Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέδριο για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας και της πολιτιστικής λεηλασίας, στην Ολλανδία

Συνέδριο για τη μελέτη τρόπων αντιμετώπισης της λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στη βάση πορισμάτων που αντλήθηκαν από συγκεκριμένες περιπτώσεις και παραδείγματα παράνομου εμπορίου έργων τέχνης από το Αφγανιστάν και την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο Peace Palace της Χάγης.

Στο συνέδριο,  προέδρευσε ο δρ Wouter Veraart, καθηγητής Φιλοσοφίας Νομικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ειδικοί, νομικοί, ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες διεθνών οργανισμών και διεθνών κέντρων λήψης αποφάσεων και αξιωματούχοι της Europol, Interpol και του International Criminal Court, καθώς στόχος των διοργανωτών ήταν να προκληθεί ανοικτός και ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Μάλιστα, τα πορίσματα του συνεδρίου θα εξεταστούν από ομάδα εμπειρογνωμόνων του «Walk of Truth» και θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη σύνταξη μιας στρατηγικής αντιμετώπισης του θέματος σε πολιτικό επίπεδο.

Η ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Walk of Truth», Τασούλα Χατζητοφή, από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, έκανε εισαγωγή στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από 1974 έως σήμερα και ακολούθησε παρουσίαση της «Υπόθεσης Μονάχου» από τον δικηγόρο Thomas Kline, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση για την επιστροφή των ψηφιδωτών της Κανακαριάς. Για την υπόθεση Lans θα μίλησε ο νομικός Robert Polak. Το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αφορά τέσσερις εικόνες με τους Αποστόλους Ιωάννη, Πέτρο, Μάρκο και Παύλο από την κατεχόμενη εκκλησία του Αντιφωνητή, τις οποίες αγόρασε το ζεύγος Lans στο Ρότερνταμ.

Η περίπτωση του Αφγανιστάν θα παρουσιαστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Omar Sultan, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και πώς αυτή σχετίζεται με τον πόλεμο που μαστίζει τη χώρα του.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνόδου, συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν παράνομη διακίνηση έργων τέχνης από την Κύπρο και το Αφγανιστάν, παραλληλίστηκαν σε μια προσπάθεια σύνταξης ενός γενικού μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος, βάσει των διδαγμάτων που έχουν αντληθεί μέχρι σήμερα στον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Το συνέδριο οργανώθηκε απο τον μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Χάγη, «Walk of Truth» και τις εργασίες του άνοίξε η Επίτροπος για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού της ΕΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: