Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε εχτές 15/2/2016 ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Άμυνας του Λιβάνου κ. Samir Moqbel, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής ο κ. Moqbel είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη ενώ αργότερα έτυχε επίσημης υποδοχής στο ΓΕΕΦ.
Οι δύο Υπουργοί είχαν στην αρχή κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως παρακάθησαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών. Στη συνέχεια υπογράφηκε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας.Αργότερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης συνοδεύσε τον Λιβάνιο ομόλογό του στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων επίσης, ο κ. Φωκαΐδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Λιβάνιου ομολόγου του.
Κατά την αυριανή μέρα ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Άμυνας του Λιβάνου κ. Samir Moqbel, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά σήμερα να υποδεκτώ τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου, κ. Samir Moqbel. Θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί και την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της φίλης χώρας στην Κύπρο.
Ειδικότερα, το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται εν μέσω της κλιμακούμενης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας και της όξυνσης της ανθρωπιστικής κρίσης είναι, από μόνο του, ενδεικτικό της σπουδαιότητας της επίσκεψης αλλά και των αναβαθμισμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Δύο χωρών που τους ενώνουν ιστορικοί δεσμοί ειλικρινούς φιλίας και αλληλοσεβασμού.
Δυο λαών που μοιράζονται κοινές εμπειρίες, κοινές παραδόσεις αλλά και την κοινή αγωνία και την προσδοκία για ένα καλύτερο, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κύπρος και Λίβανος, ως δύο μικρές χώρες σε μια περιοχή, που για αιώνες αποτέλεσε πεδίο διεθνούς ανταγωνισμού ισχύος, έχουν βιώσει τις συνέπειες του πολέμου, της προσφυγιάς, της διαίρεσης.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη να αναλάβουμε την ευθύνη του δικού μας μέλλοντος.
Και αυτό απαιτεί να δημιουργήσουμε, πριν και πάνω από όλα, εμείς οι ίδιοι οι λαοί της περιοχής τους διαύλους επικοινωνίας που θα μας επιτρέψουν να οικοδομήσουμε μαζί ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη γειτονιά μας.
Να μετατρέψουμε τη θάλασσα που μας ενώνει μέσα στους αιώνες σε γέφυρα συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.
Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε αξιόπιστους εταίρους και προβλέψιμες πολιτικές.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως χώρα που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και μπορεί εποικοδομητικά να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων συνεργασίας.
Οι τριμερείς συνεργασίες που αναλαμβάνουμε με την Ελλάδα ενισχύουν αυτή την προοπτική και φέρνουν την ίδια ώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και αυτό είναι αναγκαίο, όπως αναγκαία είναι και η στήριξη των κυβερνήσεων της περιοχής που παραμένουν δεσμευμένες και εργάζονται για την ειρηνική επίλυση προβλημάτων, την προαγωγή συνθηκών σταθερότητας, αλλά κυρίως σήμερα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί σταθερό υπέρμαχο και υποστηρικτή της ανάγκης στήριξης των χωρών αυτών, όπως είναι ο Λίβανος, ιδιαίτερα μέσα στα όργανα της ΕΕ.
Θέλω ιδιαίτερα να σημειώσω εδώ πόση σημασία αποδίδουμε στην ανάγκη στήριξης των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, ως του θεσμού εκείνου που αποτελεί σύμβολο αλλά και πηγή ενότητας της φίλης χώρας, αλλά και να επαναλάβω τη σταθερή μας βούληση να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για την ενίσχυση τους, ως μέσο ενίσχυσης της ενότητας και της πολιτικής ομαλότητας στο Λίβανο.
Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι η Κύπρος συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) για το Λίβανο, ενώ παρέχει επίσης σημαντικές διευκολύνσεις στη Ναυτική Δύναμη της UNIFIL.
Στο πνεύμα των όσων έχω προαναφέρει, είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί με το φίλο Υπουργό, θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και το συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως και θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας.
Είχαμε ακόμη τη δυνατότητα να εγκύψουμε ειδικότερα σε ότι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, των νέων ασύμμετρων απειλών γενικότερα αλλά και του φλέγοντος προβλήματος της μεταναστευτικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε τη συνεργασία μας και στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο τομέα αυτό, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στην εκπαίδευση και στη δημιουργία υποδομών στη φίλη χώρα, που θα επιτρέψουν την ακόμα πιο στενή και αποτελεσματική μας συνεργασίας.
Ως επιστέγασμα της αναβαθμισμένης αυτής σχέσης, έχουμε υπογράψει σήμερα ένα Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, που αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των δύο μας επιτελείων για την εμβάθυνση της μεταξύ μας συνεργασίας.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογο μου και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και να τον ευχαριστήσω για τη διαχρονική στήριξη του Λιβάνου.
Επανέλαβα, επίσης, την αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δύσκολο αγώνα που διεξάγει η Κυβέρνηση του Λιβάνου ενάντια στην τρομοκρατία και στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στη χώρα.
Φίλε Υπουργέ, για άλλη μια φορά θα ήθελα θερμά να σας καλωσορίσω και να εκφράσω την πεποίθηση ότι η επίσκεψη σας αυτή αποτελεί μόνο την απαρχή για την ακόμα πιο ισχυρή και στέρεα συνεργασία μεταξύ μας.»
Από πλευράς του, ο κ. Moqbel αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Κύπρο και τον Λίβανο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ό,τι αφορά τον Λίβανο αφορά και την Κύπρο και ό,τι αφορά την Κύπρο αφορά και τον Λίβανο.
Ο κ. Moqbel εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στην Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στη χώρα του στο θέμα των προσφύγων, των Σύριων αλλά και άλλων προσφύγων στον Λίβανο.
Ο Λιβάνιος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεσολαβήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να επισπευσθεί η παροχή βοήθειας για τους Σύριους πρόσφυγες, κάτι το οποίο, όπως είπε, επείγει να γίνει τώρα και όχι σε ένα χρόνο.
«Το άλλο θέμα το οποίο συζητήσαμε είναι το πρόβλημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στα σύνορά μας, είπε ο Λιβάνιος Υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας ότι ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει σε επίπεδο Ευρώπης έτσι ώστε να υπάρξει επίσπευση της υποστήριξης που θα σταλεί στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου.
Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε οι δύο χώρες με την σημερινή συμφωνία θα θέσουν πλέον σε πρακτική εφαρμογή αυτά που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν. Παράλληλα ανέφερε ότι άλλη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών που υπογράφηκε το 2013 θα επικυρωθεί το συντομότερο δυνατό από το Κοινοβούλιο της χώρας του, ενώ είπε ότι συζητήθηκε και η συμφωνία για έρευνα και διάσωση.
Αποτελεί στόχο, όπως ανέφερε ο κ. Moqbel, η εντατικοποίηση των διμερών διαβουλεύσεων, η εξεύρεση τρόπων προστασίας των κοινών συνόρων των ΑΟΖ των δύο χωρών και η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την φιλοξενία που προσέφερε στο λαό του Λιβάνου διαχρονικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου