Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Μυτιλήνη: Αποκαλύφθηκε τμήμα του αρχαίου αμυντικού τείχους


Κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής σε οικόπεδο στο βόρειο αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης, τη σημερινή Επάνω Σκάλα, στη συμβολή των οδών Ναυμαχίας Έλλης και Κιουτάχειας αποκαλύφθηκε τμήμα του αρχαίου επιθαλάσσιου αμυντικού τείχους της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για τμήμα του τείχους του 3ου αιώνα π.Χ., δομημένο με ογκώδεις λαξευμένους δόμους από ντόπια πέτρα, με εμφανείς, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, επισκευαστικές παρεμβάσεις στα ρωμαϊκά χρόνια.

Τμήμα αυτού του τείχους έχει βρεθεί και στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας εμπορικής στοάς ελληνιστικών χρόνων, επίσης στην περιοχή της Επάνω Σκάλας της οποίας ως βόρεια μακρά πλευρά χρησιμοποιήθηκε το αμυντικό τείχος της πόλης. Το τείχος και η στοά κατασκευάστηκαν από εγχώριο λίθο, που βρίσκεται στην περιοχή.

Επίσης κατά τις εργασίες κατασκευής του αγωγού λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της πόλης πριν από χρόνια βρέθηκε η απόληξη του τείχους στο ακρομώλιο του αρχαίου Ευρίπου της Μυτιλήνης επί της οδού Ναυμαχίας Έλλης, το οποίο και έχει καταχωθεί.

Σύμφωνα με πηγές της αρχαιολογικής υπηρεσίας πρόκειται για σημαντικό εύρημα για την ιστορία της αρχαίας Μυτιλήνης και την τοπογραφία της πόλης πριν από 2.000 χρόνια. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: