Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Πολωνοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα Βαμπίρ(;)


Πολωνοί αρχαιολόγοι κατα την διάρκεια ανασκαφής στην αγορά της πόλης Kamien στην περοχή Pomorski της βόρειοδυτικής Πολωνίας, βρέθηκαν μπροστά σε έναν τάφο ενώς βαμπίρ του 16ου αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα καθώς απο τον σκελετό απουσίαζαν οι κυνόδοντες του, μέσα στο στόμα του υπήρχε μια πέτρα και το πόδι του ήταν χτυπημένο με έναν πάσσαλο.

Ο υπεύθυνος αρχαιολόγος της ανασκαφής αρχαιολόγος Slawomir Gorka, δήλωσε πως: «η πέτρα στο στόμα του πτώματος και το τρυπημένο πόδι μας βεβαιώνουν πως πρόκειται για ταφή τύπου βαμπίρ. Αυτός ο τρόπος ταφής δεν έγινε επειδή ο νεκρός ήταν βαμπίρ αλλα για να καθυσηχαστεί η τοπική κοινωνία»

Ο κ. Gorka πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους τελετουργίες ήταν συνηθισμένες στην περιοχή, μεταξύ του 13ου και του 17ου αιώνα. Το σώμα θάφτηκε στο νεκροταφείο το οποίο ήταν δίπλα στην εκκλησία της πόλης. «Πρέπει να τονιστεί ότι το νεκροταφείο υπήρχε από το δέκατο τρίτο έως το δέκατο όγδοο αιώνα, αλλά όχι συνεχώς. Το σώμα θάφτηκε όταν το νεκροταφείο δεν υπήρχε πλέον, προς την πλευρά που βρίσκεται τώρα. Στην αρχή νομίζαμε πως το τραύμα στο πόδι προκλήθηκε απο ζημιά κατα την διάρκεια της ανασκαφής, αλλα μετά απο έλεγχο καταλάβαμε πως προήλθε απο παρακέντηση»


Να σημειωθεί, πως Πολωνοί αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει τον περασμένο Ιούνιο στο νότο της χώρας, στην πόλη  Gliwice, ένα νεκροταφείο Βαμπίρ με μια σειρά τάφων στους οποίους τα κεφάλια των πτωμάτων βρίσκονταν τοποθετημένα στα πόδια.

Εμπειρογνώμονες εκτίμησαν τα οστά γύρω στον 16ο αιώνα, αλλά η απουσία προσωπικών αντικειμένων στους τάφους, όπως κοσμήματα, που είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβή ηλικία των σκελετών.

Η προέλευση του μύθου των βαμπίρ προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο. Ο Δρ Τιμ Beasley-Murray, λέκτορας σλαβικών μελετών στο UCL, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι «ο μύθος αυτός διαδόθηκε κατα την προχριστιανική περίοδο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όπου ήταν γόνιμο το έδαφος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: