Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Το "αριστούργημα" του Señor Roig


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Leicester έχει επαινεθεί ως ομάδα "θαύμα" της φετινής σεζόν, μιας και βρίσκεται πολύ κοντά σε μια από τις πιο ανέλπιστες κατακτήσεις τίτλου της Premier League, αλλά υπάρχει και μια άλλη ομάδα, μικρότερου βεληνεκούς από τις "Αλεπούδες", η οποία είναι μια δύναμη σε ένα από τα ισχυρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Τακτικά πληρούν τις προϋποθέσεις στις διοργανώσεις της UEFA, παίζοντας μπροστά από 17.000 άτομα στην έδρα τους, ενώ τρέχει ένα μικροσκοπικό νούμερο με βάση το μπάτζετ των αντιπάλων τους. Μιλάμε για τον επόμενο αντίπαλο της Liverpool στα ημιτελικά του Europa League: τη Villareal.



Το "κίτρινο υποβρύχιο" - παρατσούκλι λόγω του κίτρινου χρώματος στην εντός έδρας εμφάνιση της - - ο προπονητής Marcelino και παίκτες όπως ο Roberto Soldado, ο αρχηγός Bruno Soriano, ο Cedric Bakambu και ο Denis Suarez δικαίως κατέλαβαν τα πρωτοσέλιδα. Όμως υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να λάβει πίστωση για την καθιέρωση της Villareal σε"ψαράκια" που βγαίνουν τακτικά πάνω από το νερό: ο ιδιοκτήτης του κλαμπ Fernando Roig.



Ο Roig, ένας 68χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με συμφέροντα στην Mercadona - μια οικογενειακή επιχείρηση αλυσίδας σούπερ μάρκετ και μια εταιρεία κεραμικών - αγόρασε το σύλλογο το 1997, όταν ήταν στην Segunda Division, προσελκύοντας λιγότερο από 3.000 κόσμο. Στο πλαίσιο της θητείας του, η Villareal βγήκε στο Champions League και έφτασε στα ημιτελικά του θεσμού 2006, τερμάτισε δεύτερη στη La Liga το 2008 και προκρίθηκε στο Europa League τα τελευταία δύο χρόνια. Ακόμη, βρέθηκαν επίσης στη κορυφή της La Liga νωρίτερα αυτή τη σεζόν, για πρώτη φορά στα 98 χρόνια ιστορίας της και σήμερα είναι τέταρτη με τρία παιχνίδια να απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.



Ο Roig επέλεξε τον Manuel Pellegrini για τη δουλειά του προπονητή το 2003 και εξασφάλισε τις υπηρεσίες του Juan Roman Riquelme, δύο κινήσεις που ταυτόχρονα αντιπροσώπευαν την αρχική επιτυχία του συλλόγου. Όμως το όραμά του έχει επεκταθεί πέρα ​​από ένα κυνήγι για τρόπαια, συμβάλλοντας στο να γίνει η Villareal ένα από τα καλύτερα κλαμπ της Ευρώπης τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
"Η Villareal είναι ένα πρότυπο για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα μικρά κλαμπ και αποδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης ενός προχωρημένου ιδιοκτήτη"τόνισε ο ειδικός οικονομολόγος ποδοσφαίρου Dan Plumley στο πανεπιστήμιο του Sheffield Hallam και συνέχισε λέγοντας:"Τα πάντα είναι σχετικά με τη σταδιακή οικοδόμηση όλα αυτά τα χρόνια για να επενδύσουν σε νέα ταλέντα, να αναπτύξουν την ακαδημία, να φτιάξουν δεσμούς με την κοινότητα και να λειτουργούν ως βιώσιμη επιχείρηση. Οι οπαδοί είναι επίσης κοντά στην προσέγγιση του Roig επειδή βλέπουν τα οφέλη που φέρνει. "



Όταν η Villareal υποβιβάστηκε το 2012 (και επέστρεψε στην La Liga ένα χρόνο αργότερα), ο Roig έκοψε τις μετοχές του από το Mercadona για να ενισχύσει τα οικονομικά του συλλόγου. Ακόμη, επένδυσε σε υποδομές με τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου σκάουτιγκ και έχτισε ένα προπονητικό κέντρο τέχνης που ονομάζεται Sports City, το οποίο αποτελείται από εννέα γήπεδα ποδοσφαίρου και εγκαταστάσεις για την πρώτη, τη δεύτερη και όλες τις ομάδες ακαδημιών της.
Ένα δεύτερο Sports City ολοκληρώθηκε πέρυσι με 12 γήπεδα και εγκαταστάσεις προπόνησης για την Villareal και άλλες τοπικές ομάδες νέων. Ο σύλλογος εκτιμά ότι και οι δύο χώροι κατάρτισης του χρησιμοποιούνται από περίπου 1.500 νεαρούς ποδοσφαιριστές κάθε εβδομάδα.
Ο σύλλογος επίσης έπαιξε κεντρικό ρόλο στην πόλη που ονομάστηκε έπειτα, που βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου, μία ώρα οδικώς από τη Valencia. Υπάρχει ένα κατοικημένο σχολείο για τους νέους με μαθησιακές δυσκολίες και μια σειρά από άλλα κοινοτικά προγράμματα.



Το 2009, με την Ισπανία στη μέση μιας οικονομικής κρίσης, ο Roig μοίραζε δωρεάν εισιτήρια διαρκείας σε άνεργους ντόπιους ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν αγώνες στο 25.000 χωρητικότητας El Madrigal, ένα από τα μικρότερα γήπεδα της La Liga. Διατηρείται σε τέτοια υψηλή εκτίμηση που όταν η Villareal υποβιβάστηκε την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2011-12, έλαβε μια μόνιμη επευφημία από τους οπαδούς όταν έφευγε από το γήπεδο με δάκρυα στα μάτια.



Κεντρικό ρόλο στο έργο του Roig έπαιξε η εξασφάλιση ότι το "κίτρινο υποβρύχιο" του θα είναι σταθερό. Τα οικονομικά των ισπανικών συλλόγων έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια αφού προέκυψε ότι πολλοί λάμβαναν κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει έρευνα. Μετά την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων, στοιχεία που δημοσίευσε η La Liga έδειξε ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος έχει γίνει με το ποσό που οφείλεται στις φορολογικές αρχές της χώρας, σημειώνοντας πτώση από το υψηλό ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 στα 317 εκατομμύρια πέρσι. Η οικονομική έκθεση της La Liga για την περασμένη σεζόν αποκάλυψε επίσης ότι το συνολικό συνδυασμένο χρέος των συλλόγων της χώρας είναι 2.675.000.000 δις ευρώ.
Η Villarreal έχει ένα μηδενικό χρέος, με τον Roig να μειώνει ακόμη τη δημόσια επιδότηση από την τοπική κυβέρνηση να ενισχύσει την ομάδα, όταν πάλευε για τη παραμονή στη κατηγορία. Σύμφωνα με τους λογαριασμούς του συλλόγου, την περασμένη σεζόν ο σύλλογος είχε ένα εισόδημα της τάξης των 76 εκατομμυρίων ευρώ και δαπάνες της τάξης των 71 εκατομμυρίων ευρώ.
Μια ματιά στα στοιχεία από τις δύο ομάδες που κυριαρχούν στη La Liga υπογραμμίζει περαιτέρω επίτευξη της Villareal στο να γίνει ένα ποδοσφαιρικό βαρέων βαρών: η Real Madrid κέρδισε 577 εκατομμύρια ευρώ τη περασμένη σεζόν, ενώ η Barcelona 560.800.000 εκατομμύρια. Το Ισπανικό ποδόσφαιρο τώρα ετοιμάζεται για μια νέα αυγή ως η πρώτη συλλογική εγχώρια τηλεοπτική διαπραγμάτευση στη La Liga, αξίας 2.650.000.000 ευρώ. Ένα ποδόσφαιρο την επόμενη σεζόν, στο οποίο θα οδηγήσει σε χρήματα που θα διανέμονται πιο ομοιόμορφα μεταξύ των 20 συλλόγων.
Σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα, το "Big Two" είχε σχεδόν το μονοπώλιο στα έσοδα από τη τηλεόραση καθώς θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν τις δικές τους ευκαιρίες. Η νέα εποχή θα μπορούσε να οδηγήσει στη Villareal να γίνει πλουσιότερη, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει τον τρόπο που θα κάνει τις επιχειρήσεις της.
Ο Roig αποκάλυψε τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο στο Ισπανικό περιοδικό Panenka:"Να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, να επενδύουμε σε νέους και να μην χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Θα ξοδεύουμε μόνο ό, τι παράγουμε".
Και όλα αυτά έχουν επιτευχθεί σε μια νυσταλέα πόλη της οποίας ο πληθυσμός των 50.000 είναι σε θέση να χωρέσει σε πολλά από τα στάδια που αγωνίζεται η Villareal.

Δεν υπάρχουν σχόλια: