Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

«Έργα ειρήνης και πολέμου στη Λέσβο»


Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, αλλά και της πολιτιστικής δράσης υπό τον γενικό τίτλο «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου θα παρουσιάσει την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 20:00, στο νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, το πρώτο αρχαιολογικό εύρημα αυτής της σειράς εκδηλώσεων για το 2018, με τίτλο «Χάλκινα μυκηναϊκά όπλα από τη Θερμή της Λέσβου».

Η θεματική ενότητα των μοναδικών εκθεμάτων που θα παρουσιαστούν το 2018 είναι «Έργα ειρήνης και πολέμου στη Λέσβο» και σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη, «σκοπός είναι να ταξιδέψουμε στο χρόνο και την ιστορία, μαθαίνοντας πτυχές της δραστηριότητας των Λεσβίων για τις ημέρες ευημερίας και ακμής μέσα από ιδιαίτερα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και για τις δύστοκες ημέρες του πολέμου, των εχθροπραξιών και του αθέμιτου ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα των άλλοτε επεκτατικών βλέψεων ή της αμυντικής θωράκισης και προάσπισης της ελευθερίας των πολισμάτων και επικρατειών των πόλεων-κρατών».

Τα χάλκινα μυκηναϊκά όπλα από τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής Λέσβου, που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή, χρονολογούνται στον 14ο και 13ο αι. π.Χ. και αποτελούν δείγματα της ανεπτυγμένης μυκηναϊκής μεταλλοτεχνίας και οπλοποιίας που έφτασε στο απόγειό της κατά τον 13ο και 12ο αι. π.Χ. με την κατασκευή των πιο περίτεχνων όπλων για τις τάξεις των ευγενών και αρχόντων, αλλά και των ηρώων και πολεμιστών.

Το νέο έκθεμα θα φιλοξενείται στη βιτρίνα του ισογείου του νέου κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και θα συνοδεύεται από σχετική βιντεοπροβολή, ενώ στους επισκέπτες θα διανέμεται ειδικό φυλλάδιο για το έκθεμα στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Τριανταφυλλίδης και το θέμα της ομιλίας του θα είναι «Μυκηναίων όπλα». Θα ακολουθήσει η εισήγηση της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Γεωργίας Δεληγιώργη, με θέμα «Χάλκινα μυκηναϊκά όπλα από τη Θερμή Λέσβου». Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία Animato, υπό τη διεύθυνση του μουσικού Αντώνη Βερβέρη.

Για την παρουσίαση του ευρήματος και της εκδήλωσης η είσοδος για το κοινό, στις 18 Μαΐου, θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: