Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Αναλύοντας ένα Έπος (Μια εκδήλωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών)


Στην Αίθουσα Διαλέξεών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών πραγματοποιήθηκε εχτές 24/10/2016, μια λιτή αλλα ουσιαστική ομιλία του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Ηλία Κουσκουβέλη με θέμα ο έπος του ‘40 υπό το πρίσμα της θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αθανάσιος Καραθανάσης, ο οποίος στον λόγο του τόνισε πως: «θα παραμένουν ολοζώντανα στην εθνική μνήμη και την ιστορία οι αγώνες των γονιών μας και της γενιάς εκείνης των Ελλήνων. Στην Πίνδο μένουν εικονίσματα τα αιματοβαμμένα υψώματα και οι τάφοι των μαχητών του '40. Τιμή και Δόξα σε εκείνη την γενιά των αγώνων των θυσιών. Την γενιά που ξεκινάει απο την Μικρασιατική καταστροφή και φτάνει μέχρι την δεκαετία του 50. Γενιά που δόξασε το γένος και σήκωσε την Πατρίδα ψηλότερα και έδωσε στην Ευρώπη το μήνυμα της αντιστάσεως κατά του ολοκληρωτισμού. [...]



Αν δεν μαχόταν η Ελλάδα στην Πίνδο ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή και ο αγώνας της τελικής νίκης θα καθίστατο δύσκολος. Αλλα οι Σύμμαχοί μας στην διάσκεψη της Ειρήνης το 1946 λησμόνησαν αυτούς τους Αγώνες και άφησαν Κύπρο και Βόρειο Ήπειρο σε άλλους»

Ο κ. Κουσκουβέλης χώρισε την ομιλία του σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ανέλυσε διεξοδικά και πολύ περιεκτικά, το γιατί έγινε ο πόλεμος, τα αίτια και οι αφορμές που οδήγησαν στην ιταλική επίθεση του 1940, μέσα απο το πρίσμα των 3 βασικών σχολών σκέψης των Διεθνών Σχέσεων (ρεαλιστική, μαρξιστική, φιλελεύθερη). Στην τοποθέτησή του εδώ, ο κ. καθηγητής, τόνισε οτι ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος έγινε στα πλαίσια των συγκρούσεων Άξιονα - Συμμάχων αλλα και λανθασμένων εκτιμήσεων της ιταλικής ηγεσίας για τις δυνατότητές της στο διεθνές σύστημα. Επίσης, μια βασική αιτία της ιταλικής επίθεσης ήταν η γερμανική αποτυχία στην μάχης της Αγγλίας και η επακόλουθη απόφαση του Άξονα να χτυπήσει τους Συμμάχους περιφερειακά που η Ιταλία, σε μια προσπάθεια αναβάθμισής της γεωπολιτικά αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί χτυπώντας την Ελλάδα, σύμμαχο των Βρετανών.

Στο δεύτερο μέρος του λόγου του ο κ. καθηγητής ανέλυσε, με την βοήθεια της ιστορίας, το γιατί νίκησαν οι Έλληνες. όπως τόνισε στην ομιλία του οτι «η ελληνική νίκη είναι δυσεξήγητη με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια καθώς το σύνολο ή η πλειοψηφία των συντελεστών ισχύος απουσίαζαν απο την ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα μικρότερη, φτωχότερη και ασθενέστερη απο την Ιταλία και παρουσίαζε μια σειρά μειονεκτημάτων. 



Ένα πολιτικό καθεστώς το οποίο δεν φαίνεται να είχε ιδιαίτερη λαϊκή απήχηση, η Ελλάδα λόγο της φιλοβρετανικής της πολιτικής ήταν εξω απο την γερμανική αγορά χωρίς να έχει γίνει δεκτή απο την αντίστοιχη βρετανική, το ιταλικό ναυτικό κυριαρχούσε στους διεθνής εμπορικούς δρόμους, ελληνικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα πολλές φορές την έλλειψη βασικών αγαθών στην Ελλάδα. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν πεπαλαιωμένο υλικό και το κύριο ενδιαφέρον του Γενικού Επιτελείου μέχρι το 1939 - 40 ήταν στην Βουλγαρία για αυτο και η Γραμμή Μεταξά έγινε στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Η Ελλάδα δεν ελαβε έγκαιρα ενισχύσεις καθώς η Βρετανία δεν ήθελε να προκαλέσει την Ιταλία. [...]

[...]Παρόλα αυτά η Ελλάδα παρουσίασε διπλάσιο χρόνο αντίστασης, 160 μέρες, στον Άξονα συγκριτικά με δυνάμεις όπως η Γαλλία, Βέλγιο,την Πολωνία και την Γιουγκοσλαβία και απασχόλησε μεγαλύτερο αριθμό μεραρχιών απο ότι απασχόλησαν ολες οι παραπάνω χώρες μαζί»

Ολόκληρη την ενδιαφέρουσα εκδήλωση μπορείτε να την ακούσετε ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια: