Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ο «πράσινος» Δήμος Πυλαία - Χορτιάτη



Πράσινες παρεμβάσεις που επιφέρουν σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, υλοποιεί ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στην Πυλαία.  Πρόκειται για το πρότυπο έργο  εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που ολοκληρώθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας και το οποίο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2017».

Μεταξύ των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνονται αντικατάσταση κουφωμάτων, σημαντικές παρεμβάσεις   στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του σχολείου και παρεμβάσεις  στον αύλειο χώρο με φυτεύσεις κλπ.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με γεωθερμικό σύστημα  θέρμανσης – ψύξης της βιβλιοθήκης και   εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του σχολείου και σύνδεσης τους με την διαδικασία του αυτοπαραγωγού (net- metering).

Επιπλέον στο σχολείο εγκαταστάθηκε σύστημα  διαχείρισης ενέργειας κτιρίου (BEMS)  για κεντρικό έλεγχο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου.

Για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων επακολούθησε ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, που αναβαθμίσθηκε κατά τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων από την κατηγορία Γ στην Β.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο, έχουν επιφέρει σημαντική μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και των εκπομπών του CO2  και αντίστοιχα μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους του σχολείου.

Να σημειωθεί ότι  το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη όπως αποτυπώθηκε στο σχετικό Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) που εκπόνησε, με σκοπό να μετατραπεί ο Δήμος σταδιακά σε μια βιώσιμη ενεργειακά πόλη.

Αποτελεί συνέχεια πολλών ανάλογων δράσεων του δήμου, όπως τα έργα του προγράμματος  Εξοικονομώ, του Πράσινου Ταμείου, την αντικατάσταση ρυπογόνων οχημάτων καθώς επίσης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως  «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», «City-SEC» κ.α..

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ.Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει ήδη υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων», μια πρωτοβουλία των δημάρχων 2.000 και πλέον πόλεων της Ευρώπης για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, μέσω ενσωμάτωσης της αειφόρου ενεργειακής πρακτικής στους γενικούς στόχους της τοπικής ανάπτυξης.


Επίσης, πράσινες παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης υλοποιεί ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στο Πανόραμα. Δημιουργώντας στο κέντρο της πόλης μια όμορφη «eco-library» (οικολογική βιβλιοθήκη) για τους δημότες της περιοχής.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν στο χώρο όπου παλιά στεγαζόταν το παλιό μας Δημαρχείο και από τον Δεκέμβριο του 2013 λειτουργεί η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, θερμομόνωση των ορόφων, με τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών σε όλους τους ορόφους του κτιρίου, αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων με τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων με θερμοδιακόπτη και διπλά κρύσταλλα. Επίσης έγιναν αλλαγές φωτιστικών σωμάτων ενεργειακού τύπου, αντικατάσταση όλων των εξωτερικών φωτιστικών και τοποθέτηση καινούργιων προβολών ενεργειακής απόδοσης, αλλαγή κουφωμάτων και πολλές εσωτερικές βαφές, ενώ αλλάχτηκε και η εξωτερική πόρτα.


Οι επεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται στο έργο του ΕΣΠΑ με τίτλο «ενεργειακή αναβάθμιση του τέως δημαρχείου Πανοράματος και του Γυμνασίου Πανοράματος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 415.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε κατά ένα ευρώ!


Να σημειωθεί ότι  το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη να μετατραπεί σταδιακά σε μια βιώσιμη ενεργειακά πόλη και αποτελεί συνέχεια πολλών ανάλογων δράσεων του δήμου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη». Να σημειωθεί επίσης πως με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει ήδη υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων», μια πρωτοβουλία των δημάρχων 2000 και πλέον πόλεων της Ευρώπης για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και το Έγγραφο Στρατηγικής Πολιτικής City-SEC για πρωτοβουλίες αειφόρου ανάπτυξης και καθαρότερο αστικό περιβάλλον.

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα στις 21/12/2015 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη το «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) 2016 – 2020», που εκπονήθηκε από εσωτερική ομάδα στελεχών  του δήμου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (Ιούλιος 2015), όπως επικυρώθηκε με την 49/15-12-2015 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α’ 174/2015). Η απόφαση του Δ.Σ. μαζί με το ΤΣΔΑ θα κατατεθεί άμεσα στον αρμόδιο περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να ενσωματωθεί στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και να είναι επιλέξιμο προς χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.


Η μεγάλη έκταση του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, η οικιστική διάρθρωση των τριών δημοτικών ενοτήτων με τους έξι αστικούς πόλους και η συγκέντρωση σημαντικού αριθμού υπερτοπικών χρήσεων και λειτουργιών εντός των ορίων της δημοτικής επικράτειας, κατέστησαν απαραίτητη την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές των προτεινόμενων δράσεων και υποδομών, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την σταδιακή του υλοποίηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των πολιτών προτείνονται οι ακόλουθες δεκαεπτά (17) δράσεις που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου:

  • Η δημιουργία ενός κεντρικού Πράσινου Σημείου σε επίπεδο Δήμου
  • Η δημιουργία πράσινων δορυφορικών σημείων συλλογής σε κάθε οικισμό, σε περιοχές με πυκνή δόμηση και στα εμπορικά κέντρα του δήμου.
  • Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων).
  • Η χωριστή συλλογή πράσινων αποβλήτων χωρίς ανάμειξη με τα λοιπά ογκώδη απόβλητα.
  • Η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης.
  • Η ενίσχυση/οργάνωση δράσεων πρόληψης - επαναχρησιμοποίησης υλικών.
  • Η ενίσχυση της Διαλογής στην Πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών & λοιπών αποβλήτων (συσκευασίες,  ΑΗΗΕ, Απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών).
  • Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής χαρτιού στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες του δήμου.
  • Η προώθηση της χωριστής συλλογής γυάλινων συσκευασιών.
  • Η χωριστή συλλογή των ογκωδών αποβλήτων.
  • Η χωριστή συλλογή ΑΕΚΚ.
  • Η λειτουργία της ανταποδοτικής κάρτας δημότη.
  • Η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης υλικών,
  • Η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας πρόληψης, ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας.
  •  Η οργάνωση κατάλληλου μηχανισμού διαχείρισης και ελέγχου και ο Εκσυγχρονισμός και οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.
  • Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βρώσιμων ελαίων (τηγανελαίων)
  • Η χωριστή συλλογή μικρών ποσοτήτων επικινδύνων αποβλήτων.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης «Με ορίζοντα το 2020 προωθούμε τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του πολύτιμου περιβάλλοντος του δήμου μας.  Καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα πλάνο που εναρμονίζεται με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία με στόχο τη  μείωση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων μέσα από δράσεις πρόληψης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Με προσεκτικό σχεδιασμό δίνουμε αυξημένο ρόλο στις υπηρεσίες μας που αναλαμβάνουν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν όλες τις απαιτούμενες δράσεις με την ενεργό συμμετοχή του δημότη – κατοίκου που θα επιτευχθεί μέσα από στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης παράλληλα με παροχή κινήτρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: