Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Euro 2016: Το πιο ωραίο δώρο. Σε ευχαριστούμε για όλα Ουαλία


Δημήτρης Βαρσάνης

Έτσι, το όνειρο τελείωσε. Η Πορτογαλία απέκλεισε την Ουαλία από το Euro 2016. Η χαρά έχει φύγει από τον κόσμο και είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την ζοφερή πραγματικότητα των πραγμάτων.
Οι μεγαλύτερες ομάδες κερδίζουν πάντα, τα αουτσάιντερ δεν έχουν καμία ευκαιρία και τρία αλόγιστα λεπτά μπορεί να καταστρέψουν ένα ολόκληρο τουρνουά κακού ποδοσφαίρου
Πενήντα λεπτά αγώνα και το παιχνίδι ήταν ακόμα ισόπαλο. Ήταν μια ως επί το πλείστον απογοητευτική υπόθεση όπου καμία πλευρά δεν είχε γίνει επικίνδυνη. Η Πορτογαλία υπερασπίστηκε βαθιά για να χαλάσει τις επιθέσεις της Ουαλίας και αυτό είναι ακριβώς το οποίο συνέβη. Η Ουαλία δυσκολεύτηκε  να σπάσει το πορτογαλικό "τοίχος" και δεν μπορούσε να το διαχειριστεί.
Ο συγκεκριμένος ήταν ο πρώτο αγώνας στο τουρνουά που δεν κατάφερε να σκοράρει (αυτό σημαίνει ότι η Ισλανδία, το μοναδικό μεγαλύτερο αουτσάιντερ από την Ουαλία είναι η μόνη ομάδα που έχει σκοράρει σε κάθε παιχνίδι του Euro) και αυτή η έλλειψη απειλής του γκολ καθίσταται στον σχηματισμό της χωρίς δόντια, και όταν ένας σχηματισμός όσο της Ουαλίας είναι χωρίς δόντια τα πράγματα σπάνια τελειώνουν καλά.



Όπως αποδεικνύεται, μια στημένη φάση ήταν αρκετή. Ένα κόρνερ εκτελεσμένο από τον Raphael Guerreiro και ο Cristiano Ronaldo έπιασε μα υπέροχη κεφαλιά. Ήταν ένα θαυμάσιο χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Τρία λεπτά αργότερα και ένα σου του αστέρα της Real Madrid κόντραρε σε ένα πλήθος αικτών, όπου το εκμεταλλεύτηκε ο Nani και πραγματοποίησε το 2-0.
Η Ουαλία ποτέ δεν αντέδρασε μετά από αυτό. Απλώς δεν ήταν η μέρα της. Με δέκα λεπτά να απομένουν, ο Ashley Williams επιχείρησε ένα παρόμοιο δυνατό σουτ σε ένα τεράστιο πλήθος παικτών στο άλλο άκρο του γηπέδου, αλλά αντί να βρει έναν συμπαίκτη του χτύπησε σε έναν αντίπαλο αμυντικό.



"Είναι πολύ απογοητευτικό να είσαι τόσο κοντά στον τελικό, αλλά πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Αυτή είναι μια στιγμή υπερηφάνειας για μας, έχουμε πετύχει πολλά. Είχαμε υπερηφάνεια και πάθος "δήλωσε ο Gareth Bale μετά το παιχνίδι και είχε δίκιο. Η Ουαλία πέτυχε το ακατόρθωτο από την επίτευξη αυτού του σκοπού.


Η απόδοση να κατακτήσει το τουρνουά ήταν στο 100,00, πιθανότητες οι οποίες είναι πιθανόν να είναι γενναιόδωρες με δεδομένη την έλλειψη ποιότητας στο πλάι της. Ήταν μια ομάδα που αποτελούνταν από παίκτες κατώτερων ομάδων της Premier League γαρνιρισμένη με δύο ποιοτικούς "μαθητές" - ο Williams και ο Ben Davies - και εν συνεχεία δύο τεράστια αστέρια (ο Bale και ο Aaron Ramsey)
Δύο από αυτούς τους τέσσερις πολύ καλούς παίκτες έλειπαν κατά της Πορτογαλίας (χάρη στον κανόνα - φάρσα της UEFA που δύο κίτρινες σε πέντε παιχνίδια δικαιολογούν μια τιμωρία) και πραγματικά έδειξε ότι η Ουαλία δεν κατάφερε να βρει το ρυθμό της. Οποιοσδήποτε φαντάζεται ότι ο Ramsey θα ήταν τόσο χρήσιμος στην κατάρριψη της αμυντικής γραμμής της Πορτογαλίας.



Ωστόσο αν η Ουαλία μας άφησε το έπραξε με πολλές καλές αναμνήσεις. Οι οπαδοί της ήταν εντυπωσιακοί, η συμπεριφορά τους άψογη σε αντίθεση με κάποιους άλλους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που εμφάνισαν τις χειρότερες πλευρές του εαυτού τους. Επιπλέον τραγούδησαν αρμονικά σε όλη τη διοργάνωση, δημιουργώντας μια απτή αίσθηση ατμόσφαιρας που αναμφίβολα ωθούσε την ομάδα προς τα εμπρός.
Η Ουαλία έχει πετύχει περισσότερα τέρματα στο τουρνουά από οποιαδήποτε ομάδα πέρα της φιναλίστ Γαλλία. Η πανάξια επικράτηση της επί του Βελγίου ήταν ένα θέαμα να το βλέπει κάποιος και το αποκορύφωμα της στο στάδιο των προημιτελικών.
Έπαιξε με μια οργανωτική λαμπρότητα ίση της Ιταλίας ή της Γερμανίας. Αν αυτό ακούγεται γελοίο, δώστε έμφαση μόνο στο μέγεθος του επιτεύγματος. Αμύνθηκε ψηλά για να αποσταθεροποιήσει τους αντιπάλους, αμύνθηκε χαμηλά για να τους μπλοκάρει. Στις αντεπιθέσεις ήταν ταχύτατοι, πέτυχαν γκολ μεγάλου βεληνεκούς και σκόραραν ένα από τα τέρματα του τουρνουά (Hal Robson-Kanu).
Τακτικά ήταν σχεδόν τέλεια, τελικά "έπεσε" μόνο στο εμπόδιο της ποιότητας - και ποιος θα μπορούσε να τους φθονήσει για αυτό; - αποκλείστηκε από μια ανύποπτη στιγμή με δύο από τους καλύτερους παίκτες να λείπουν για έναν γελοίο και άδικο κανόνα, ποιος δεν θα ήταν θυμωμένος με αυτό;


Ποιος θα μπορούσε να είναι θυμωμένος με την Ουαλία; ποιος δεν θα ήταν οτιδήποτε άλλο παρά ευγνώμων σε αυτούς; Μας υπενθύμισε ότι η προληπτική επιτυχία στο διεθνές ποδόσφαιρο δεν πρέπει να περιορίζεται στη Χιλή, στην Ιταλία, στη Γαλλία και σε ένα ιμάντα αντιγραφής της Ισπανία. Μας υπενθύμισε ότι τα θαύματα είναι δυνατα και με καλή οργάνωση και ένα τολμηρό παιχνίδι, ακόμη και για μια ομάδα τόσο μικρή όσο η Ουαλία μπορεί να κάνει κάτι τόσο μεγάλο όσο να φτάσει στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Όμως τα όνειρά τους δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Όπως είπε ο Bale στον απόηχο του αποκλεισμού τους:"Πήραμε μια γεύση από το τώρα και προσβλέπουμε στο μέλλον. Έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε μόνο σε ένα τουρνουά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εικόνα. "
Σας ευχαριστούμε για όλα Ουαλία. Ήσασταν ένα δώρο της συγκεκριμένης διοργάνωσης και ελπίζουμε ότι θα είμαστε ευλογημένοι να σας δούμε και πάλι το 2018, το 2020 και πιο πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: