Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Το ματς της ημέρας (Γερμανία - Ιταλία): "Έσπασε" επιτέλους τη "κατάρα"!


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Γερμανία έσπασε τα "μάγια" της Ιταλίας και τώρα θα πρέπει να λάβει κάποιο ειδικό "στοπ" για να μην κατακτήσει το Euro 2016.



Έστω και στα πέναλτι
Ο Jonas Hector πέρασε το τελευταίο του πέναλτι κάτω από τον Buffon και οδήγησε τους πρωταθλητές κόσμου στα ημιτελικά σε μια νύχτα έντασης που σιγά-σιγά κλιμακώθηκε στα πέναλτι που έφερε ασυνήθιστες χαμένες εκτελέσεις και από τις δύο πλευρές. Όχι ότι για τους Γερμανούς θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο αν αποκλείονταν. Αυτή είναι η πρώτη φορά σε εννέα νοκ- αουτ αναμετρήσεις που ξεπερνά τους Ιταλούς. Η Γαλλία ή η Ισλανδία βρίσκονται τώρα ανάμεσά τους για μια θέση στον τελικό το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Η Ιταλία μπορεί να αισθάνεται ότι θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το γκολ του Mesut Ozil, που ήρθε τελικά στα μέσα του δεύτερου μισού της κανονικής διάρκειας. Αυτό ήρθε από ένα ελεύθερο του Manuel Neuer το οποίο αντιμετωπίστηκε ασθενώς από τον Alessandro Florenzi, επιτρέποντας στον Mario Gomez να ξεπηδήσει ελεύθερα στα αριστερά. Αυτός με τη σειρά του έδωσε στον Hector, όπου η σέντρα του κόπηκε προσωρινά από τον Leonardo Bonucci πριν τελειώσει με έμφαση τη προσπάθεια ο Ozil.
Σε αυτό το στάδιο, θα στοιχημάτιζε κάποιος ότι η Γερμανία θα έλυνε τη "κατάρα" αλλά η Ιταλία είναι πολύ σκληρόκαρδη για να πεθάνει. Ο Jerome Boateng της έδωσε μια ανέλπιστη ευκαιρία λίγα λεπτά αργότερα. Μετά από μια σέντρα του Florenzi ο Γερμανός αμυντικός είχε τα χέρια του τεντωμένα στον αέρα και έπρεπε να κατηγορήσει μόνο τον εαυτό του όταν η μπάλα χτύπησε στο αριστερό του χέρι. Ήταν σε κοντινή απόσταση, αλλά οι Γερμανοί έπρεπε να το γνωρίζουν καλύτερα και το πέναλτι του Bonucci ήταν μια δίκαια τιμωρία.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αγώνας έμοιαζε με μια παρτίδα σκάκι και πήρε σχεδόν όλο το πρώτο ημίχρονο για να πραγματοποιηθεί μια ευκαιρία. Το δεύτερο ημίχρονο σχεδόν έπιασε φωτιά μέσα σε εννέα λεπτά.
Στη διαδικασία των πέναλτι οι Zaza, Pelle και Muller συνέβαλαν στις χειρότερες εκτελέσεις από τα έξι χαμένα πέναλτι. Τουλάχιστον μέχρι ο Matteo Darmian να πλασάρει κοντά στον Neuer στον αιφνίδιο "θάνατο" και η τελευταία λέξη άνηκε στον Hector.



Οι "τσιμπημένες" τακτικές του Low διαμόρφωσαν τον αγώνα

Ήταν ένας αγώνας διαμορφωμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου από την απόφαση του Joachim Low να προσαρμοστεί στο σύστημα των Ιταλών. Μια σύγκρουση των συστημάτων του 3-5-2 ήταν πάντα πιθανό να φέρει τα πέναλτι
Η Γερμανία προπονήθηκε με κλειστές τις πόρτες στη βάση της ομάδας στο Εβιάν μια ημέρα πριν από το παιχνίδι και αυξήθηκε η πρόβλεψη ως προς το ποια ακριβώς ήταν η επινόηση του Low. Η απάντηση ήταν σαφής και κατά μια ματιά εμφανίστηκε στην ενδέκαδα: Ο Low επέλεξε να παίξει με τρεις πίσω, βάζοντας τον Howedes ως επιπλέον κεντρικό αμυντικό στη θέση του Draxler. Έμοιαζε με μια προσεκτική, αντιδραστική κίνηση κατά μία έννοια, αλλά από την άλλη υπήρχε μια σαφής λογική: η Γερμανία νίκησε τους Ιταλούς 4-1 με τη χρήση αυτής της ενδεκάδας τον Μάρτιο.
Μια άλλη αλλαγή ήρθε στα πρώτα 15 λεπτά και αυτή ήταν μάλλον πιο αναγκαστική: ο Bastian Schweinsteiger αντικατέστησε Sami Khedira στη μεσαία γραμμή και έλαβε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Neuer.



Η γενναιότητα του Bonucci σχεδόν ξεπλήρωσε την Ιταλία
Ο Buffon δεν μπορούσε να παρακολουθήσει όταν ο Bonucci ετοιμαζόταν να εκτελέσει το πέναλτι, αντίθετα γύρισε την πλάτη του και άφησε τα γεγονότα να μιλήσουν. Ίσως να ήταν κατανοητό. Ο κεντρικός αμυντικός της Juventus ποτέ δεν είχε σκοράρει από την άσπρη βούλα για τη χώρα του και είχε πετύχει μόνο τέσσερα γκολ με την Εθνική του.
Ωστόσο η συμπεριφορά του Bonucci ενέπνευσε αισιοδοξία και η εκτέλεση του ήταν άκρως φυσιολογική. Ήταν ένας μικρόκοσμος της ευρύτερης προσωπικότητα της ομάδας του. Η Ιταλία καθοδηγήθηκε από την τεράστια δύναμη της θέλησης που φαίνεται από τα τρία σέντερ μπακ τους. Ο Bonucci, ο Chiellini και ο Andrea Barzagli είναι η καρδιά της Ιταλίας και δεν θα πρέπει να μας προξενεί καμία έκπληξη που ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν τον έλεγχο των καταστάσεων και στην επίθεση.
Μίλησε σκληρά η τύχη που ο Bonucci ήταν ο ένας από τους Ιταλούς που έχασε το πέναλτι στη χιτσκοκική διαδικασία, Ο πόνος θα διαρκέσει σίγουρα για κάποιο διάστημα, αλλά δεν πρέπει να επισκιάσει την αξιοσημείωτη δύναμη και το χαρακτήρα του αμυντικού της Juventus.

Δεν υπάρχουν σχόλια: