Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Αυλαία για την «Βαλκανική Πλατεία». Συνεχίζουν τα «Θεοτόκια 2013»


Με τις φωνές της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Κώστα Μακεδόνα, ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, για 14η συνεχή χρονιά, ο κύκλος εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Η παρουσία και η συμμετοχή του κόσμου στην τελευταία αυτή συναυλία της Βαλκανικής Πλατείας ήταν συναρπαστική. Με τους παραβρισκόμενους να καταλαμβάνουν το χώρο του θεάτρου και να ενώνονται με τους καλλιτέχνες συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή, παρασυρόμενοι από τους ρυθμούς των δυο λαϊκών καλλιτεχνών που έδωσαν τον τόνο. Μοναδικές, δε, υπήρξαν οι στιγμές όταν η λαϊκή ερμηνεύτρια άφησε πίσω της τη σκηνή κι ενώθηκε με το κοινό φθάνοντας μέχρι και τις κερκίδες.



Περισσότερα από 35.000 άτομα που επισκέφθηκαν συνολικά τις εκδηλώσεις της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’ από τις 31 Αυγούστου έως και τις 8 Σεπτεμβρίου με στόχο να βρούν σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης και της σύγχυσης τις εικόνες, τους ήχους, τα χρώματα, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα των πολιτισμών των Βαλκανίων, του χθες αλλά και του σήμερα, σε μια γιορτή τέχνης και συνύπαρξης, που ανοίγει τα σύνορα του πολιτισμού και στηρίζει την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία.

Να σημειωθεί ότι για ακόμα μία χρονιά, καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί και καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, όπως οι: Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, KAL, Cabaret Balkan, Irma Gurakuqi, Anila Tershana Teli, Lilionf Jiorgo, Kottarashky & the Rain Dogs, Koza Mostra, χορευτικά και θεατρικά σχήματα, καθώς και εικαστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, συνέθεσαν το μωσαϊκό της «Βαλκανικής Πλατείας» που πλημμύρισε ολόκληρη την Δημοτική Ενότητα της Νεάπολης, με βαλκανικά «αρώματα» στο καθιερωμένο πλέον, ετήσιο προσκλητήριο ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.



«Η συμμετοχή των συνδημοτών μας στις εκδηλώσεις όχι μόνο μάς προτρέπει να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, αλλά μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για περαιτέρω εμπλουτισμό και διαρκή αναβάθμιση του προγράμματος. Οι πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις καθιστούν κάθε χρόνο το δήμο μας σημείο αναφοράς της Βαλκανικής σε αυτή τη γιορτή και το αντάμωμα των βαλκανικών λαών, και δεσμευόμαστε για συνεχή αναβάθμιση του θεσμού» τόνισε στο κλείσιμο των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Τα Θεοτόκια συνεχίζουν



Μπορεί να έπεσε αυλαία στην Βαλκανική Πλατεία αλλά οι υπόλοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο δήμο Νεάπολης-Συκεών καλά κρατούν, καθώς στη Δ.Ε. Πεύκων βρίσκονται σε εξέλιξη τα «Θεοτόκια 2013».

Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ στο γήπεδο μπάσκετ στο δημοτικό άλσος Δελασάλ, το Δημοτικό Θέατρο Συκεών ανέβασε την παράσταση «Εσωτερικαί Ειδήσεις» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, σκηνικά-κουστούμια της Μαγδαληνής Σίγα και μουσική επιμέλεια του Κώστα Βόμβολου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Φωτεινή Νέτσικα, Καίτη Λάζου, Χρήστος Μιχάκης, Κατερίνα Κεχαγιά, Ειρήνη Παυλίδου, Αλέξανδρος Χρυσάφης, Πέτρος Γούτας, Ζουμπούλης Παπαπαρασκευάς, Παντελής Πετράκης, Κώστας Βόμβολος, Θανάσης Τσαρούχας, Απόστολος Ντούλιας, Ιωάννα Γεωργαντά, Δήμητρα Χρυσάφη, Σωτήρης Γκουντσούδης, Αναστασία Τσακίρη, Σταμάτης Στάμογλου, Ζωή Στερικλή, Νίκος Τσολερίδης, Τέτα Δουμπάρατζη.
Η αυλαία της θεσμικής γιορτής των «Θεοτοκίων», που διοργανώνονται από το δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.), θα πέσει στις 15 Σεπτεμβρίου με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον αείμνηστο συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής των Δημοτικών Ωδείων Νεάπολης-Συκεών, με ερμηνευτή τον Ανδρέα Καρακότα.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό.

Αναλυτικά, το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:
 
► Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου
«Το Φιντανάκι» του Παντελή Χορν, από το Δημοτικό Θεατρικό Εργαστήριο Νεάπολης «ΘΕΣΠΙΣ»
Σκηνοθεσία: Ρούλα Αγγελίδου / Κουστούμια: Άννα-Μαρία Αγγελίδου
Δημοτικό άλσος Δελασάλ (γήπεδο μπάσκετ) - 20:30

► Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου
Παραδοσιακοί χοροί «Σεργιάνι στην Παράδοση» και Γιορτή Πίτας, από το
Σύλλογο Γυναικών Πεύκων «Αριάδνη»
Δημοτικό άλσος Δελασάλ (γήπεδο μπάσκετ) - 21:00

► Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου
Αλλάζω και ονειρεύομαι, με τα ροκ συγκροτήματα «The Dreamers» και «Influenze», από το Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία ΑλλάΖΩ
Δημοτικό άλσος Δελασάλ (γήπεδο μπάσκετ) - 20:30

► Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου
Παραδοσιακή βραδιά με χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες, από τον
Πολιτιστικό Αιμοδοτικό Σύλλογο Πεύκων και τη Χορωδία του ΚΑΠΗ Πεύκων
Δημοτικό άλσος Δελασάλ (γήπεδο μπάσκετ) - 21:00

► Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων Πεύκων
Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Πεύκων - 20:00

► Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Φθινοπωρινή γιορτή με παιδικά και οικογενειακά παιχνίδια, μουσική και χορό, από το 16ο Σύστημα Προσκόπων Πεύκων και το Σύλλογο Ελλήνων Μεταναστών στη Γερμανία
Δημοτικό άλσος Δελασάλ (γήπεδο μπάσκετ) - 10:00 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: