Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Επέκεινα: Ψυχές και Σώματα


«Ψυχές και Σώματα» είναι ο τίτλος του νέου κύκλου διαλέξεων του Αντώνη Χατζημωυσή που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης «Επέκεινα». Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 12-26 Φεβρουαρίου 2015, κάθε Πέμπτη, και ώρες 18:30-20:00.

Ο Αντώνης Χατζημωυσής έχει διδάξει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και, από το 2009, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δώσει ομιλίες, μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και ως Προσκεκλημένος Καθηγητής στο Massachusetts Institute of Technology (MIT). Η έρευνά του εστιάζει στη γνώση του εαυτού, τη φιλοσοφία των συναισθημάτων και τη μελέτη της ευρωπαϊκής σκέψης. Βιβλία του: Philosophy and the Emotions (Cambridge University Press, 2003), The Philosophy of Sartre (Routledge, 2011), Self-Knowledge (Oxford University Press, 2011) και Ο φόβος (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2014).

Η συνειδητοποίηση του επικείμενου τέλους αποτελεί την αρχή του στοχασμού για το νόημα της ζωής. Υπάρχει κάτι σημαντικό και αμετάβλητο στη συνεχώς μεταβαλλόμενη ζωή μας; Μπορεί η ανακάλυψή του να νοηματοδοτήσει το βίο μας; Και είναι εφικτό να επιβιώσει μετά το πέρας της γήινης ύπαρξής μας;

Τα ερωτήματα αυτά θα διερευνηθούν σε έναν κύκλο τριών διαλέξεων για τη φιλοσοφική ερμηνεία της ζωής και του θανάτου. Η προσωπική μας σχέση με το χρόνο, η σωματική διάσταση της ταυτότητάς μας, ο γρίφος της αιώνιας επιστροφής, η συμπλοκή της νόησης με την επιθυμία και η εναλλαγή του φόβου με την προσδοκία είναι μερικά από τα ζητήματα που θα αναλυθούν με αναφορά στο έργο των αρχαίων Ελλήνων στοχαστών. Σκοπός αυτής της φιλοσοφικής διαδρομής είναι να κατανοηθεί έλλογα η ανθρώπινη ύπαρξη μεταξύ του βιωματικού παρόντος και του φαντασιακού Επέκεινα.

Τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τις ομιλίες που πλαισιώνουν τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου δίνονται για την υποστήριξη των εκθέσεων αυτών και για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Μουσείου.

Κύκλος 3 συναντήσεων: γενική είσοδος: 24€. Μεμονωμένη διάλεξη (για όλους): 10€. Έκπτωση από 20 έως 50% για τους φίλους του ΜΚΤ.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προπληρωμή για τη συμμετοχή σας ηλεκτρονικά εδώ ή τηλεφωνικά στο 210 7228321-3, εσωτ. 116 ή 150.

Δεν υπάρχουν σχόλια: