Με την πεποίθηση ότι ο συνεχιζόμενος αγώνας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ θα έχει αίσια έκβαση αποχώρησε χθές αργά το μεσημέρι από το Προεδρικό Μέγαρο η αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Στην προγραμματισμένη για τη 1.30 μ.μ. χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια μετείχαν εκ μέρους της ΠΕΔ-ΚΜ ο πρόεδρος, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιπρόεδρος, και δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, το μέλος του Δ.Σ., και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα να εμφανίζεται ενημερωμένος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και να επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης που αφορούν στο παρόν και το μέλλον της διαχείρισης του νερού ως αυτονόητου και αναφαίρετου κοινωνικού αγαθού.
Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία επέδωσε στον κ.Παπούλια όλες τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΕΔ-ΚΜ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, καθώς και τα πρακτικά του πρώτου στην ιστορία της χώρας μας τοπικού δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στις 18 Μαΐου, με τις 218.000 Θεσσαλονικέων πολιτών να εκφράζουν την κάθετη αντίρρησή τους σε μια ενδεχόμενη παραχώρηση σε ιδιώτες της διαχείρισης της ύδρευσης και αποχέτευσης.
Οι δήμαρχοι ενημέρωσαν αναλυτικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νόημα της προσπάθειας της ΠΕΔ-ΚΜ και των τοπικών φορέων να αποτρέψουν κάθε σχεδιασμό για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Παράλληλα, εστίασαν στο γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, την ευθύνη λειτουργίας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν δημοτικές επιχειρήσεις, όπως ισχύει και στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης, καταθέτοντας παράλληλα επισήμως και την πρόταση της ΠΕΔ-ΚΜ για ανάληψη διαδημοτικής ευθύνης για τη διαχείριση στο εξής της ύδρευσης και της αποχέτευσης και στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, αναφέρθηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, απόφαση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το προσωρινό «πάγωμα» των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, στοιχείο που παρουσιάστηκε κι επίσημα στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στην Θεσσαλονίκη.
Η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την αποφασιστική συμβολή του με το βάρος του πολιτικού κύρους που διαθέτει ώστε να ακυρωθεί οριστικά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Επίσης, ζήτησε την παρέμβασή του προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διεξαγωγή των τοπικών δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπει ο νόμος 3852, εξασφαλίζοντας τη δέσμευσή του και για τα δύο, αφού ήδη εξουσιοδότησε τους στενούς του συνεργάτες να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου