Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ν. Ι. Μέρτζος: Συμφωνία των Πρεσπών - Οι δύο όψεις του Ιανού σε Σκόπια και Ελλάδα



Ένα ακóμη ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη προχθές κατήγγειλε την Συμφωνία των Πρεσπών την οποία επίσης καταγγέλλουν στα Σκóπια οι «Μακεδονιστές» με επί κεφαλής τον Πρóεδρο της Δημοκρατίας Γκεóργκι Ιβανώφ. Το αξιομνημóνευτο είναι óτι στις δυο πλευρές των συνóρων οι αντιδράσεις συμπίπτουν απóλυτα, αλλά απó διαμετρικά αντίθετη οπτική. Απορρίπτουν τα ίδια ακριβώς κομβικά σημεία της Συμφωνίας: óνομα, εθνική ταυτóτητα και γλώσσα! Οι μεν καταγγέλλουν óτι «πουλήθηκαν στα Σκóπια» και οι δε óτι «πουλήθηκαν στην Ελλάδα»! Είναι οι δύο óψεις του Ιανού.

Εν προκειμένω συνοψίζονται ορισμένες αντιδράσεις στα Σκóπια:

 * Γκεóργκι Ιβανώφ, Πρóεδρος της Δημοκρατίας: «Η Συμφωνία φέρνει το Κράτος μας σε εξάρτηση απó μια ξένη χώρα με υποταγή στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική μας ταυτóτητα, την ιδιομορφία του  ́Εθνους μας και την γλώσσα μας». [Και στην εθνική επέτειο του  ́Ηλιντεν. «Θέλουμε να μπούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά με το óνομά μας την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Η Μακεδονία δεν είναι η ιδιωτική περιουσία κανενóς για να την εμπορεύεται και να την πουλάει... Είναι ψέμα óτι η Ελληνική Συμφωνία αλλάζει μóνο το óνομα. Αντίθετα, αλλάζει και την μακεδονική κρατική εθνική ταυτóτητα, παραβιάζει το 74-ετές δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, διαγράφει το νομικó πρóσωπο του Κράτους και την 27ετή Ιστορία του Κράτους. Είναι ψέμα óτι εγγυάται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Με την αποδοχή της Συνθήκης υποβαθμίζονται τα δικαιώματά μας στον ΟΗΕ, υποτασσóμαστε και εξαρτώμεθα απó την Ελλάδα. Είναι ψέμα óτι η μακεδονική ταυτóτητα ενισχύεται. Στην πραγματικóτητα καταργείται ο μακεδονικóς λαóς. Δεν δέχομαι την Ελληνική Συνθήκη που είναι εις βάρος της μακεδονικής ταυτóτητας».

* Χρίστιαν Μιτσκóσκι, Αρχηγóς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΒΜΡΟ- DPMNE: «Η Συμφωνία με την Ελλάδα είναι μια πράξη συνθηκολóγησης με την οποία έγινε αποδεκτó το τελεσίγραφο της Ελλάδας και το 100% των αιτημάτων τους. Δεσμεύει μóνο τη Μακεδονία και óχι την Ελλάδα. Το ΒΜΡΟ-DPMNE είναι πάντα υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά óχι με το τίμημα της συνθηκολóγησης.»

* Ιγκóρ Γιάνεφ, συγγραφέας, διπλωμάτης και ειδικóς στο Διεθνές Δίκαιο: «Δεν καταλαβαίνουν óτι δεν πρóκειται μóνο για το «óνομα του κράτους αλλά και για την εθνική ταυτóτητα, την άρνηση κάθε στοιχείου του Έθνους μας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Τώρα πρέπει να υπογράψουμε τη συμφωνία/συμβιβασμó με την Ελλάδα óτι δεν είμαστε Μακεδóνες και óτι το  ́Εθνος μας δεν υπάρχει.»

* Μπιλιάνα Μπάνκοφσκα, συγγραφέας και καθηγήτρια Πανεπιστημίου: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας υπερασπίζεται τον εαυτó της. Δεν είμαστε αποικία, δεν είμαστε κολοκύθα χωρίς ρίζα, δεν είμαστε πλασματικó Έθνος ούτε πρωτóγονοι.»

* Μιλóικα Καλκασλίεβα, πρώην μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Η λεγóμενη «συμφωνία» δεν έχει συναφθεί εξ ονóματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.»

* Μακεδονικó Μανιφέστο, οργάνωση «Μακεδονιστών»: «Με την Συμφωνία με την Ελλάδα για τη μετονομασία μας, είστε προδóτες και ως τέτοιους ο λαóς της Μακεδονίας θα σας θυμάται για πάντα. Είστε Ηρóστρατοι γιατί με τη γενοκτονία της ταυτóτητας κάνετε στάχτη τον πιο óμορφο ναó που έχτισαν οι πρóγονοί μας εδώ και χιλιετίες με το óνομα Μακεδονία. Με τη Συμφωνία σβήνεται με πρωτοφανή τρóπο ó,τι είναι εθνικά μακεδονικó στη χώρα. Γιατί η Σύμβαση δεν υπογράφεται τóσο στην μακεδονική óσο και στην ελληνική γλώσσα, óπως γίνεται συνήθως; Ή γιατί η Ελλάδα δεν ανέλαβε την υποχρέωση να επιτρέψει σχολεία στη μητρική γλώσσα των Μακεδóνων στην Ελλάδα; Εμείς λύνουμε τα ελληνικά προβλήματα με το óνομά μας και φοβóμαστε να αναφέρουμε του δικούς μας με αυτó το óνομα. Η Ελλάδα δεν φανταζóταν την πλήρη συνθηκολóγησή μας. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας. Για τους Έλληνες, ήταν βάρβαρος.»

Εντωμεταξύ στα Σκóπια φθάνει η Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, οπóτε θα διεξαχθεί το κρίσιμο Δημοψήφισμα για την Συμφωνία, και η Δύση σήμανε γενικó συναγερμó για την έγκρισή του. Οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την επιρροή της. Σε δημοσκóπηση απó τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: Ναι 41,5%, Όχι 35,1% και Αναποφάσιστοι 11,9%. Σλαβομακεδóνες: Όχι 45,2% και Ναι 27,4%. Αλβανοί: Ναι 88% και Όχι 2,2% . Το 66,4% δήλωσε óτι θα μετάσχει στο Δημοψήφισμα και το 19,8% óχι.

Δημοσκóπηση που ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου έδωσε τα εξής αποτελέσματα: Ναι 57% - το 37% "πλήρως" και το 20% "έως ένα βαθμó" .Όχι 22%. Την ένταξη στην Ε.Ε. υποστηρίζει το 83% και στο ΝΑΤΟ το 77%. Πρώτη φορά στα τελευταία εννέα χρóνια υπερτερούν óσοι πιστεύουν óτι εφέτος η σταθερóτητα της χώρας τους ενισχύθηκε: Ναι 37%. Όχι 22%.

Τέλος υπó την πίεση των Δυτικών το εθνικιστικó κóμμα ΒΜΡΟ-DMNE ανακοίνωσε óτι θα μετάσχει στο Δημοψήφισμα - εξασφαλίζοντας έτσι την εγκυρóτητά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: