Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Πολυεθνική άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας 2020» (εικόνες - βίντεο)




Ολοκληρώθηκε σήμερα 14 Φεβρουαρίου, η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», όπου συμμετείχαν με ένοπλα τμήματα και εξοπλισμό, δυνάμεις του Στρατού Ξηράς από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Αλβανία, τα Σκόπια και την Ρουμανία. Παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, του διοικητή του Γ’ ΣΣ, αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Κούτρα, στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, των ενόπλων δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και Ελλήνων και ξένων παρατηρητών.

Στόχος της ασκήσεως ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η σύσφιξη σχέσεων και η ανάδειξη της δυνατότητας συντονισμένης δράσεως και συνεργασίας δυνάμεων στο πλαίσιο ειρηνευτικών ή επιχειρησιακών αποστολών.

Τον συντονισμό είχε το Γ’ ΣΣ, με την συνεργασία τμημάτων της 1ης Μεραρχίας Πεζικού και της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.

Η τελική φάση εκτελέστηκε σε δύο φάσεις:

- Η πρώτη φάση περιλάμβανε δράση ειρηνευτικής δυνάμεως σε συνοριακή γραμμή, όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις, με αποστολή τον έλεγχο και την αντιμετώπιση περιστατικών σε καταυλισμό υποδοχής εκτοπισμένων πολιτών από δυνάμεις ατάκτων.

- Η δεύτερη φάση περιλάμβανε ελιγμό την πολυεθνικής δυνάμεως, με χρήση επιθετικών Ελικοπτέρων Apache, Αρμάτων μάχης, δυνάμεων Πυροβολικού και Πεζικού για την εκκένωση θύλακα ασφαλείας.
Έγινε προσβολή εχθρικών θέσεων με πυρά πυροβόλων και όλμων, κίνηση της αερομεταφερόμενης δυνάμεως με κάλυψη από επιθετικά Ελικόπτερα, πλήγματα από Ελικόπτερα, κίνηση Πεζικού με κάλυψη Αρμάτων, μεταφορά τραυματία με ερπυστριοφόρο μεταφοράς προσωπικού και αεροδιακομιδή με Ελικόπτερο κ.ά.























ΠΗΓΕΣ

Facebook
ΓΕΕΘΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: