Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

GAU-19/A σε βορειοκορεατικά περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης;


Αίσθηση έχει προκαλέσει το πρόσφατο άρθρο του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap στο οποίο γίνεται λόγος για την ύπαρξη πολυβόλου τύπου Gatling στα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης της Βορείου Κορέας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ένας πιθανός εξοπλισμός και των 380 πλήρως επιχειρησιακών βορειοκορεατικών περιπολικών με πολυβόλα τύπου ρότορα θα καθιστούσε επισφαλή την επιβίωση των αντίστοιχων νοτιοκορεατικών. Αυτή η κίνηση της Βορείου Κορέας έρχεται ως απάντηση στην προμήθεια νέων και ταχύτερων περιπολικών απο την Σεούλ.

Το GAU-19/A είναι αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης πολυβόλο απο General Electric. Έχει τρεις κάννες 12.7 mm, οι οποίες περιστρέφονται με την χρήση ρότορα και με την δυνατότητα βολής 2.000 σφαιρών το λεπτό σε απόσταση 2 - 6 χλμ. Ωστόσο πολύ ειδικοί διατείνονται οτι μπορεί να είναι το σοβιετικό αντίγραφο  Yak-B gatling gun ή το αντίστοιχο κινεζικό Hua Qing gatling gun ή αν είναι το αμερικανικό GAU πιθανόν να είναι κάποιο λάφυρο του πολέμου του βιτναμ.

το Yak-B gatling gun
Πολλοί αναφέρουν πάντως οτι είναι πολύ δύσκολο για την Πιονγκγιανκ να συντηρήσει έναν τέτοιο όπλο, πόσο μάλλον να το παράγει σε μεγάλους αριθμούς καθώς δεν διαθέτει επαρκή αριθμό ανταλλακτικών και δυνατότητα συντήρησης και επίσης, καμία γειτονική χώρα δεν δείχνει διατεθειμένη να την υποστηρίξει παρά τις όποιες πιθανές υπόγειες εμπορικές συναλλαγές.

το κινεζικό Hua Qing gatling gun

Δεν υπάρχουν σχόλια: