«Κύπρος, Νησί της Αφροδίτης: Οι εικόνες της, η λατρεία και τα ιερά της κατά την περίοδο των πόλεων-βασιλείων (Αρχαϊκή και Κλασική περίοδοι)» είναι ο τίτλος της διάλεξης την οποία παραχώρησε πρόσφατα σε αίθουσα του University of London, η Δρ Άνια Ούλμπριχ, Έφορος Α.Γ. Λεβέντη της κυπριακής συλλογής στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.
Η διάλεξη ξεκίνησε με παραπομπές σε αναφορές στην Αφροδίτη που εντοπίζονται στα αρχαιοελληνικά κείμενα, κυρίως στον Όμηρο και στον Ησίοδο, στις οποίες προσφωνείται «πότνια Κύπρου» και περιγράφεται ως η πιο σημαντική θεότητα στο νησί κατά την περίοδο των πόλεων-βασιλείων (περίπου 750-310 π.Χ.).
Το πρώτο μέρος της διάλεξης επικεντρώθηκε στις απεικονίσεις των αναθηματικών μορφών σε πέτρα και κεραμικά από τα ιερά της, ιδίως σε όσα αναφέρεται ως Κυπρία Αφροδίτη. Σημειώθηκε ότι στις αφιερωματικές επιγραφές στην Κύπρο δεν αποκαλείτο Αφροδίτη, παρά μόνο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετά. Το δεύτερο σκέλος της παρουσίασης της Δρ. Ούλμπριχ ασχολήθηκε με την κατανομή και την τοπογραφία των τόπων λατρείας της στην Κύπρο και στα αστικά κέντρα και εδάφη των 12 αυτόνομων πόλεων-βασιλείων του νησιού.
Μέσα από την ανάλυσή της η εισηγήτρια κατέληξε στο πειστικό συμπέρασμα πως τόσο οι αναπαραστάσεις των αναθηματικών μορφών όσο και η τοπογραφία των ιερών της επιβεβαιώνει με τρόπο ξεκάθαρο τον «τόπο» στην ελληνική λογοτεχνία ότι η Κύπρος ήταν πραγματικά το νησί της Αφροδίτης.
Η διάλεξη διοργανώθηκε από τους Φίλους της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Συντονιστής ήταν ο αρχαιολόγος Τζέραλντ Κάντογκαν, ενώ παρέστη πλήθος Βρετανών αρχαιολόγων, κλασικιστών και ενδιαφερομένων. Παρόντες επίσης ήταν οι Κύπριοι Α. Π. Λεβέντης, διευθυντής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης, Αχιλλέας Χατζηκυριάκου, Μορφωτικός Σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Η.Β. και Δώρος Παρτασίδης, γνωστός φωτογράφος και κινηματογραφιστής του ΡΙΚ.
Αναφερόμενος στη διάλεξη, η οποία ακολουθήθηκε από πληθώρα ερωτημάτων από το ακροατήριο, ο κ. Χατζηκυριάκου υπογράμμισε το γεγονός ότι η έρευνα της Δρ. Ούλμπριχ επέτρεψε στο ακροατήριο να εκτιμήσει τις σύνθετες κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και ιστορικές συνεκδοχές της «Μεγάλης Θεάς της Κύπρου».
Όπως είπε: «Η Κύπρος είναι ευρέως γνωστή ως το Νησί της Αφροδίτης, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε από τη συνεχιζόμενη αρχαιολογική έρευνα σχετικά με τη σημασία της Θεάς, σε ένα σταυροδρόμι αρχαίων πολιτισμών και ιστοριών. Η Δρ Ούλμπριχ, κορυφαία ακαδημαϊκός στον τομέα αυτό, παρείχε πρωτότυπες λεπτομέρειες της παρουσίας της Αφροδίτης στο νησί κατά την Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο, ενώ ταυτόχρονα εξερεύνησε με τρόπο πειστικό την αλλαγή στις φυσικές αναπαραστάσεις και τους θρησκευτικούς συμβολισμούς της Θεάς στο πέρασμα του χρόνου και σε πολλούς τόπους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου