Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Bolton: Η αβεβαιότητα βασιλεύει σε ένα κλαμπ που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης


Δημήτρης Βαρσάνης


Από όλα τα σωματεία που θα γνωρίσουν μεγάλες αλλαγές το καλοκαίρι, λίγοι θα δουν κάτι τόσο δραστικό όσο στη Bolton.
Πριν από την έναρξη της επόμενης σεζόν, είναι πιθανό να υπάρξει μια αναθεώρηση τόσο διεξοδική, τόσο ριζική, που οι οπαδοί δύσκολα θα αναγνωρίσουν το σύλλογο από τη στιγμή που θα τελειώσει. Οι σαρωτικές αλλαγές θα συνεχίσουν πέρα ​​από το καλοκαίρι,, αλλά στην απαραίτητη ένταση τους επόμενους μήνες θα δούμε την ταχεία μεταμόρφωση εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Το αν θα είναι μια αλλαγή προς το καλύτερο είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.


Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια δυσοίωνη προοπτική, αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την χρονιά που τώρα πλησιάζει στο τέλος της. Μια ομάδα της Premier League έως το 2012,  υπέστη το δεύτερο υποβιβασμό μέσα σε τέσσερα χρόνια που επιβεβαιώθηκε μετά από μια ήττα με 4-1 από την Derby νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι Wanderers θα παίξουν στη League One την επόμενη σεζόν και θα αγωνιστούν στη τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά από το 1993. Ο υποβιβασμός της από τη Championship ήρθε με πέντε παιχνίδια να απομένουν, έχοντας 26 πόντους στον βαθμολογικό πίνακα και -37 διαφορά γκολ.


Κατά τους τελευταίους μήνες, η Bolton έχει απειληθεί με τη δυνατότητα ρευστοποίησης σε αρκετές περιπτώσεις. Αν και ο υποβιβασμός από την Premier League ήρθε ως μια έκπληξη για τον σύλλογο, τα οικονομικά προβλήματά τους είναι προγενέστερα μέσα από την καταπακτή της κορυφαίας κατηγορίας. Την παραμονή του πρώτου υποβιβασμού υπό τον Owen Coyle, οι Wanderers είχαν καθαρό χρέος 137 εκατομμύρια λιρών και τα έξι εκατομμύρια που οφείλονται στον μακροχρόνια ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη τους Eddie Davies. Έκαναν ζημιά 22 εκατομμύρια λίρες κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους σεζόν στην Premier League και ζητούσαν περαιτέρω δανεισμό. Ομοίως, είχαν το 13ο υψηλότερο μισθολογικό κόστος στην κορυφαία κατηγορία και δυσκολεύονταν να προχωρήσουν σε πολλά από τα υψηλότερα εισοδήματα των ποδοσφαιριστών.


Στην κορυφή της, η διοίκηση του συλλόγου είχε μεμονωμένα αποτύχει να προγραμματίσει τη ζωή της στη δεύτερη κατηγορία. Με τα αγωνιστικά έσοδα κάτω - για να μην αναφέρουμε την απώλεια των χρημάτων από τη τηλεόραση - η Bolton φέρεται να κατέγραψε συνολικές απώλειες των 50 εκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια της σεζόν 2012-13, μια καταστροφική οικονομική επιβάρυνση για μια ομάδα της Championship. Οι πληρωμές από το "αλεξίπτωτο" έφυγαν και τον Ιανουάριο ο σύλλογος φέρεται να είχε 183 εκατομμύρια λίρες καθαρά χρέη. Με τον Davies να αποσύρει την οικονομική υποστήριξή του και να ψάχνεται να πουλήσει η κατάσταση ήταν απελπιστική.
Έχοντας παλέψει για να πληρώσει το προσωπικό της ώστε να συνεχίσει να παίζει μέχρι τα Χριστούγεννα και με το χρήμα να τρέχει ξηρό, οι Wanderers βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια διαταγή εκκαθάρισης άνω των 2,2 εκατομμυρίων λιρών για απλήρωτο ΦΠΑ και φόρους. Στις προκύπτουσες υψηλές δικαστικές διαδικασίες, η νομική ομάδα της HMRC ισχυρίστηκε ότι ο σύλλογος φαίνεται "να είναι πολύ ξεκάθαρος σε πτώχευση." Η Bolton αναγκάστηκε να πουλήσει το προπονητικό της κέντρο και το πάρκινγκ αυτοκινήτων του γηπέδου, μόνο και μόνο για να αντλήσει κεφάλαια. Διαφορετικά αν η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν ως είχε θα είχε βυθιστεί στην άβυσσο.


Ευτυχώς, δεν έφτασε σε αυτό το σημείο. Στο πλαίσιο των επίμονων ακροαματικών διαδικασιών ενώπιον του δικαστηρίου και των οικονομικών τελεσιγράφων, η κοινοπραξία του Sports Shield - με επικεφαλής τον πρώην παίκτη της Dean Holdsworth - ολοκλήρωσε την εξαγορά τον περασμένο μήνα σε μια κοινοπραξία εσωτερικού ομίλου κύκλου επενδύσεων. Η πώληση του συλλόγου επιβεβαιώθηκε μόνο πέντε λεπτά πριν από την ακρόαση εκκαθάρισης που επρόκειτο να ξεκινήσει. Στην Bolton δόθηκε ουσιαστικά ένα τελευταίο δευτερόλεπτο αναστολής από τη θανατική ποινή της, παραδίδοντας την έναν χτύπο καρδιάς πριν από το χτύπημα του δημίου.
Με τον Davies τώρα να είναι επίτιμος πρόεδρος, ο ίδιος φέρεται να ρυθμίζει τα τεράστια χρέη του συλλόγου για να τα διαγράψει. Σε μια σχετική έννοια, το μέλλον της Bolton φαίνεται πολύ πιο ασφαλές. Δεν αντιμετωπίζει πλέον την άμεση οικονομική κατάρρευση, και δεν απειλείται πλέον με την επικείμενη εκκαθάριση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Wanderers είναι στο δρόμο προς την ανάκαμψη. Αυτή τη στιγμή, ο υποβιβασμός από τη Championship είναι η μόνη πραγματική βεβαιότητα της Bolton να πάει μπροστά.
Αν και οι οπαδοί της ήταν εξαιρετικά αναζωογονημένοι από την άφιξη των νέων ιδιοκτητών, πρέπει ακόμα να δούμε αν ο Holdsworth και οι λοιποί συνεργάτες του έχουν επαρκή κεφάλαια για να επισκευάσουν τις τύχες του συλλόγου. Επιπλέον, πρέπει ακόμη να δούμε αν μπορούν να ελέγξουν με επιτυχία τα οικονομικά της Bolton. Μπορούν να σταματήσουν το κλαμπ από την αιμορραγία χρημάτων; Μπορούν να κρατήσουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Bolton και να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο μοντέλο ποδοσφαίρου μακροπρόθεσμα; Με τη θητεία τους ως ιδιοκτήτες μόνο λίγες εβδομάδες, είναι πάρα πολύ νωρίς για να το πούμε.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα να αντιμετωπίσουν. Πρώτα απ 'όλα, ο σύλλογος είναι σε απελπιστική ανάγκη μείωσης των μισθολογικών δαπανών τους. Σε πολλούς από τους παίκτες είναι στην κορυφή οι αμοιβές τους στη Championship, δαπάνες που θα ανάψουν τα οικονομικά του συλλόγου αν συνεχιστούν και την επόμενη σεζόν. Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο των επιδόσεων τους αυτή τη σεζόν, θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν αγοραστές για ορισμένους από αυτούς τους παίκτες, ακόμη και αν η ζητούμενη τιμή είναι δραστικά κάτω από την τιμή της αγοράς.
Στη συνέχεια υπάρχει η πρόσθετη περιπλοκή του εμπάργκο στις μεταγραφές, που επιβλήθηκε αφότου έλαβαν την πρώτη αναφορά εκκαθάρισης τους από τους Commissioners. Ο νέος πρόεδρος Ken Anderson είναι αισιόδοξος θα αρθεί αυτή η απόφαση πριν από το παράθυρο του καλοκαιριού, αλλά αν αυτή η ελπίδα πραγματοποιηθεί ή όχι μένει να το δούμε.


Προσθέστε σε αυτό και tηn ανάγκη για την αντικατάσταση των αναχωρούντων παικτών - και πάλι, εξαρτάται από το αν ανατραπεί το εμπάργκο στις μεταγραφές - και είναι πολύ πιθανό ότι το υλικό της Bolton θα είναι αγνώριστο την επόμενη σεζόν. Θα σε θέση η ομάδα να εγκληματιστεί; Θα είναι σε θέση να επανέλθει στη Championship στην πρώτη φορά ζήτησης; Για ένα σύλλογο του μεγέθους και του κύρους της Bolton, αυτή θα είναι η προσδοκία. Παρ 'όλα αυτά, όλα εξαρτώνται από την ελευθερία για να κάνουν μεταγραφές. Αν το εμπάργκο στις μεταγραφές συνεχίσει να ισχύει, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορεί να κάνει πρόοδο στα πάντα.


Τέλος, υπάρχει επίσης το μικρό θέμα της εξεύρεσης ενός νέου προπονητή στην πρώτη ομάδα. Με τον Neil Lennon να αφήνει τον σύλλογο στον απόηχο της εξαγοράς του Sports Shield, δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι υπεύθυνος για το νέο look της ομάδας στη League One. Ο Phil Brown, ο Chris Wilder και ο Steve Cotterill είναι οι επικρατέστεροι των "bookies" και όσο πιο γρήγορα διοριστεί κάποιος, τόσο το καλύτερο.
Έτσι, συνολικά η Bolton χρειάζεται νέους παίκτες, νέο προπονητή και μια νέα οικονομική δομή από την έναρξη της επόμενης σεζόν. Αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις για την επιτυχία. Με τόσα πολλά να κάνει, με τόσο πολύ περιθώριο για λάθος, ο σύλλογος φαίνεται να καθορίζεται από την αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή. Εξακολουθεί να πρέπει να εκπληρώσει τους τελευταίους αγώνες στη Championship, κολλημένη μεταξύ του πρόσφατου παρελθόντος και του εγγύς μέλλοντος, η Bolton είναι σε μια μοναδικά νεφελώδη κατάσταση. Ο σύλλογος βρίσκεται σε μια διφορούμενη μέση λύση και, προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι βρίσκεται πέρα.


Για να μάθουμε την προοπτική ενός οπαδού για όλα αυτά, ο Ian Bridge, ένα εξέχον μέλος των Bolton Wanderers' Supporters Trust μίλησε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του συλλόγου. Αν και φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον, τόνισε ότι οι οπαδοί δεν παίρνουν τίποτα ως δεδομένο.
Όταν ρωτήθηκε για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο Ian δήλωσε: «Όταν κάτι καινούριο συμβαίνει στο σύλλογο, οι οπαδοί παίρνουν ένα βόμβο. Σκέφτονται τι πράγματα συμβαίνουν. Ωστόσο, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν τα οικονομικά είναι σε επαρκείς ποσότητες για να κατευθύνουν τον σύλλογο μπροστά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η συζήτηση είναι φτηνή. Οι άνθρωποι θα κριθούν από τις πράξεις τους. "


Όσο για το αν επιστρέψει άμεσα από τη League One ήταν ομοίως επιφυλακτικός: "Πολλά εξαρτώνται από το τι θα συμβεί στο τέλος της σεζόν. Ποιοι παίκτες θα φύγουν, αν φύγουν, ποιοι θα έρθουν αν έρθουν. Μην ξεχνάτε ότι ο σύλλογος είναι ακόμη υπό εμπάργκο στις μεταγραφές. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές, πράγματα που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για τον σύλλογο ώστε να προχωρήσει μπροστά. Είναι μια πολύ, πολύ λεπτή γραμμή που ο σύλλογος θα πρέπει να τη βαδίσει όλη. Ως οπαδοί της Bolton ελπίζουν ότι μπορούν να πετύχουν αυτή την ισορροπία."
Ο σχηματισμός των Supporters' Trust είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι οπαδοί της Bolton προσπαθούν να έχουν λόγο για το μέλλον του συλλόγου. Πριν από την εξαγορά από το Sports Shield, υπήρξε μια σημαντική αποσύνδεση μεταξύ της διοίκησης του κλαμπ και των οπαδών. Με τους Wanderers φαινομενικά να βαδίζουν προς το γκρεμό, οι οπαδοί χρειάζονται μια φωνή. Αν και η εμπιστοσύνη είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής της, η ανάπτυξή της κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών λέει πολλά.
Καταγράφηκε επισήμως στις 15 Ιανουαρίου η αρχική υποσχετική λίστα που προσέλκυσε πάνω από 6.000 πιθανά μέλη. Η Trust έχει ήδη λάβει την ιδιότητα μέλους για λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, και περίπου 2.000 οπαδοί έχουν ήδη ενταχθεί. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Όταν η ιδέα του Supporters' Trust προτάθηκε πριν από λίγα χρόνια, επέστησε μικρό ενδιαφέρον από τους οπαδούς του συλλόγου. Τώρα, έχοντας δει τη Bolton στα πρόθυρα της διάλυσης, οι οπαδοί εγγράφονται κατά κύματα για να βοηθήσουν να οδηγήσουν τους Wanderers προς τη σωστή κατεύθυνση.


Αυτή είναι μια θετική αλλαγή εκτός γηπέδου, και ελπίζουμε ότι θα ακολουθηθεί από θετική αλλαγή σε αυτό. Ο Chris Manning, εκδότης του οπαδικού μπλογκ Lion of Vienna Suite, έδωσε την εντύπωση ότι η επίλυση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων της Bolton επέτρεψε στους οπαδούς να γυρίσουν τα μυαλά τους πίσω στα αγωνιστικά.
Ερωτηθείς για την επόμενη σεζόν, ο Chris είπε: «Νομίζω ότι η ενότητα είναι απαραίτητη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να το πράξουμε. Έχω ακόμα ανησυχίες, κυρίως λόγω κάποιων ομιχλωδών απαντήσεων σχετικά με το τωρινό χρέος και την κατάσταση των υποθηκευμένων περιουσιακών στοιχείων μας, όμως, για να είμαι ειλικρινής, αρρωσταίνω όταν μιλάω για οικονομικά. Ενδιαφέρομαι απλά να απολαμβάνω περισσότερο το ποδόσφαιρο"
Αν όλα πάνε καλά μέσα στους επόμενους μήνες, το ποδόσφαιρο - σε αντίθεση με ta θέματα εκτός γηπέδου - θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή στα μυαλά των οπαδών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το μέλλον της Bolton. Ο σύλλογος βρίσκεται στο όριο, και οι φίλαθλοι θα πρέπει να ελπίζουν ότι οι Wanderers θα το διασχίσουν με προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: