Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Aston Villa: Η αυτοψία αρχίζει μετά τον άψυχο υποβιβασμό της


Δημήτρης Βαρσάνης

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Aston Villa παρουσίασε το νέο σήμα που θα κοσμεί τις φανέλες του συλλόγου των Midlands την επόμενη σεζόν στη Championship.



Σε αντίθεση με την προσπάθεια της φετινής χρονιάς, η αναθεωρημένη έκδοση δεν διαθέτει πλέον το σύνθημα του κλαμπ - «προετοιμασμένοι» - κάτω από το παραδοσιακό οργιασμένο λιοντάρι. Ο λόγος για αυτό είναι το σύγχρονο πείσμα: συμπεριλαμβανομένου ότι το "μότο" απαιτούσε ένα μικρότερο λιοντάρι, πράγμα που σήμαινε ότι το σήμα "δεν απέδιδε εξίσου καλά και σε πολύ μικρά μεγέθη, κυρίως σε ορισμένες ψηφιακές εφαρμογές." 



Η εναλλακτική θεωρία είναι ότι η Villa δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να κάνει ένα τέτοιο προφανώς ψευδή ισχυρισμό στα επίσημα εμπορεύματα της. Εγκρίθηκε το 1878 και το σύνθημα δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ακατάλληλο αυτή τη σεζόν, με έναν κατάλογο λαθών τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου που οδηγεί σε έναν άψυχο υποβιβασμό από την Premier League.Είναι μια θλιβερή κατάσταση. Η Villa είναι ένας υπερήφανος παλιός σύλλογος που ήταν μεταξύ των κορυφαίων ομάδων στις πρώτες δεκαετίες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, νικητές του πρωταθλήματος το 1981 και το κύπελλο πρωταθλητριών 12 μήνες αργότερα. Έχει μια ιστορική έδρα όπως το Villa Park, μια μεγάλη και παθιασμένη βάση οπαδών και ο σημερινός πρωθυπουργός υποστηρίζει είτε αυτήν είτε τη West Ham.



Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη λιτανεία ανησυχιών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, ο David Cameron θα ήταν πολύ καλύτερο να φωνάζει το όνομα των "σφυριών" αυτή τη σεζόν. Ενώ η ανατολική ομάδα του Λονδίνου βρίσκεται σταθερά στις θέσεις Ευρώπης από την αρχή της σεζόν, η Villa έχει κερδίσει μόλις τρία παιχνίδια και έχει φτάσει στο ευτελές σημείο των 16 πόντων. Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι, λίρα με τη λίρα, είναι η χειρότερη ομάδα στην ιστορία της Premier League. 



Μπορείτε να κάνετε υποθέσεις για τους άλλους διεκδικητές - η Sunderland το 2005/06, η Derby το 2007/08 - αλλά στα χρόνια που έρχονται η Villa θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι το έχει καταρρίψει.
Αυτή  η υπόθεση εξαρτάται από το γεγονός ότι υποβιβάστηκε χωρίς να προβάλλουν τη παραμικρή αντίσταση, παρά να διαθέτει μια ομάδα που φαίνεται λογική στα χαρτιά. Η άμυνα της θα έπρεπε να είχε αρκετή εμπειρία για να κρατήσει τα πράγματα σφιχτά και να υπάρχει ένας κρυμμένος βαθμός στη δημιουργικότητα και στο ταλέντο από τους μέσους και τους επιθετικούς. Σε αυτό το πλαίσιο θα έπρεπε σίγουρα να βρίσκεται πάνω από τη Bournemouth, η οποία είναι ουσιαστικά ασφαλής, και από τη Norwich η οποία φαίνεται έτοιμη να πολεμήσει μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Ωστόσο η Villa έχει εμφανιστεί το αντίθετο σε οποιαδήποτε μορφή ενός αγώνα για σχεδόν ολόκληρη την χρονιά. 
Κατά τη διάρκεια των εννέα διαδοχικών ηττών που προηγήθηκαν του υποβιβασμού συνετρίβη με 6-0 και 4-0 στην έδρα της από Liverpool και Chelsea αντίστοιχα και έχασε με κάτω τα χέρια επίσης με 4-0 εκτός έδρας από τη Manchester City. Και στις τρεις αναμετρήσεις οι "χωριάτες" φάνηκαν να ρίχνουν "λευκή πετσέτα" μόλις στο πρώτο γκολ που δέχτηκαν. Στην ήττα από τη Chelsea, το δεύτερο γκολ του Pedro δεν συνάντησε καμία αντίδραση από την άμυνα. Από το τέλος του Αυγούστου, πολλοί παίκτες φαίνεται να έχουν αποδεχτεί τον υποβιβασμό ως αναπόφευκτο.Ο Αθλητικός ψυχολόγος Dave Readle πιστεύει ότι τα προβλήματα στον αγωνιστικό χώρο είναι ριζωμένα στη νοοτροπία των παικτών, όχι στην ικανότητά τους: "Αν κοιτάξετε το πρωτάθλημα, έχετε δύο αντικρουόμενες ομάδες και στα δύο άκρα: η Leicester πετά ψηλά στην κορυφή και η Villa μαραζώνει στο πάτο. Δεν θα έλεγα ότι έχει να κάνει αποκλειστικά με το ταλέντο σε αυτές τις ομάδες, γιατί η Leicester δεν ξόδεψε πολλά λεφτά, οπότε έρχεται μπροστά η νοοτροπία. Θα βρείτε σε οποιαδήποτε ομάδα - είτε πρόκειται για μια ομάδα ποδηλασίας, ράγκμπι, όποια και αν είναι - ότι σχετίζεται η ηγεσία, και υπάρχει μια σαφής έλλειψη ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα στη Villa."
Έπειτα συνέχισε λέγοντας: "Οι επιδόσεις έρχονται κάτω από την ευθύνη. Είναι ένα πρόβλημα με τους ποδοσφαιριστές της Premier League. Τείνουν να μην αναλάβουν την ευθύνη του τι κάνουν σε αντίθεση ας πούμε με έναν αθλητή στίβου όπου αν δεν κάνουν κάτι σωστά θεωρούνται υπόλογοι. Οι ποδοσφαιριστές μπορεί μερικές φορές να "νίπτουν τας χείρας τους" και να γίνεται μια συλλογική αίσθηση απεμπλοκής. Αν δουλέψεις με ποδοσφαιριστές θα δεις ότι δεν λαμβάνουν πάντα την ευθύνη για τις δικές τους ενέργειες. Θα πάρουν τη πίστωση στη νίκη, όχι όμως στην ήττα. Δεν πιστεύω ότι είναι ένα πρόβλημα που ισχύει μόνο στην Aston Villa αλλά σε όλο το ποδόσφαιρο".



Ο Dan Gutteridge, ένας δια βίου υποστηρικτής της Villa που μεγάλωσε στο Birmigham, ανέφερε το πώς βλέπει ένας οπαδός να διαλύετε ο σύλλογος του: «Ήμουν στο παιχνίδι με τη Swansea, το οποίο ήταν το τελευταίο του Tim Sherwood στο πάγκο και ήταν η χειρότερη εμπειρία μου στο Villa Park (η ομάδα του ηττήθηκε με 2-1 καταγράφοντας την έκτη διαδοχική ήττα). Το κοινό ήταν τόσο επίπεδο, ο Sherwood έτρεχε πάνω κάτω χτυπώντας τα χέρια του, και κανείς από τους παίκτες δεν φαίνεται να νοιαζόταν.
Τα τελευταία χρόνια, η Villa ήταν πάντα η ομάδα που δεν έπεφτε, αλλά και πάλι κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση τον εαυτό της έτσι κι αλλιώς. Το καλοκαίρι, το γύρισμα ήταν πάντα ότι υπήρχαν χρήματα που θα έρθουν, αλλά η επόμενη σεζόν θα είναι πάντα η ίδια.



Αυτή τη σεζόν, η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού στη Villa πρόφθασε μαζί τους. Όπως ακριβώς το θέτει ο Dan: "Δεν μπορείς να χάνεις τους τρεις καλύτερους παίκτες σου - Delph, Benteke και Vlaar - και στη συνέχεια να χρησιμοποιείς τα χρήματα από αυτές τις πωλήσεις σε παίκτες που βρίσκονται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα του Γαλλικού πρωταθλήματος και να περιμένεις κάτι καλό να συμβεί." Είναι ένα συναίσθημα που μοιράζονται οι περισσότεροι οπαδοί της Villa και είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της πολιτικής της μικρής προσήλωσης στη βραχυπρόθεσμη προοπτική που θα μπορούσε εξίσου να ειπωθεί ότι έχει χρίσει τη Newcastle ως φαβορί για να ενταχθεί ως η επόμενη ομάδα στη λίστα για τη Championship. 



Πράγματι, οι "Magpies" είναι τα συγγενείς πνεύματα. Και οι δύο είναι σημαντικοί σύλλογοι με μεγάλες βάσεις οπαδών και περήφανη ιστορία. Όμως, το πιο σημαντικό, ο καθένας πρέπει να συνυπάρχει με έναν ιδιοκτήτη ο οποίος φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ανιδιοτελής στη μακροπρόθεσμη υγεία του κλαμπ.



 Η συγκεκριμένη περίπτωση φαινομενικά ίσχυε πάντα για τη Newcastle, με τον Mike Ashley ποτέ να μην βρίσκει την αγάπη με τους οπαδούς του, αλλά ο ιδιοκτήτης της Villa Randy Lerner τουλάχιστον ξεκίνησε με μια καλή προοπτική. "Ήρθε και έκανε όλα τα σωστά πράγματα", θυμάται ο Dan. "Βάζοντας το Acorns (ένας τοπικός παιδικός ξενώνας) σαν χορηγός στις φανέλες, δίνοντας χρήματα στον O'Neil να ξοδέψει, μοιράζοντας δωρεάν κασκόλ με το σύνθημα "Περήφανη Ιστορία, λαμπρό μέλλον", αλλά ο ίδιος φαίνεται να έχει χάσει το ενδιαφέρον."Όλο και περισσότερο, ο Lerner φαίνεται να είναι ένας ιδιοκτήτης απών και αυτός που θέλει να ξεφορτώσει το σύλλογο. 



Νωρίτερα φέτος κάλεσε το πρώην τεχνικό Remy Garde στις ΗΠΑ για συνομιλίες, σίγουρα ένα περιττό ταξίδι για έναν προπονητή του οποίου ολόκληρη η έμφαση έπρεπε να είναι στις προπονήσεις σε συνεργασία με τους αδιάφορους ποδοσφαιριστές της Villa. Το πείραμα του Garde διήρκεσε μόλις 147 ημέρες."Η κουλτούρα έρχεται από την κορυφή», λέει ο Dave. "Αν οι άνθρωποι στην κορυφή δεν έχουν όραμα, αν δεν υπάρχει σαφής στρατηγική, τότε δεν έχεις παίκτες που θέλουν να είναι στο σύλλογο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι εκεί απλά για να παίρνουν τους μισθούς τους και να φεύγουν. Έτσι, από την κορυφή προς τα κάτω, θα καταλήξετε να φέρνετε το λάθος προσωπικό, τους λάθος παίκτες και θα υπάρξουν συνέπειες για αυτό. "



Ο Dan έχει μια παρόμοια άποψη για τη χαλαρή ηγεσία του Lerner: "Είναι το ίδιο για τον καθένα. Αν το αφεντικό σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη δουλειά, γιατί να πας να τη διατηρήσεις; και φαίνεται σαν να φιλτράρεται όλη η διαδρομή προς τον υποβιβασμό από την κορυφή έως τους παίκτες."



Πιθανότατα κανένας άλλος παίκτης της Villa να μην έχει δεχτεί περισσότερες επικρίσεις από τον Joleon Lescott, αν μη τι άλλο για τα περίεργα "τιτιβίσματα" του, μετά το 6-0 από τη Liverpool. Με τον υποβιβασμό της από την Premier League να επιβεβαιώνεται το Σάββατο, ο πρώην αμυντικός της Manchester City παραδέχθηκε ότι ήταν "ένα βάρος στους ώμους του".



Το συγκεκριμένο σχόλιο προβλέψιμα κάθισε άσχημα. Σε απάντηση, ο Paul McGrath, ο οποίος έπαιξε περισσότερα από 250 παιχνίδια για τη Villa και κατέκτησε δύο League Cup, δημοσίευσε ένα tweet αποκαλώντας τον Lescott μια "σακούλα λάσπη» που ήταν στο σύλλογο " μόνο για τα χρήματα". Ένας άλλος πρώην παίκτης της Villa, ο Stan Collymore, ενεπλάκη σε μια λογομαχία με τον Lescott μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πολλοί οπαδοί φαίνεται να μοιράζονται αυτό το θυμό.  Η σχέση μεταξύ αυτών και της ομάδας βρίσκεται σε ανησυχητικά χαμηλό σημείο.
 
Τον Αύγουστο, η Villa θα ξεκινήσει μόλις τη δεύτερη χρονιά της εκτός από τη κορυφαία κατηγορία κατά τα τελευταία 40 χρόνια. Ο άμεσος γυρισμός δεν θα είναι εύκολο πράγμα μιας και δεν θα έχει το ίδιο επίπεδο συνέπειας όπως η Burnley αυτό το έτος για παράδειγμα, με ένα μεγάλο μέρος του ρόστερ να είναι πιθανό να αποχωρήσει ενώ ζητείται και ένας νέος προπονητής, αλλά μπορεί να υπάρχουν αχτίδες ελπίδας ."Με τον Brian Little, ο οποίος έφερε δύο τρόπαια στη Villa στο Διοικητικό συμβούλιο και με τους David Bernstein και Adrian Bevington επίσης υπάρχει πολλή ποδοσφαιρική εμπειρία", λέει ο Dan. «Πρόκειται για πέντε χρόνια καθυστέρηση, αλλά είναι εκεί τώρα. Η ελπίδα είναι ότι θα φέρει ο ίδιος το σωστό προπονητή".
Φυσικά, οι αποφάσεις που κάνουν πρέπει να εξακολουθούν να πάνε στον Lerner για τελική έγκριση, μιας και η αναμόρφωση του προσωπικού  σαφώς απαιτείται, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσδοκίες θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο. 
Ο υπηρεσιακός προπονητής Eric Black πιστεύει ότι η Villa "έχει παίκτες σε θέση να παίξουν στη Championship", αλλά πόσοι από αυτούς θα επιθυμούν να το πράξουν; θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για μια αξιοπρεπή χρονιά; διασφαλίζοντας κιόλας ότι οι οπαδοί θα συνεχίσουν να επιστρέφουν στο Villa Park καθώς φαίνεται κάτι να ξαναχτίζεται; μετά από μια χρονιά τέτοιων θλιβερών εμφανίσεων, δεν θα είναι εύκολο να έρχονται πολλοί από αυτούς. 



Την περασμένη σεζόν σχεδόν 36.000 ήταν στο Villa Park για την επίσκεψη της Chelsea, πριν από πέντε χρόνια ήταν 40.100. Όταν όμως ήρθαν οι περσινοί πρωταθλητές παραμερίστηκαν στους 31.100 (ο οποίος ωστόσο είναι εντυπωσιακός αριθμός δεδομένου της κατάσταση του συλλόγου). Η μόνη φορά που το Villa Park έχει γεμίσει αυτή τη σεζόν ήταν για την επίσκεψη της Manchester United. Τον περασμένο Αύγουστο, που τόσο ο καιρός όσο και οι προοπτικές της Villa ήταν σαφώς πιο ηλιόλουστες. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτούς τους αριθμούς την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα αν τα αποτελέσματα δεν ξεκινήσουν δυνατά. Και δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τους οπαδούς για αυτό. Όταν μια ομάδα είναι τόσο εμφανώς άσχημα διαχειρίσιμη και οδηγείται σε μια τέτοια κατακλυσμική σειρά αποτελεσμάτων, οι υποστηρικτές δικαιολογούνται απόλυτα να μην επιθυμούν να δαπανήσουν μεγάλα ποσά χρημάτων για  εισιτήρια. 
Για τους πιστούς της Villa μπορεί να υπάρξουν πιο δύσκολες στιγμές μπροστά τους πριν από την επιστροφή του συλλόγου για κάτι που μοιάζει στις προηγούμενες δόξες της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: