Τώρα και πάλι η Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπισε, επιτυχώς για την ώρα, τα απόνερα τις οικονομικής κρίσης αλλα και τις παγκοσμιοποίησης τα οποία είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του μοντέλου του έθνους - κράτους αλλα και τις μειωμένης εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης στην Ενωμένη Ευρώπη.
Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Σκωτία στις 28 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν με 55% όχι. Πολλοί θεώρησαν αυτή τους την απόφαση ως αποτέλεσμα φόβου. προσωπικά πιστεύω πως προήλθε απο δύο λόγους: πρώτον οι Σκοτσέζοι δεν θα θέλανε να φανούν αυτοί ως οι υπαίτιοι της διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου , μιας χώρας στην οποία πολλοί Σκοτσέζοι έδωσαν μέχρι και την ζωή τους για αυτήν, αλλα και να είναι αυτοί απο τους οποίους θα ξεκινούσε μια περίοδος σε όλη την Ευρώπη, ίσως και όλο τον κόσμο, αυτονομιστικών κινημάτων και επίσης να φορτωθούν απο την άλλη μια μακρά ίσως περίοδο οικονομικής προσαρμογής στην διεθνή πραγματικότητα η οποία προσαρμογή θα επιβάρυνε την ήδη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Σκωτία.
Δεύτερον, το εθνικιστικό κόμμα της Σκωτίας δεν κατάφερε να αποσπάσει διεθνής θετικές δηλώσεις υποστήριξης της ανεξαρτησίας τους αλλα και δεν κατάφερε, όπως αποδεικνύεται απο την μεγάλη διαφορά ναι και όχι, να πείσει ότι το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθούσε η Σκωτία ήταν όντως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.
Το Όχι των Σκωτσέζων φυσικά δεν επαναφέρει την κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία στην προηγούμενη κατάσταση. Παραμένει φυσικά αλώβητη η ένωση την οποία θέλουν πολλοί ακόμα, για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλα τώρα η «καυτή πατάτα» για το πως αυτή η ένωση θα λειτουργήσει βρίσκεται στα χέρια της Κεντρικής Κυβέρνησης και όχι στην απόφαση μιας μόνο εθνοτικής ομάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου