφαγιάστηκαν αφού είχαν παραδοθεί.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, οι περισσότεροι Λάγκασρεριανοί πέθαναν κατα την διάρκεια της φυγής τους. Επίσης, θλιβερές στιγμές απεγνωσμένων Λαγκαστεριανων, που προσπαθούσαν να σωθούν απο την μανία των παιδιών της Υόρκης, έλαβαν χώρα κατα την φάση της διάβασης του Cock Beck όπου άλλοι πεθαναν απο πνιγμο, αλλοι απο τους Υορκιστές τοξοτες και αλλοι απο πνιγμο, μετά απο πτώση της μόνης γεφυρας.

Ο σταυρός του Towton


Ο συνολικός αριθμός των νεκρών κυμαίνεται για τους Υορκιστές μεταξύ 7-8.000 ενώ για τους Λάγκαστερ μεταξύ 10-20.000.

Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν καθοριστικό για τους Λάγκαστερ. Η πλειοψηφία των Λαγκαστεριανών ευγενών εξοντώθηκαν κατα την μάχη ή φυλακιστηκαν αργότερα. Ο Βασιλιάς Ερρίκος κατέφυγε μαζί με την αυλή του στην Σκωτία. Ο Εδουάρδος επανέφερε την Υόρκη στα χέρια των Υορκιστών, έθαψε τον πατέρα του με τις αναλογες τιμές και έγινε ο μόνος κυρίαρχος του αγγλικού θρόνου.

Η συνέχεια ηταν αναμενόμενη, έδωσε τιτλους ευγενείας στους υπόλοιπος Υορκιστές ευγενείς και τους οπαδούς του ενώ εξάλειψε τις εναπομείνασες δυνάμεις των Λάγκαστερ που έμεναν στα βόρεια της Αγγλίας. Η ήττα που δέχτηκαν οι Λάγκαστερ ήταν τόσο μεγάλη που μόλις το 1470/71 θα ξαναδιαβούν τα αγγλοσκωσεζικα συνορα και αυτό εξαιτίας μιας παρεξήγησης δύο πρώην συμμάχων.

H επιρροή της μάχης ήταν έντονη και έδωσε πολλές ιδέες στους καλλιτέχνες για να δείξουν την φρίκη ενώς αδελφοκτόνου πολέμου. Εδώ μια εικονογραφημένη σκηνή απο το έργο του Σαίξπη Ερρίκος ο 6ος, όπου ένας γυιος βλέπει οτι σκότωσε τον πατέρα του και ένας πατέρας τον γυίο του.


(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: