Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Έργα ανάπτυξης σε Νεάπολη - Συκιές και Παύλο Μελά



Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με στόχο να ενισχύσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του δήμου και να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση των όρων της καθημερινότητας των πολιτών, εγκρίθηκε πριν μερικές μέρες, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεκτείνεται  σε όλα τα επίπεδα δράσης, με έμφαση στις υποδομές και τον κοινωνικοπρονοιακό τομέα. Η δυναμική αυτή παρέμβαση αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αξία καθώς προβάλλει ως μια από τις ελάχιστες οάσεις ανάπτυξης σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης, εξαιτίας της οποίας πάγωσε ακόμη και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως για το 2014 θα υπάρξει νέα μείωση κατά 53% στην κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους για επενδυτικούς σκοπούς.


Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος έργων και παρεμβάσεων για το 2014, σχεδιασμός που προέκυψε μέσα από τις διαδικασίες διαβούλευσης και διαλόγου με τους πολίτες σε όλη τη διάρκεια του έτους, αγγίζει τα 27 εκατ. ευρώ.



«Όταν οι περισσότεροι δήμοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και τις ανάγκες μισθοδοσίας, εμείς μπορούμε και επενδύουμε δεκάδες εκατομμύρια σε έργα και υποδομές ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. Πρόκειται για ένα πλούσιο πρόγραμμα που όχι μόνο το σχεδιάζουμε αλλά και το υλοποιούμε. Θα αγωνιστούμε με συνέπεια για την εκτέλεσή του, όπως άλλωστε κάναμε κι όλες τις προηγούμενες χρονιές.  δήμος μας δεν επηρεάζεται, ακόμη τουλάχιστον, από τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Παρά τις μεγάλες μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης, καταφέρνουμε να κρατάμε τα σκήπτρα του πιο υγιούς οικονομικά δήμου της χώρας, με τα μεγαλύτερα χρηματικά διαθέσιμα στη χώρα. Σε μια περίοδο της χειρότερης οικονομικής κρίσης, ο δήμος μας έχει την άνεση να χρηματοδοτεί δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας. Το ισχυρό ταμείο του δήμου, προϊόν χρηστής κι ορθολογιστικής διαχείρισης των οικονομικών, μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις προβλέψεις του νέου τεχνικού προγράμματος και ταυτόχρονα στις τοπικές κοινωνικές ανάγκες» ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης,

 Όπως τόνισε στην συνέχεια, η εικόνα του Δήμου για το 2013 δείχνει πως, μέχρι σήμερα, έχουν δημοπρατηθεί 21 έργα, προϋπολογισμού 9,95 εκατ. €, από τα οποία σε φάση εκτέλεσης πέρασαν ήδη επτά, ενώ το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να δημοπρατηθούν άλλα 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 14 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν ή εκτελούνται και βαίνουν προς ολοκλήρωση 16 έργα ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ που δημοπρατήθηκαν τα προηγούμενα έτη, ανεβάζοντας, μαζί με τα νέα 36 έργα του 2014, το συνολικό προϋπολογισμό στα περίπου 65 εκατ. ευρώ.


Στην περιοχή των Νεόκτιστων του δήμου Παύλου Μελά αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα Πεζοδρομήσεις, δενδροφυτεύσεις, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, νέο σύγχρονο δίκτυο δημοτικού φωτισμού, συντριβάνια, και πλήθος, ακόμη, βιοκλιματικών επεμβάσεων των οποίων η τελική έναρξη των εργασιών ανάπλασης της περιοχής βρίσκεται στην τελική ευθεία μετά και την έγκριση χρηματοδότησης του έργου από το ΥΠΕΚΑ. 



Μεταξύ των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν είναι η  οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης, η αναμόρφωση και δημιουργία πεζοδρομίων, η χρήση νέων υλικών πλακοστρώσεων, η διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας με νέα υλικά, η χωροθέτηση συντριβανιού, η τοποθέτηση ψυχρών υλικών εδαφοκάλυψης και σκιάστρων, η τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, η δενδροφύτευση, ο ηλεκτροφωτισμός, ο οδοφωτισμός και η δημιουργία δικτύου δημοτικού φωτισμού, η σήμανση οδικής ασφάλειας.

Η αναβάθμιση αφορά τις οδούς Παναγή Τσαλδάρη ως την οδό Κρυστάλλη και την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη ως τον οδικό άξονα Θηβών. Οι οδοί οι οποίες μετατρέπονται σε μονόδρομους ήπιας κυκλοφορίας είναι: Λαμπράκη, Κρυστάλλη, Σοφούλη, Παπαναστασίου, Όθωνος, Καβάφη, Βάρναλη, Τσαλδάρη, Παλαμά. Οι οδοί Σεφέρη, Σωκράτους, ανώνυμη (μεταξύ Σωκράτους και Παπαναστασίου) και τμήμα των οδών Κατράκη και Σικελιανού αναβαθμίζονται σε πεζοδρόμους. Προβλέπεται, επίσης, η ήπια ανάπλαση της Πλατείας Ακριτών και του κοινόχρηστου χώρου στη συμβολή των οδών Σωκράτους - Σεφέρη - Παπαναστασίου και Ανώνυμης.

Ο Δήμος με αυτή την πολεοδομική παρέμβαση πιστεύει πως θα δώσει ανάσα στην περιοχή,  η οποία πυκνοκατοικείται αλλά και ταλαιπωρείται από έντονα προβλήματα ανασφάλειας και παραβατικότητας λόγω της λειτουργίας μονάδας απεξάρτησης στο χώρο του Ψ.Ν.Θ. Ταυτόχρονα, θέλει να βοηθήσει στην άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,9 εκατ. ευρώ και αφορά στη βιοκλιματική αναβάθμιση συνολικής έκτασης 60.000 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο κεντρικό πυρήνα των Δυτικών Συνοικιών. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το ΕΠΠΕΡΑΑ ενώ ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης είναι το κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 
«Μετά την απόδοση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία, δρομολογούμε την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση μιας πυκνοκατοικημένης και αδικημένης περιοχής που βρίσκεται στον πυρήνα των Δυτικών Συνοικιών, των Νεόκτιστων στη Δ.Ε. Σταυρούπολης. Μεταμορφώνουμε μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες περιοχές του δήμου Παύλου Μελά, δημιουργώντας μια σύγχρονη, μοντέρνα πόλη σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες πολεοδομικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη με πολλαπλές επιπτώσεις, που επιχειρεί ο Δήμος τα τελευταία χρόνια μέσα στον πολεοδομικό αστικό χώρο των Δυτικών Συνοικιών. Ενσωματώνουμε βιοκλιματικές παρεμβάσεις, που θα τροποποιήσουν το μικροκλίμα της περιοχής, θα αμβλύνουν τη θερμοκρασιακή υπερθέρμανση, θα μειώσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την αίσθηση ευεξίας που αισθάνονται οι άνθρωποι που ζουν, εργάζονται και διασκεδάζουν στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του δήμου μας οι οποίες υπέβαλαν στο ΥΠΕΚΑ  μια ολοκληρωμένη και τεχνικά άρτια μελέτη, πετυχαίνοντας την έγκριση και εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του έργου» τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος του Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: