Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ευρώπη: Οι καλοί, οι κακοί, οι εκπλήξεις και τα σοκ


Δημήτρης Βαρσάνης


Μιας και τα κορυφαία πρωταθλήματα ξαναρχίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο εμείς θα κάνουμε μια γενική ανασκόπηση από το τι έχει γίνει μέχρι στιγμής ανά την Ευρώπη.

Οι καλοί



Atletico Madrid: 1η - La Liga

Αφού η Atletico Madrid έχασε δύο τελικούς του Champions League σε τρία χρόνια και τελείωνε το συμβόλαιο του, ήταν δίκαιο να αναρωτηθεί κάποιος εάν η ομάδα μπορούσε να δώσει στον Diego Simeone κίνητρα. Η "Atleti" ωστόσο φαίνεται να πηγαίνει μπροστά και όχι  πίσω. Το στυλ της παραμένει ίδιο, αλλά είναι τώρα πιο επεκτατική πραγματοποιώντας περισσότερα σουτ και πιο πολύ passing game. Ειδικά στη μεσαία γραμμή ο Simeone διαθέτει πλούσιο υλικό όπως ο Saul, ο Yannick Carrasco, ο Koke και ο Nico Gaitan.





Bayern Munich: 1η, Bundesliga


Τα υψηλά πρότυπα που έχουν θεσπιστεί από τον Pep Guardiola έχουν οδηγήσει κάποιους στο Μόναχο να υποστηρίζουν ήδη ότι η Bayern υποχωρεί κάτω από τον Carlo Ancelotti παρότι έχει λάβει 16 βαθμούς από τους πιθανούς 18 στην Bundesliga. Αποσπασματική και όχι εντελώς πειστική εναντίον της Schalke, του Hamburg και στην ήττα της από τη Atletico Madrid στη φάση των ομίλων, η ένταση των παλαιών δεν υπάρχει, η οποία είναι τρομακτική σκεπτόμενοι ότι ξεκίνησε τη χρονιά με οκτώ συνεχόμενες νίκες και επτά clean sheet.





Monaco: 2η, Ligue 1


Από το ένα άκρο πήγε στο άλλο η Monaco: πολυτελή έξοδα πριν από τρία χρόνια (ξοδεύοντας 160 εκατομμύρια ευρώ) και "καυτοί" πωλητές έκτοτε (λαμβάνοντας 263 εκατομμύρια ευρώ), έχει αποκατασταθεί κάποια ισορροπία στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Monaco κράτησε τους καλύτερους παίκτες της, κυρίως τον Bernardo Silva και έξυπνα ξαναχτίστηκε την άμυνα. Οι νίκες εναντίον της PSG και της Tottenham στο Champions League σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.




Milan: 6η, Serie A

Πολλοί φοβήθηκαν τα χειρότερα για τη Milan αυτή τη σεζόν. Αυτό το καλοκαίρι δεν δαπάνησε σχεδόν τίποτα σε λεφτά. Ο νέος της προπονητής Vincenzo Montella έχει αναπροσαρμόσει το στυλ του για να χωρέσει το προσωπικό και τη νεανική ομάδα του και τα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι Gigi Donnarumma, Alessio Romagnoli, Davide Calabria, Mattia de Sciglio, Manuel Locatelli, Suso και M'baye Niang είναι όλοι τους από 23 και κάτω. Αήττητη σε τέσσερα παιχνίδια, η ομάδα δείχνει χαρακτήρα και ο Montella λύνει τα κακώς κείμενα στην αμυντική της γραμμής.


Οι κακοί



Valencia: 18η, La Liga

Από τότε που ο Peter Lim αγόρασε τη Valencia πριν από δύο χρόνια ο σύλλογος είχε έξι διαφορετικούς προπονητές, συμπεριλαμβανομένων του Voro ως προσωρινός. Είναι δύσκολο μέσα σε όλη αυτή την αστάθεια, η κουλτούρα και η δομή να παραμείνουν άθικτες, ακόμη περισσότερο όταν το αλισβερίσι στους παίκτες είναι πολύ υψηλο. Η Valencia έχασε το πρώτο της σκόρερ Paco Alcacer, τα αστέρια της στη μεσαία γραμμή Andre Gomes και Sofiane Feghouli και τον κεντρικό της αμυντικό Shkodran Mustafir (αντικαταστάθηκε από τον Ellaquim Mangala) το φετινό καλοκαίρι. Ο καινούργιος της προπονητής Cesare Prandelli έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη δουλειά από εδώ και πέρα.





Hamburg: 18ο, Bundesliga


Ο "δεινόσαυρος" δεν απειλείται με εξαφάνιση όμως η επιβίωση του στη Bundesliga είναι υπό απειλή και πάλι. Λίγο σαν την Aston Villa στην Αγγλία, εδώ και μερικά χρόνια με νύχια και με δόντια προσπαθεί να κρατηθεί. Οι προπονητές αλλάζουν (ο Bruno Labbadia έγινε ο όγδοος προπονητής που έφυγε από τότε που απολύθηκε τη πρώτη φορά το 2010), αλλά καταφανέσαστα τα αποτελέσματα παραμένουν τα ίδια επισημαίνοντας τα χρόνια κακοδιαχείρισης στη διοίκηση.





Marseille: 14η, Ligue 1


Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Frank McCourt δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα. Αν κοιτάξει κανείς τους παίκτες που έχασε η Marseille κατά τη περασμένη σεζόν (Steve Mandanda, Andre Ayew, Dimitri Payet, Michy Batshuayi και Andre-Pierre Gignac) δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τα πάνε τόσο άσχημα. Ο προπονητής Franck Passi είναι έξω από τα νερά του και φαίνεται πιθανό να αποχαιρετίσει πολύ σύντομα.




Crotone: 20η, Serie A

Θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1995 για να βρούμε μια ομάδα με ένα μόνο βαθμό ύστερα από επτά αγώνες στη Serie A (Padova). Τα πράγματα ωστόσο αναμενόταν να είναι δύσκολα για τη Crotone αφού έχασε το προπονητή που την οδήγησε στην άνοδο Ivan Juric και το πρώτο της σκόρερ Ante Budimir το καλοκαίρι. Επιπλέον δεν βοηθά ότι δεν παίζει στο γήπεδο της αλλά 400 χιλιόμετρα μακριά και στην Πεσκάρα κάτι που κάνει τη παραμονή της ακόμα πιο δύσκολη.οι εκκενώσεις.



Τα σοκ




Barcelona: 4η, La Liga


Σε σχέση με το τι περιμένουμε από τη Barcelona, οι ήττες από την Celta Vigo (για δεύτερη φορά σε δύο χρονιές), τη νεοφώτιστη Alaves και η ανάγκη να ανατρέψει το παιχνίδι με τη Borussia Monchengladbach έχουν κάνει αρνητική εντύπωση. Mεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους του Luis Enrique. Το υπερβολικό ροτέισον και η λάθος τακτική του από την απουσία του Lionel Messi λόγω τραυματισμού στην ισοπαλία με την "Atleti".





PSG: 3η, Ligue 1


Το χειρότερο ξεκίνημα της σε μια σεζόν στην εποχή του "Κατάρ", η PSG προσαρμόζεται σε ένα νέο προπονητή και στη ζωή χωρίς τον Zlatan Ibrahimovic. Υπήρχε ένα νέφος με τον Hatem Ben Arfa και ένταση μεταξύ του Unai Emery και του προέδρου Nasser Al-Khelaifi μετά τις ήττες από τη Monaco και τη Toulouse.





Schalke: 16η, Bundesliga


Δεν έπρεπε να βαίνουν έτσι τα πράγματα μετά τις έξυπνες προσλήψεις του Christian Heidel ως νέο τεχνικό διευθυντή και τον Markus Weinzierl ως προπονητή. Η σεζόν ξεκίνησε με πέντε συνεχόμενες ήττες και το τεχνικά προικισμένο ρόστερ που φτιάχτηκε από τον Heidel αρχικά δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο τρόπο παιχνιδιού του Weinzierl. Με τον καιρό όμως εκτιμούμε ότι θα έρθουν καλύτερα αποτελέσματα.







Inter: 9η, Serie A


Ήττες από την Hapoel Be'er Sheva και τη Sparta Prague στην Ευρώπη και βρισκόμενη πίσω στο σκορ στα οκτώ από τα εννέα παιχνίδια της αυτή τη σεζόν, χάνοντας τα τέσσερα από αυτά. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Frank de Boer άρχισε τη δουλειά μόνο 10 ημέρες πριν από την έναρξη της χρονιάς και η θέση των Nerazzurri στην Serie A μοιάζει ψεύτικη. Οι εμφανίσεις της Inter ήταν καλύτερες από τα αποτελέσματά της και η νίκη στο Derby d'Italia έδωσε μια ιδέα για το τι είναι ικανή αυτή η ομάδα.


Οι εκπλήξεις 


Las Palmas: 7η, La Liga

Πιο διάσημη τα τελευταία χρόνια ως ένα μέρος των Καναρίων Νήσων που έβγαλε στην επιφάνεια τους Juan Carlos Valeron, Vitolo και David Silva, η Las Palmas για λίγο βρέθηκε και στη κορυφή της La Liga για πρώτη φορά σε 38 χρόνια,  ήταν η αρχή του κακού για τη Valencia και πήρε πανάξια την ισοπαλία από τη Real Madrid. Μόνο η Barcelona έχει πετύχει περισσότερα γκολ στη La Liga αυτή τη σεζόν.





RB Leipzig: 1η, Bundesliga

Το "Haters gonna hate" συνεχίζει να ισχύει για το κλαμπ της Red Bull και του δισεκατομμυριούχου Dietrich Mateschitz που δίνει φτερά εδώ και επτά χρόνια. Ωστόσο η στρατηγική του Ralf Rangnick στη Λειψία είναι άψογη. Η νίκη με 1-0 στο πρωτάθλημα επί της Borussia Dortmund το απέδειξε δεόντως. Η RB Leipzig έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα όλων των εποχών μιας νεοφώτιστης στην Bundesliga και με λίγη πίστη μπορεί να διεκδικήσει και μια έξοδο στο Champions League.





Nice: 1η, Ligue 1


Όντας στη κορυφή της Ligue 1 η Nice συνεχίζει να βελτιώνεται. Αυτό το καλοκαίρι έχασε τον - επί έξι συνεχή χρονιά - προπονητή της Claude Puel και το καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ben Arfa. Όμως τη μετάβαση τη χειρίστηκε άψογα. Η σπονδυλική στήλη των Dante, Younes Belhanda και Mario Balotelli φαίνεται αρκετά αξιοπρεπής για τον Lucien Favre ώστε να επαναλάβει ό, τι πέτυχε στην Gladbach και να βγάλει τους "αετούς" στο Champions League.





Chievo: 5η, Serie A


Οι επιθετικοί της έχουν σκοράρει μόλις δύο φορές και οι ομάδες στη ζώνη του υποβιβασμού είναι οι μόνες που κατά μέσο όρο κάνουν λιγότερα σουτ ανά παιχνίδι, αλλά η Chievo βρίσκεται μόνο ένα πόντο πίσω από τη δεύτερη Napoli. Αποτελεσματικοί και τακτικά έξυπνοι, οι "ιπτάμενοι γάϊδαροι" όντως πετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: