Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Κύπρος: «Εφεδρεία και Εθνοφυλακή»


 Η Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο του Έτους Εφεδρείας και Εθνοφυλακής, διοργάνωσε θεματική διημερίδα με τίτλο «Εφεδρεία και Εθνοφυλακή: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου στις 18 και 19 Μαΐου 2018. Σκοπός της διημερίδας ήταν η αποκόμιση χρήσιμων συμπερασμάτων αναφορικά με τη βελτίωση της εκπαίδευσης και του παραγόμενου έργου, καθώς επίσης και η βελτιστοποίηση της συμμετοχής των εφέδρων και εθνοφυλάκων στις δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς.   

Κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας της διημερίδας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση ομάδων εργασίας, με τη συμμετοχή εφέδρων και εθνοφυλάκων των επιμέρους Σχηματισμών, όπου συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα των ομάδων, οι οποίες εργάσθηκαν επί διμήνου, σε θέματα σχετικά με τους θεσμούς της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής.

 Η 2η ημέρα της διημερίδας περιελάμβανε ομιλίες σχετικές με τους δύο θεσμούς. Εισηγητές ήταν, από πλευράς Εθνοφυλακής, οι εθνοφύλακες Λγός (ΕΘΝ)  Λάζαρος Μαύρος και ο Λγός (ΕΘΝ) Κώστας Καλογήρου, οι οποίοι παρέθεσαν αντίστοιχα ιστορικές πτυχές μελών της εθνοφυλακής στους αγώνες του Έθνους καθώς και σκέψεις και προβληματισμούς για το σήμερα αναφορικά με το θεσμό της Εθνοφυλακής. Από μέρους της Εφεδρείας εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι έφεδροι Στρτης Ζήνωνας Τζιάρρας και Ανθλγός Λάμπρος Καούλλας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και στην εξελικτική πορεία της ΕΦ στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας αντίστοιχα, παραθέτοντας τα χρονικά οδοιπορικά των δύο θεματικών ενοτήτων. Πέραν των ανωτέρω, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής στις οποίες προέβη το ΓΕΣ κατά το έτος 2017 καθώς και παρουσίαση των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν οι ομάδες εργασίας της προηγούμενης ημέρας.



Την τελική φάση της διημερίδας παρακολούθησαν, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κ. Γιάννης Γιαννάκη, η Ηγεσία του ΓΕΕΦ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστρατεύσεως του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ταξίαρχος Νικόλαος Παπαλιούρας, εκπρόσωποι και αριθμός εφέδρων και εθνοφυλάκων των Διοικήσεων και Σχηματισμών της Εθνικής Φρουράς καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο κος Γιαννάκη υπογράμμισε τη σπουδαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών όπως η συγκεκριμένη διημερίδα και ανέφερε ότι η Επιτροπή Εθελοντισμού είναι ανοιχτή σε δράσεις συνέργειας όπου αυτό είναι δυνατό.

 Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των θεσμών της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής για την ΕΦ. Επεσήμανε ότι η ΕΦ, αναγνωρίζοντας αυτή τη σπουδαιότητα, ανακήρυξε το 2018 ως «Έτος Εφεδρείας και Εθνοφυλακής» προκειμένου αφενός να αναδείξει την πολύτιμη προσφορά τους και αφετέρου να διερευνήσει τους τρόπους που θα οδηγήσουν στη βέλτιστη αξιοποίησή τους, μέσα από την περαιτέρω ενεργή συμμετοχή, πάντα υπό το πρίσμα του εφικτού και του ευκταίου. Αναφέρθηκε στην υποχρέωση όλων όσοι συγκαταλέγονται στους κόλπους των δύο θεσμών να έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση, τα δείγματα γραφής που έδωσαν οι εθνοφύλακες στο διάβα του χρόνου, ενώ αναφερόμενος στις δράσεις του ΓΕΣ κατά το έτος 2017 επί του θέματος, χαιρέτισε και ενθάρρυνε την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Διευθύνσεων Εφεδρείας και Εθνοφυλακής του ΓΕΕΦ και του ΓΕΣ. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη διαφαινόμενη γεωπολιτική και γεωστρατηγική προσέγγιση της Τουρκίας συσχετισμένη με τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ τόνισε το γεγονός ότι η ΕΦ καθημερινά εργάζεται με γνώμονα τους νόμους και τους κανονισμούς επιτελώντας το έργο της με τάξη και πειθαρχία.

Μετά το πέρας της ημερίδας ο Αρχηγός της ΕΦ επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: