Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Bundesliga: Η ταραχώδης κληρονομιά του Claudio Pizarro


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Werder Bremen βρισκόταν σε μπελάδες. Το σύνολο του Viktor Skrypnyk ήταν μόνο ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού καθώς πήγαινε στη χειμερινή διακοπή κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν στη Bundesliga.


Ευτυχώς για αυτήν κατάφερε να πάρει μια νίκη και μια ισοπαλία στα τρία πρώτα παιχνίδια της το νέο έτος. Ο ιστορικός σύλλογος απείχε πέντε βαθμούς από τους δύο τελευταίους όμως παρέμεινε στην 16η θέση όταν έμπαινε ο Μάρτιος.


Ξαφνικά η Werder ξεκίνησε τη μεγάλη απόδραση. Μετά από μια ισοπαλία (2-2) με τη Darmstadt στο τέλος του Φεβρουαρίου, οι “πράσινοι” πήραν τρεις νίκες στους επόμενους τέσσερις αγώνες τους βάζοντας 12 γκολ σε αυτό το διάστημα. Ο Claudio Pizarro - ο οποίος κατευθύνεται στα 40 - ήταν υπεύθυνος για το ήμισυ των εν λόγω τερμάτων. Ακόμα σημείωσε και ένα χατ-τρικ στη νίκη με 4-1 επί της Bayer Leverkusen.


Ο Pizarro επέστρεψε στα βόρειοδυτικά της Γερμανίας εκείνη την χρονιά για την τρίτη συνεργασία του με την ομάδα. Πριν το αήττητο ρεκόρ των τεσσάρων αγώνων είχε βάλει επτά τέρματα, τελείωσε την χρονιά με 14 και κράτησε την ομάδα του στην κορυφαία κατηγορία. Ήταν μια παραγωγική χρονιά για τον πολύπειρο επιθετικό και εξακολουθεί να είναι ο γηραιότερος ξένος παίκτης στο πρωτάθλημα.



Η φετινή χρονιά δεν φέρεται τόσο ευγενικά στο Pizarro. Οι Serge Gnabry, Fin Bartels και Max Kruse έχουν αγωνιστεί στο μεγαλύτερο μέρος των αγώνων της Werder. Ο Bartels (ο παλαιότερς από το συγκεκριμένο τρίο) είναι οκτώ χρόνια νεότερος από τον Περουβιανό. Ο Gnabry ήταν μόλις τεσσάρων χρονών όταν ο βετεράνος επιθετικός εντάχθηκε στο σύλλογο της Βρέμης για τη πρώτη του περίοδό το 1999.


Οι τραυματισμοί έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο Pizarro, ειδικά φέτος. Είναι αντιμέτωπος με θέματα που σχετίζονται με τους μυς για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς και ως αποτέλεσμα έλειψε σε 11 αγώνες έως τώρα. Ο 38χρονος επίσης πάλεψε με τους προσαγωγούς και το κοιλιακό άλγος τη περασμένη σεζόν και κατά τη διάρκεια της αναγέννησης του. Ακόμα δεν λαμβάνει κλήσεις στην αποστολή της Εθνικής του αυτές τις μέρες μιας και ο προπονητής του Περού Ricardo Gareca είναι στραμμένος σε μια πιο νεανική ομάδα.


Οι καλύτερες ημέρες του Pizarro μπορεί να είναι πίσω του και η καριέρα του να οδεύει προς το τέλος ωστόσο θα είναι πάντα ένας θρύλος για τους οπαδούς της Bundesliga. Είναι ο μεγαλύτερος ξένος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος με 190 γκολ και ήταν ένας βασικός παράγοντας τόσο για τη Werder Bremen όσο και για τη Bayern Munich.



Ο γεννημένος στο Καγιάο έχει πανηγυρίσει πολλά τρόπαια με την Bayern Munich, συμπεριλαμβανομένου ενός Champions League και έξι πρωταθλημάτων. Ακόμα καθοδήγησε τη Werder στο τελικό του κυπέλλου UEFA το 2009 σκοράροντας σε κάθε γύρο που την έστειλε στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Ο Pizarro έπειτα βοήθησε τους “πράσινους” να περάσουν την φάση των ομίλων του Champions League με δύο γκολ στα πλέι - οφ απέναντι στη Sampdoria, συμπεριλαμβανομένου ενός στη παράταση κατά τη διάρκεια της δεύτερης αναμέτρησης που χάρισε και τη πρόκριση.


Ο Pizarro έχει σημειώσει μια σειρά σημαντικών τερμάτων και υπήρξε πιστός υπηρέτης για δύο από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Γερμανίας για 17 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που ο “μπόμπερ των Άνδεων” δεν θα ξεχαστεί ποτέ.



Οι Περουβιανοί γνωρίζουν τα επιτεύγματα του και τον έβλεπαν πάντα ως ένα πρωτοπόρο του είδους όμως θα υπάρχει πάντα ένα “εάν” από τους φιλάθλους των Blanquirroja. Ο Pizarro και ο πρώην συμπαίκτης του στη Bayern Paolo Guerrero είναι δύο από τους πιο επιτυχημένους επιθετικούς του Περού, ωστόσο ο Guerrero είναι ο πιο σεβαστός μεταξύ των δύο.


Ο Guerrero είναι ο μεγαλύτερος σκόρερ του Περού όλων των εποχών και το επίθετό του - “πολεμιστής” - ταιριάζει στην προσωπικότητά του. Ο επιθετικός της Flamengo έχει ένα απίστευτο ηθικό εργασίας και περήφανα εκπροσώπησε τη χώρα του όταν τον κάλεσε η Εθνική ομάδα.
Ο Pizarro θα αποσυρθεί ως ένας από τους πιο διακοσμημένους παίκτες του Περού έχοντας σηκώσει 19 μεγάλα τρόπαια. Ωστόσο η περίοδος της απειθαρχίας το διάστημα 2006-2009 είναι αυτό που εμποδίζει τη φήμη του στην πατρίδα του.



Ο Pizarro ήταν εθισμένος με τη μπύρα και πιάστηκε υπό την επήρεια της δύο φορές ενώ οδηγούσε σε διάστημα 10 μηνών το 2006. Το δεύτερο αδίκημα συνέβη την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όταν ο Περουβιανός ήταν καθ 'οδόν προς τη γιορτή του Oktoberfest της Bayern. το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του ήταν 0,11 και το νόμιμο όριο στη Γερμανία είναι 0,05. Ο σύλλογος εν τέλει τιμώρησε με πρόστιμο τον Pizarro όμως ο προπονητής του Felix Magath δεν του επέβαλε καμία τιμωρία.


Τα θέματα του Pizarro συνεχίστηκαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κατά τη διάρκεια δύο αγώνων με την Εθνική ομάδα. Πριν από την αναχώρηση για το Διεθνές καθήκον ο επιθετικός ενημέρωσε την Ομοσπονδία του Περού ότι η Bayern του ζήτησε να παίξει μόνο ένα από τα δύο παιχνίδια. Η FPF ενημερώθηκε από τους Βαυαρούς ότι δεν πραγματοποίησε καμία επαφή, έτσι ώστε να ανακαλυφθεί ότι αυτή ήταν μια τακτική που δημιουργήθηκε από τον ατζέντη του Carlos Delgado.


Ως αποτέλεσμα ο Pizarro έμεινε στον πάγκο και λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης με τον προπονητή του αρνήθηκε να παίξει για την Εθνική ομάδα μέχρι να φύγει ο Navarro από τη θέση του. Εκείνος εν τέλει απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λίγους μήνες αργότερα και η τάξη αποκαταστάθηκε, αλλά η ένταση εκτός γηπέδου δεν είχε φθάσει ακόμα σε σημείο βρασμού.


Μετά από μια ισοπαλία (1-1) με τη Βραζιλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Νοέμβριο του 2007 μερικοί ποδοσφαιριστές του Περού αποφάσισαν να βγουν για γιορτάσουν το αποτέλεσμα. Οι Pizarro, Jefferson Farfán, Santiago Acasiete και Andrés Mendoza διοργάνωσαν ένα πάρτι. Μόλις τρεις ημέρες αργότερα το Περού αντιμετώπιζε το Εκουαδόρ στο Κίτο και το ταπείνωσε με 5-1 με τον Mendoza να βάζει το μοναδικό γκολ για τους “Ίνκας”.


Η ομοσπονδία είχε δώσει σαφείς εντολές στους παίκτες να αποφεύγουν τα πάρτι ενώ υπάρχει το Διεθνές καθήκον. Η FPF θεωρούσε τη διοργάνωση της FIFA ήσσονος σημασίας και δεν ήθελε οι ποδοσφαιριστές της να χάνουν την εστίαση τους. Ως αποτέλεσμα οι κλήσεις των τεσσάρων παραπάνω παικτών διακόπηκαν επ 'αόριστον, αλλά ο Pizarro παρακάλεσε για την αθωότητά του. Ο ίδιος εξεπλάγην από τις κυρώσεις και άσκησε έφεση στο CAS.


Δυστυχώς για το Περού ο Pizarro δεν πραγματοποίησε καμία άλλη εμφάνιση για δύο χρόνια. Τελικά κέρδισε την προσφυγή του και επέστρεψε στο καθήκον το 2011. Η Εθνική ομάδα κατέγραψε μόνο τρεις νίκες στα επόμενα 17 επίσημα παιχνίδια της χωρίς το αστέρι της. Η Blanquirroja ηττήθηκε σε έξι συνεχόμενους αγώνες για να τελειώσουν έτσι οι τύχες της στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου το 2010. Η συγκεκριμένη πτώση της κόστισε τη δουλεία του José del Solar και οδήγησε στο διορισμό του Ουρουγουανού προπονητή Sergio Markarian όπου συνέπεσε με την επιστροφή του Pizarro.


Ο πρώην επιθετικός της Alianza Lima έχει σκοράρει μόλις επτά φορές σε 30 εμφανίσεις από τότε που έπαψε να ισχύει η τιμωρία του. Ωστόσο οι Markarian, Pablo Bencgoechea και Ricardo Gareca προέτρεψαν τους Pizarro και Guerrero να σχηματίσουν μια δυνατή συνεργασία η οποία αποδείχθηκε ανεπιτυχής. Αμφότεροι είναι ψηλοί και επιβλητικοί παίκτες που χρειάζονται χώρο για να περιπλανηθούν. Ο Pizarro ήταν στη λάθος πλευρά των 30 και επιβράδυνε όταν πειραματίστηκε με την τακτική.


Τους τελευταίους αγώνες ο Gareca βασίστηκε σε μια νεότερη και πιο γρήγορη επιεθτική γραμμή με τον Guerrero να είναι ο βασικός σέντερ φορ. Ως αποτέλεσμα ο Pizarro έχει εξαφανιστεί σταδιακά κατά το προηγούμενο έτος για να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη γενιά. Όμως όταν έλαβε κλήσεις πριν από το Copa América Centenario, υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στη σωματική διάπλαση του Pizarro.



Ο Pizarro σταμάτησε την κατανάλωση του αλκοόλ και πραγματοποίησε μια αυστηρή δίαιτα όταν επέστρεψε στη Βρέμη. Ο διάσημος Ιταλός διατροφολόγος Guiliano Poser - ο οποίος συμβουλεύει και τον Lionel Messi - έχει αλλάξει το παιχνίδι του Περουβιανού.


Παρά την ηλικία του έχασε τέσσερα κιλά χωρίς να χάσει καμία μυϊκή μάζα. Η καινούργια δίαιτα του δεν περιλαμβάνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το άσπρο αλεύρι, τις πατάτες και τις ντομάτες. Ο έμπειρος επιθετικός έμοιαζε περισσότερο κινητικός όπου τράβηξε την προσοχή του Gareca.


Δυστυχώς για τον Pizarro βρίσκεται στο λυκόφως της καριέρας του που σημαίνει ότι η κληρονομιά του έχει γίνει ένα μεγάλο θέμα που συζητείται. Στη Γερμανία θεωρείται ως ένας πρωτοπόρος και ένας από τους καλύτερους ξένους επιθετικούς όλων των εποχών. Στο Περού η φερόμενη συμμετοχή του στις περιβόητες γιορτές μετά τον αγώνα με τη Βραζιλία έχει διχάσει κόσμο. 




Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι ο Pizarro θα παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Όμως η έλλειψη της Διεθνούς επιτυχίας δεν θα πρέπει να καθορίσει μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές του Περού. Άλλωστε ήταν ένας παίκτης ο οποίος ήταν ιδιαίτερα περιζήτητος από ομάδες όπως η Real Madrid, η Barcelona και η Borussia Dortmund πριν ενταχθεί τελικά στη Bayern το 2001. Τα μεγάλα κλαμπ δεν έρχονται για τον καθένα αλλά για τους καλύτερους.


Καθώς ο Pizarro ανακάμπτει από έναν ακόμη τραυματισμό ο ίδιος και η Werder βρίσκονται σε μια οικεία κατάσταση. Κατά πάσα πιθανότητα θα παλέψουν μέχρι το τέλος της σεζόν για τη παραμονή τους στην Bundesliga μιας και αντικρίζουν ξανά τον υποβιβασμό. Το “φυλακτό” του Περού θα μπορούσε να αποσυρθεί ως ήρωας όμως τα συναισθήματα μάλλον δεν θα είναι αμοιβαία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: