Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Η γένεση των μυκηναϊκών κρατών υπό το φως των ανακαλύψεων στην Ίκλαινα


Την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 και ώρα 19.00, στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Σουηδίας 52, Αθήνα) θα δοθεί, υπο την αιγίδα του «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας», στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησής του, η διάλεξη του Μιχάλη Β. Κοσμόπουλου (University of Missouri-St. Louis) με τίτλο «How the West was Won: Iklaina and the unification of the Mycenaean State of Pylos» («Η Κατάκτηση της Δύσης: Η γένεση των μυκηναϊκών κρατών υπό το φως των ανακαλύψεων στην Ίκλαινα»). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

«Η μελέτη της γένεσης του θεσμού του κράτους είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της παγκόσμιας αρχαιολογίας. Σε πολλά μέρη του κόσμου (π.χ. Κεντρική Αμερική, Μεσοποταμία) το φαινόμενο μελετάται υπό το πρίσμα σύνθετων θεωρητικών προσεγγίσεων, αλλά στο Αιγαίο έχει επικρατήσει μία μονοδιάστατη εξελικτική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία τα μυκηναϊκά κράτη δημιουργήθηκαν από προϋπάρχουσες ανεξάρτητες ηγεμονίες ή τοπαρχίες. Η προσέγγιση αυτή είναι ελλιπής, γιατί βασίζεται κυρίως στα δεδομένα από τα λιγοστά μεγάλα ανακτορικά κέντρα και όχι σε συνδυασμό στοιχείων από ανακτορικές και μη-ανακτορικές θέσεις» αναφέρει ο Μιχάλης Β. Κοσμόπουλος.

Στη διάλεξη, το θέμα της γένεσης των μυκηναϊκών κρατών εξετάζεται υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προκύπτουν από τις συστηματικές ανασκαφές της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα, μία από τις περιφερειακές πρωτεύουσες του μυκηναϊκού κράτους της Πύλου. Μετά την ανασκόπηση του θεωρητικού πλαισίου και της προηγούμενης έρευνας για το θέμα, παρουσιάζονται τα ευρήματα από την Ίκλαινα και χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του χαρακτήρα και της σχέση της θέσης αυτής με το «Ανάκτορο του Νέστορα». Τοποθετούμενα μέσα σε ένα σύνθετο θεωρητικό πλαίσιο, τα ευρήματα βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης και πολυδιάστατης εξήγησης του φαινομένου της εμφάνισης των μυκηναϊκών κρατών.

Να σημειωθεί πως «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» διοργανώνει λαχειοφόρο αγορά σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για τους σκοπούς της Εταιρείας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: