Μετά απο πέντε χρόνια συνεχόμενων ερευνών και πειραμάτων οι καθηγητές και οι σπουδαστές ρομποτικής μηχανικής του MIT κατάφεραν να αναπτύξουν σε ικανοποιητικό βαθμό μια ομάδα μηχανικών τετράποδων Cheetah. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται απο την υπηρεσία τεχνολογικών εφαρμογών και καινοτομιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας των Η.Π.Α την γνωστή DARPA.
Αναλυτικά, τα τετράποδα μηχανικά αυτά πλάσματα φέρουν μια ισχυρή μπαταρία που το επιτρέπει να τρέχει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Όπως φαίνεται και σε βίντεο το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα, τα μηχανικά Cheetah, όχι μόνο μπορούν να τρέχουν αλλα έχουν και την δυνατότητα να υπολογίζουν το ύψος και στην συνέχεια να υπερπηδούν ένα εμπόδιο ενώ είναι εν κινήση, χωρίς να επιβραδύνουν.
«Είναι η πρώτη ομάδα ρομποτικών Cheetah τα οποία, αυτόνομα μπορούν με σχετική άνεση να υπερπηδούν εμπόδια. Πολλά άλλα ρομπότ μπορεί να κινηθούν γρηγορότερα με ρόδες, ή ίσως να πηδούν ψηλότερα, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν από μόνοι τους» τονίζει απο την μεριά του, ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Sangbae Kim.
Ο κ. Kim και οι συνάδελφοί του ελπίζουν ότι αυτό το είδος του σχεδιασμού που εφαρμόζουν στα ρομπο - Cheetah θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία στρατιωτικών ρομπότ ή μηχανών που θα μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση καταστροφών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων του μέλλοντος.
Αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά για να γίνει αυτό. Το ρομπότ της επιστημονικής ομάδας του MIT ήταν σε θέση να ολοκληρώσει το 90 τοις εκατό των εμποδίων στις δοκιμές σχετικά με την διαδρομή πάνω σε διάδρομο, αλλά μόνο το 70 τοις εκατό σε ανοιχτό χώρο.
Ο κ. Κιμ θέλει να βελτιώσει τα συστήματα όρασης - ανίχνευσης των ρομπότ για να μπορούν να πλοηγούνται και σε πιο σύνθετα περιβάλλοντα. Τα ρομπότ είναι σε θέση μέχρι στιγμής να υλοποιούν «τυφλή» πορεία με ταχύτητα στα 13 mph ( ενώ ο μέσος άνθρωπος τρέχει με ταχύτητα 15 mph,), πράγμα που απαιτεί περαιτέρω δοκιμές για να τελειοποιηθεί.
Τα ρομπότ χρησιμοποιούν ένα επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο για να κρατούν την ισορροπία τους. Αυτοί οι αισθητήρες- ίδιοι χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και πυραύλους, συνδυάστηκαν με ένα ειδικά σχεδιασμένο αλγόριθμο που μπορεί να τα βοηθήσει να προσδιορίσουν πόση δύναμη να ασκήσουν και να προσαρμοστούν στις οποιεσδήποτε αλλαγές στο έδαφος και να προσαρμόσουν την ταχύτητά τους.
Επιπλέον, χρησιμοποιούν ένα νέο σύστημα αισθητήρα LIDAR που χορηγεί στο ρομπότ το δώρο της όρασης, χρησιμοποιώντας τις αντανακλάσεις από το λέιζερ για να χαρτογραφήσει το έδαφος. Σε συνδυασμό με το μοναδικό αλγόριθμο και όλους τους άλλους αισθητήρες, το τσίτα-bot μπορεί να τρέξει, να αποφύγει ή να υπερπηδά εμπόδια, τρέχοντας αντίθετα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου