Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Η αναβίωση του Gomez στη Besiktas πιθανότατα να του χαρίσει την επιστροφή του στα "πάντσερ"


Δημήτρης Βαρσάνης

Η τουρκική Super Lig κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού έγινε θέμα σε πολλά μέσα ενημέρωσης, με κορυφαία επιθετικούς να πηγαίνουν για νέες περιπέτειες στο λυκόφως της καριέρας τους.



Ο Robin van Persie δελεάστηκε από τη Galatasaray να αφήσει τη Mancheter United και να έρθει, μαζί με τον Nani, ο Lukas Podolski εντάχθηκε στη Galatasaray από την Arsenal μετά από μια καταστροφική περίοδο δανεισμού στην Inter, ενώ ο Samuel Eto'o πρόσθεσε μια άλλη συστροφή στα απρόβλεπτα ταξίδια βάζοντας την υπογραφή του στην Antalyaspor.
Ο Γερμανός διεθνής Mario Gomez πιθανώς θεωρήθηκε ο λιγότερο εντυπωσιακός από όλους αυτούς, όταν η Besiktas πήρε τον 30χρονο επιθετικό με τη μορφή του δανεισμού από τη Fiorentina, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη και η πιο σημαντική κίνηση με διαφορά. Η πρώτη σεζόν του Van Persie στην Κωνσταντινούπολη είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευτική, με πολλούς οπαδούς της Fenerbache να είναι πιο πρόθυμοι να βλέπουν τον Fernandao μπροστά στην αρχική ενδεκάδα, ο Poldolski έχει σκοράρει 10 φορές, αλλά οι πρωταθλητές κάνουν μια μελαγχολική σεζόν όντας στην όγδοη θέση, στους επιβλητικούς 28 βαθμούς πίσω από την κορυφή. Η ομάδα του Eto'o βρίσκεται στο κάτω μισό του πίνακα, παρά το γεγονός ότι σκοράρει σχεδόν σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι και έχει 19 γκολ γραμμένα στο όνομά του.
Ο Καμερουνέζος είναι δεύτερος στο πίνακα των σκόρερ, το οποίο είναι ένα πολύ καλό επίτευγμα στην ηλικία των 35, αλλά εξακολουθεί να είναι πίσω από τον Gomez. Ο εύσωμος Γερμανός επιθετικός έχει πετύχει 22 τέρματα σε 29 παιχνίδια και η Besiktas θεωρείται το καυτό φαβορί για να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος από το 2009.
Για τους οπαδούς, τα επτά χρόνια αναμονή έχουν φέρει την αγωνία. Όμως η Besiktas καθοδηγεί επάξια τον βαθμολογικό πίνακα βρισκόμενη πέντε βαθμούς μπροστά από τη Fenerbache, με μόλις πέντε παιχνίδια να απομένουν. Παίζουν το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στην χώρα, έχοντας σκοράρει 63 γκολ, και ο Gomez το 1/3 από αυτά.



Με τον τρόπο αυτό, ο 30χρονος φορ έχει ήδη σπάσει το ρεκόρ του συλλόγου με το να γίνει ο πιο παραγωγικός ξένος παίκτης της Besiktas σε μια μόνο χρονιά. Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε ένα "ζευγάρι" Γάλλοαναθρεμένων αστέρων: Ο Pascal Nouma μπορεί να έχει ξεχαστεί στην πατρίδα του, αλλά εξακολουθούν να τον θυμούνται ως έναν θρύλο στην Κωνσταντινούπολη, όπου σημείωσε 18 τέρματα τη σεζόν 2000-01. Ο Demba Ba το ισοφάρισε τη περασμένη σεζόν, μετά την άφιξή του από την Chelsea και μετατράπηκε ο αγαπημένος του κόσμου πριν αναχωρήσει για τη Shanghai Shenhua τον Ιούνιο.



Η Besiktas ήθελε να κρατήσει τον Σενεγαλέζο διεθνή, αλλά ο έμπειρος επιθετικός βρήκε την προσφορά από την Κίνα αδύνατο να την αντισταθεί. Οι "μαύροι αετοί" έπρεπε να τον αντικαταστήσουν και ο Gomez έγινε ο κύριος στόχος τους, αν και δεν ήταν εύκολο να τον πείσουν να αφήσει τη Serie A. Ο νέος προπονητής Senol Gunes είχε πολλές συνομιλίες με το αστέρι, προκειμένου να τον πείσει και δεν ήταν ούτε μια εύκολη απόφαση για τη Fiorentina.



Όταν ο Gomez έφτασε από την Bayern Munich για 20 εκατομμύρια ευρώ το 2013, οι "βιόλα" ήλπιζαν ότι θα έχει μια παρόμοια επίδραση με αυτή του Miroslav Klose στη Lazio. Αυτό δεν δούλεψε κυρίως λόγω της τρομερής ατυχίας με τους τραυματισμούς στο γόνατο που περιόρισε τον Γερμανό σε μόλις εννέα αγώνες πρωταθλήματος στην πρώτη του χρονιά και του κόστισε μια θέση στην αποστολή των "πάντσερ" για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
Την περασμένη σεζόν ήταν καλύτερα όσον αφορά τη φυσική του κατάσταση, αλλά ο έμπειρος επιθετικός αγωνίστηκε να βρει κάθε είδους συνέπεια και ο Vincenzo Montella δεν ήταν πάντα υπομονετικός μαζί του.



«Είναι ένας παίκτης που έχει χάσει το δρόμο του και θα πρέπει να βρει τον εαυτό του μπροστά από το στόχο," Ο Montella δήλωσε μετά το χαμένο πέναλτι του Γερμανού απέναντι στην υποβιβασμένη Parma. Υπήρξαν κάποια ελπιδοφόρα ξεσπάσματα, κυρίως τα δύο γκολ απέναντι στη Roma  στο Stadio Olimpico για το Coppa Italia, αλλά τα 14 γκολ του σε δύο χρόνια ήταν μια εξαιρετικά απογοητευτική απόδοση για την επένδυσή του.


Αρχικά, αμφότερα τα μέρη προορίζονταν να λειτουργούσαν ξεχωριστά. Ο Paolo Sousa, ο οποίος αντικατέστησε τον Montella το καλοκαίρι, επέμεινε: «Ο Gomez εργάζεται πολύ σκληρά και αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας για εμάς." Και όμως, ο Gunes και η Besiktas έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξηγήσουν στον στράικερ τις πιθανότητές του να κάνει ένα διεθνές comeback με τη Γερμανία στο Euro 2016 θα ήταν πολύ υψηλότερο αν μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη.
Η επιστροφή στην ομάδα του Joachim Low ήταν πάντα ο κύριος στόχος του Gomez. Διαλύθηκε για να χάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, και, συνεπώς, απελπίστηκε για να πρωταγωνιστήσει σε ένα μεγάλο τουρνουά για μια ακόμη φορά.
"Η επόμενη σεζόν θα είναι πολύ σημαντική για μένα», είπε τον Αύγουστο. "Ο στόχος μου είναι να παίξω για τη Γερμανία και πάλι και να λάβω μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».



Με αυτό κατά νου, ο Gomez επέλεξε τελικά τη Besiktas και μετακόμισε εκεί με μονοετές δανεισμό τον Ιούλιο του 2015. Αντί να μείνει για να αποδείξει τον εαυτό του στους οπαδούς της Fiorentina, που τον θεωρούσαν ότι είναι μια τεράστια αποτυχία, ο Gomez επικεντρώθηκε στο να εντυπωσιάσει τους εκατοντάδες υποστηρικτές των "μαύρων αετών" που τον υποδέχτηκαν με χαρά στο αεροδρόμιο.
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Χωρίς τραυματισμούς και με δεδομένο την έλλειψη των αγώνων του Europa League και ένα λιγότερο σημαντικό εγχώριο κύπελλο, ο Gomez βρήκε τα πατήματα του πολύ γρήγορα και άρχισε να σκοράρει κατά βούληση. Ο Γερμανός είναι σε θέση να ανεβάζει την απόδοσή του σε αγώνες ήσσονος σημασίας, όπως αποδείχθηκε με τα δύο γκολ του στη δραματική νίκη με 3-2 επί της Fenerbache το Σεπτέμβριο που τον έκανε είδωλο.



Μια άλλη κρίσιμη στιγμή έφτασε το Δεκέμβριο, όταν η Galatasaray φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Wesley Sneijder έβαλε μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά ο Gomez ισοφάρισε μόλις δύο λεπτά αργότερα, και η Besiktas ολοκλήρωσε την ανατροπή της σφραγίζοντας μια μεγάλη νίκη με 2-1.




Η ποιότητα στα τελειώματα του συνεχίζει να διατηρείται, οπότε δεν ήταν μια έκπληξη, όταν ο Low- γνωστός για την αφοσίωσή του στους παίκτες που εμπιστεύεται - δεν τον αγνόησε στη φιλική ήττα με 2-0 από τη Γαλλία, στο Παρίσι. Έπαιξε 90 λεπτά σε αυτό το παιχνίδι, αλλά το πραγματικό σημάδι ότι ο Gomez ήταν πίσω στο παλιό εαυτό του ήρθε το Μάρτιο, όταν σκόραρε με κεφαλιά εναντίον της Αγγλίας, το πρώτο γκολ με την Εθνική του ομάδα από εκείνο με τη Πορτογαλίας στο Euro του 2012. Τα "τρία λιοντάρια" πραγματοποίησαν μια ιστορική ανατροπή κερδίζοντας 3-2 με γκολ στις καθυστερήσεις από τον Eric Dier, αλλά ο Gomez είχε τεθεί ξεκάθαρα ως υποψήφιος για το τουρνουά του Euro
Οι επόμενοι μήνες θα είναι συναρπαστικοί για τον επιθετικό, ο οποίος έχει βρει μια νέα ζωή. μιας και η Besiktas έχει τη δυνατότητα να τον αγοράσει από την Fiorentina το καλοκαίρι, να κατακτήσει έναν ιστορικό τίτλο και να αγωνιστεί το Champions League κάνοντας την επιλογή παραμονής του στην Τουρκία αρκετά ελκυστική.
Μόλις η εγχώρια σεζόν τελειώσει, o Gomez είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάει στο Euro του 2016 και ελπίζει να βάλει τη δυστυχία της απουσίας του από το Παγκόσμιο Κύπελλο πίσω του. Ο ίδιος μπορεί να μην είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά η Besiktas του έχει προσφέρει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί ακόμα να είναι ένας παγκόσμιος νικητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: