Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτοβουλία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πολιτισμό στην Ευρώπη παρουσίασε μια νέα πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο. Η συμβολή της ΕΕ θα ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ, με στόχο την υποστήριξη των εργασιών της δικοινοτικής «Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά».

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής χρηματοδοτείται υπό την ομπρέλα του προγράμματος στήριξης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας για το 2012 και αντιπροσωπεύει τη δεύτερη φάση ενός σχεδιασμού που ξεκίνησε το 2012.

Η ΕΕ επίσης, θα χρηματοδοτήσει σχέδια που προτείνονται από την Επιτροπή, στα οποία περιλαμβάνονται έργα συντήρησης και επείγοντα υποστηρικτικά μέτρα, ενισχύοντας την ενημερότητα γύρω από τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν από το πρόγραμμα συνεργασίας για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Τα επιτυχημένα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί καταδεικνύουν τι μπορούν να επιτύχουν οι δύο κοινότητες όταν εργάζονται μαζί. Είναι πολύ σημαντικό, οι δύο κοινότητες να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την προστασία της κοινής πολιτιστικής τους κληρονομιάς και επίσης, μέσω αυτού, να ανοίξουν τον δρόμο για συμφιλίωση και για επανένωση της Κύπρου» δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φίλε

Δεν υπάρχουν σχόλια: