Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το 2ο Αριστοτέλειο Διεθνές Θερινό Πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις «Europe Abroad» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 21 έως 27 Αυγούστου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους στη Νάουσα. Το Πρόγραμμα αποτέλεσε προϊόν της συνεργασίας του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας και υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη, του ΟΤΕ και της COSMOTE.
Στο Πρόγραμμα έλαβαν μέρος δεκαπέντε φοιτητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σεμινάριο και ταυτόχρονα να απολαύσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που μεταξύ άλλων περιλάμβανέ επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, γνωριμία με την τοπική γαστρονομία και τον οίνο, εκδρομές, παρακολούθηση ταινιών στο θερινό σινεμά.
Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν διαλέξεις γύρω από την κεντρική θεματική ενότητα «Διεθνείς Σχέσεις και ενεργειακοί πόροι στη Μεσόγειο». Ειδικότερα, εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, τον Robert P. Sanders, Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, τον Ευάγγελο Κουφουδάκη, Professor Emeritus, University of Indiana-Purdue, τον Lyubomir Kyuchukov, Πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Βουλγαρίας, τον Christophe LE RIGOLEUR, Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, τον Σπυρίδων Λίτσα, Επίκουρο Καθηγητή, τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τον Pavel Shlykov, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μόσχας και την Φωτεινή Μπέλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,
Το Αριστοτέλειο Διεθνές Πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της σημασίας του χώρου στον οποίο συναντήθηκαν δυο παγκόσμιες προσωπικότητες, ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Επιπρόσθετα εκτιμάται πως η διοργάνωση του Προγράμματος θα συμβάλει στην καθιέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας ως χώρου προαγωγής της επιστημονικής γνώσης και έρευνας.
Ακόμη, θα φέρει νέους ανθρώπους μελλοντικούς διαμορφωτές πολιτικής σε επαφή με τον ελληνικό χώρο και πολιτισμό, διαμορφώνοντας εν δυνάμει συμμάχους και υποστηρικτές της χώρας στο εξωτερικό.
Τόπος με παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι η Σχολή Αριστοτέλους, 2 χλμ. περίπου από την σημερινή Νάουσα, στη θέση Ισβόρια. Είναι το μέρος με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β', τον Αλέξανδρο και τους άλλους ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής. Η συνάντηση αυτών των δύο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας, και ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού.
Ο χώρος που καταλαμβάνει το Νυμφαίο, δηλαδή το ιερό το αφιερωμένο στις Νύμφες, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα αρχαία λείψανα - ο τοιχοβάτης μιας διώροφης στοάς με ιωνικούς κίονες σε σχήμα Π - συνδυαζόμενα με τρεις φυσικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής. Η κάθετη επιφάνεια του βράχου, όπου φαίνονται οι οπές για τη στήριξη των δοκαριών της στέγης, αποτελούσε το πίσω μέρος της σκιερής στοάς, που χτίστηκε τότε (350 π.Χ. και μετά), όπου δίδασκε ο Αριστοτέλης «τον ηθικόν και πολιτικόν λόγον (Πλούταρχος VII, 668) στους νεαρούς βλαστούς των Μακεδόνων ευγενών. Το τοπίο όπου ο Δάσκαλος περιδιάβαζε με τους μαθητές του στα παρόχθια, γεμάτα από πυκνή βλάστηση μονοπάτια, ενώ γύρω τους ανάβλυζαν από τις πηγές και κυλούσαν ήρεμα δροσερά ρυάκια, συμπληρώνεται λίγο πιο πέρα με ένα ακόμη μεγαλύτερο σπήλαιο, με δύο λαξευμένες εισόδους, και σαφή λατρευτική χρήση.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο Πολιτισμού και αναψυχής. Βρίσκεται στην περιοχή «Ισβόρια» 2 χλμ. από το Κέντρο της Νάουσας, και στον χώρο που περιβάλλει το αρχαιολογικό μνημείο της Σχολής Αριστοτέλους, το «Νυμφαίο της Μίεζας». Ανήκει στο Δήμο Νάουσας και είναι δωρεά της οικογένειας του μεγάλου ευεργέτη της πόλης, Χρήστου Λαναρά.
Η μοντέρνα αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου όπου κυριαρχούν το ξύλο, το μέταλλο και η πέτρα, εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου λειτουργούν:
εκθεσιακός χώρος
αίθουσα συνεδρίων και προβολής.
χώρος υποδοχής-εξυπηρέτησης επισκεπτών
αναψυκτήριο-εστιατόριο
χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων
Στους άνετους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου, ο επισκέπτης μπορεί, αφού ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους, να ενημερωθεί για την ιστορία και τη σημασία του μνημείου και να αποκτήσει βιβλία, έντυπα, cd-rom, dvd αναμνηστικά είδη δώρων κλπ.
Η αίθουσα συνεδρίων (80 θέσεων) είναι υψηλών προδιαγραφών. Διαθέτει σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα (προβολής, ήχου και μεταφραστικό κέντρο). Έτσι είναι ιδανικός χώρος για τη φιλοξενία συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Επίσης, στην αίθουσα γίνονται προβολές ταινιών και video με θέμα το έργο του φιλόσοφου Αριστοτέλη, τους αρχαιολογικούς χώρους (Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί Τάφοι Ανθεμίων, Αρχαίο θέατρο Μίεζας) και για την ιστορία της Ηρωικής πόλης Νάουσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου