Υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και της διακοπής της 307 χρόνων ένωσης της χώρας με την Βρετανία φαίνεται πως είναι το 40% των Σκωτσέζων σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση στο σχετικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί φέτος περίπου το 40% των Σκωτσέζων είναι έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας πράγμα που δείχνει μια αύξηση 3% υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ το 45% των ερωτηθέντων προτίθεται να ψηφίσει κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ένα ποσοστό μειωμένο κατά 2% από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα. Επίσης, ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 15%. Όλοι οι κάτοικοι της Σκωτίας άνω των 16 ετών μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Εάν η πλειοψηφήσει το «ναι», η Σκωτία θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος την 24η Μαρτίου 2016.
Η Σκωτία, μια χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων και στα χωρικά ύδατα της οποίας βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, θα ψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 για να κριθεί εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία. Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία της Σκωτίας μοιάζει να κερδίζει έδαφος με σταθερούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις, την ώρα που εκείνοι που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία κλιμακώνουν την εκστρατεία τους.
Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους Σκωτσέζους ότι θα χάσουν τη λίρα εάν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας, ενώ κορυφαίοι επιχειρηματίες, περιλαμβανομένων των επικεφαλής δύο πετρελαϊκών γιγάντων, της BP και της Shell, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η Σκωτία να καταστεί αυτόνομο κράτος.
Απο την μεριά του, για το θέμα του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Θάλασσας ο υπουργός - πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, σε συνέντευξή του στο BBC τόνισε πως: «υπήρξαν 16 φορολογικές αλλαγές για τη Βόρεια Θάλασσα σε διάστημα 10 ετών και 14 διαφορετικοί υπουργοί Πετρελαίου σε 17 χρόνια. Αυτό που μεταξύ άλλων θα προσφέρει ο έλεγχος από μια ανεξάρτητη Σκωτία στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα είναι μια πολύ πιο σταθερή μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική».
Ενώ για το θέμα της ένταξης ή μη μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στην Ε.Ε. ανέφερε πως: «κανένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει εκφράσει βούληση να ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας στην ένωση. Το να μην αναγνωρίσει, ωστόσο, κάποιος τη δημοκρατική βούληση του λαού της Σκωτίας θα αντιστρατευόταν το ίδιο το πνεύμα της Ε.Ε. Κανένα κράτος – μέλος δεν έχει υπονοήσει ότι θα προσπαθήσει να μπλοκάρει μια ενδεχόμενη σκωτσέζικη υποψηφιότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου