Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Θιβέτ: Οι εξόριστοι πρόσφυγες που ψάχνουν την αναγνώριση τους


Δημήτρης Βαρσάνης


Το πανέμορφο άθλημα είναι έτοιμο να εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά αυτό το καλοκαίρι, όταν η συλλογική προσοχή του αθλητικού κοινού σε όλο τον κόσμο επικεντρώνεται στα πρωταθλήματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Δεν μιλάμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA - που διοργανώνεται από μια Ομοσπονδία όλο και πιο γεμάτη από διαμάχες - αλλά το πολύ πιο ιδεαλιστικό Παγκόσμιο Κύπελλο της CONIFA.

Αυτή η γιορτή του ποδοσφαίρου - γνωστή και ως Rebel World Cup - συγκεντρώνει μη αναγνωρισμένα κράτη που εκπροσωπούν μια διασπορά που αριθμεί περίπου 330 εκατομμύρια άτομα και προσφέρει στους οπαδούς μια εναλλακτική λύση χωρίς ενοχές στον πλούτο και στο μεγάλο αδελφό της FIFA.

Μαζί με ομάδες από ποικίλα ασυνήθιστα Έθνη - συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κύπρου, της Πουντζάμπ, της Βόρειας Ινδίας και της Νήσος του Μαν - αυτό το χρόνο βλέπει την ενδεκάδα της Εθνικής Θιβέτ να αγωνίζεται για το πολυπόθητο τρόπαιο.



Η ομάδα του Θιβέτ έχει αποκομίσει το έργο της. Υπάρχουν 38 χώρες που αναγράφονται στη CONIFA και η ομάδα του Θιβέτ κατατάσσεται στην 38η θέση λόγω της Wild Card. Το ρόστερ των 16 ανδρών που αποτελείται από πρόσφυγες που ζουν σε χώρες όπως η Ινδία, ο Καναδάς, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόκειται να αντιμετωπίσουν στον όμιλο τους την Αμπχαζία, τη Βόρεια Κύπρο και την Ζακαρπάτια, μια καθυστερημένη προσθήκη στο τουρνουά που αντιπροσωπεύει μια ουγγρική μειονοτική κοινότητα στη δυτική Ουκρανία.

"Αυτό πρόκειται να είναι ένα υψηλού επιπέδου αθλητικό γεγονός που μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για να αναδείξει τη δεινή κατάσταση του Θιβετιανού λαού που έχει ζήσει κάτω από μια σκληρή Κινεζική στρατιωτική κατοχή για 70 χρόνια", δήλωσε ο John Jones από την εκστρατεία του Ελεύθερου Θιβέτ.



Ο Passang Dorjee, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των αθλητικών σπορ του Θιβέτ (TNSA), ελπίζει ότι η διοργάνωση θα δώσει στους Θιβετιανούς την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στην παγκόσμια σκηνή και ίσως να εκπλήξουν έναν ή δύο ανθρώπους με τη πορεία της: «Η φιλοδοξία της ομάδας μου είναι να παίξουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της CONIFA όπως και οι άνθρωποι άλλων ανεξάρτητων χωρών. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι οι Θιβετιανοί μπορούν να παίξουν όπως και οι άλλες χώρες. "

Μεταξύ άλλων ομάδων που κατευθύνονται σε μια ποικιλία ποδοσφαιρικών ανιθαγενών κρατών στο Λονδίνο από τις 31 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου είναι η Κασκάντια, η ομάδα της οποίας στοχεύει να αναδείξει την κατάσταση μιας οικολογικής περιοχής στο δυτικό Καναδά / ΗΠΑ με μια μοναδική κουλτούρα και περιβάλλον. Όπως και το Τουβαλού, ένα Έθνος της Ωκεανίας (ένα από τα μικρότερα στον κόσμο) που αντιμετωπίζει υπαρξιακό κίνδυνο ως αποτέλεσμα της ανόδου των επιπέδων της θάλασσας.

Η CONIFA - μια Ομοσπονδία ομπρέλα που εκπροσωπεί πολλούς ανθρώπους που ζουν ως μειονότητες ή ως λαοί χωρίς έθνος σε κράτη που δεν είναι συνδεδεμένα με τη FIFA - υπερηφανεύεται για μια πολιτική ουδέτερη, μια φιλανθρωπική οργάνωση που στοχεύει "σε όλους στον κόσμο να μπορούν να απολαμβάνουν και να παίζουν ποδόσφαιρο ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή την πολιτική τους. "



Μόλις στις αρχές Μαΐου η ομάδα του Θιβέτ τελικά έλαβε την επιβεβαίωση από τους Βρετανούς αξιωματούχους μετανάστευσης ότι τους χορηγήθηκαν οι βίζες και ότι θα μπορούσαν να αγωνιστούν στο τουρνουά το οποίο η TNSA το χαρακτήρισε ως ένα «γιγάντιο βήμα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πέρα ​​από τη πιο τρελή φαντασία."

Υπήρξαν επίσης και άλλες προκλήσεις για τους Θιβετιανούς. Οι 16 παίκτες της ομάδας ζουν και παίζουν σε χώρες σε όλο τον κόσμο και οι Θιβετιανές κοινότητες σε όλο τον κόσμο έχουν έστειλαν χρήματα για να βοηθήσουν την ομάδα να φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο λαϊκός θρύλος υποστηρίζει ότι οι Θιβετιανοί παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο από Βρετανούς εργαζόμενους με έδρα την Υπηρεσία Εμπορίου του Γιάντσε στις αρχές της δεκαετίας του 1900, όπου παρέμειναν αγαπητοί μέχρι την κατοχή της Κίνας το 1950. Παρά τη βαρβαρότητα του Κινεζικού καθεστώτος - και τον αντίκτυπό του στις ποδοσφαιρικές ομάδες - προέκυψαν λίγες δημοφιλείς ομάδες συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Potala στη Λάσα. Ωστόσο ήταν κοινότητες εξόριστων Θιβετιανών που πήραν πραγματικά σάρκα και οστά το άθλημα, με τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου τη δεκαετία του ‘60 στη Νταραμσάλα (πόλη στη βόρεια Ινδία που έχει φιλοξενήσει πολλούς εξόριστους Θιβετιανούς πρόσφυγες από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50) που ενισχύεται από την ενθουσιώδη υιοθέτηση του παιχνιδιού από τα παιδιά των σχολείων.

"Τα παιδιά του Θιβέτ πήραν το ποδόσφαιρο σαν τα ψάρια το νερό", λέει ο Passang και επισημαίνει ότι τα τακτικά τουρνουά και οι αγώνες έχουν ενισχύσει τη δημοτικότητα του αθλήματος που παραμένει σταθερά αγαπητό μεταξύ των Θιβετιανών με έδρα την Ινδία. "Η TNSA βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της καθοδήγησης και της διαδικασίας επιλογής τόσο στο σχολείο όσο και στο επίπεδο των συλλόγων", τονίζει ο Passang, ο οποίος ελπίζει ότι αυτό θα συμβάλει στην τόνωση της Διεθνούς τους θέσης.



Η ομάδα του Θιβέτ έχει κάποια μορφή. Το 2001 το Θιβέτ πραγματοποίησε τον πρώτο του διεθνή αγώνα στην Κοπεγχάγη και υπέστη την ήττα με 4-1 από τη Γροιλανδία (η Δανία αρνήθηκε να ακυρώσει τον αγώνα, παρά τις απειλές από την Κίνα ότι θα έκοβε το εμπόριο μαζί της και μπροστά σε 5.000 θεατές καταγράφηκε μια ιστορία όταν ο παίκτης του Θιβέτ Lobsang Norbu σκόραρε. Το πρώτο διεθνές τέρμα του Θιβέτ). Από τότε σημειώθηκαν πολλά σκαμπανεβάσματα, μάλλον τα καλύτερα αποτυπωμένα κατά τη διάρκεια μιας σουρεαλιστικής εβδομάδας τον Ιούνιο του 2013 όταν η ομάδα του Θιβέτ κατέγραψε τη βαρύτερη ήττα της (22-0 από τη Προβηγκία) και στη συνέχεια πέντε ημέρες αργότερα, τη μεγαλύτερη νίκη της (12-2) σε βάρος της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας.



Το Θιβετιανό ποδόσφαιρο συνέχισε να αναπτύσσεται. Ήσσονος σημασίας για τη μεταμόρφωση είναι η TNSA, η οποία τώρα απαριθμεί πάνω από 30 εγγεγραμμένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους σαν μέλη της. Οι Θιβετιανοί ακολούθησαν επίσης το πλεονέκτημα αρκετών άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο στην πραγματοποίηση των πολύ-παραμελημένων δυνατοτήτων του γυναικείου ποδοσφαίρου: Μια εθνική ομάδα γυναικών του Θιβέτ αντιπροσωπεύει τώρα το κατεχόμενο έθνος γύρω από την Ινδία και πιο πέρα.



Με περιηγήσεις στο εξωτερικό για την ομάδα του Θιβέτ, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων τους στην Ιταλία, στη Δανία, στην Ελβετία και στη Γερμανία, τα μάτια τους είναι πλέον σταθερά προσηλωμένα στο να πάρουν μαζί τους το Παγκόσμιο Κύπελλο της CONIFA στη Νταραμσάλα. Για να τα καταφέρουν θα πρέπει να ξεπεράσουν τη σημερινή κάτοχο της διοργάνωσης Αμπχαζία που νίκησε το Πάντζαμπ (5-6) στα πέναλτι το 2016. Οι πρωταθλητές του τουρνουά παίζουν με το Θιβέτ στις 31 Μαΐου, την πρώτη ημέρα του θεσμού. Στη συνέχεια η ομάδα του Θιβέτ θα αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κύπρο και την Ζακαρπάτια στις 2 και 3 Ιουνίου. Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου της CONIFA πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στο στάδιο της Enfield FC (στάδιο Queen Elizabeth II στο βόρειο Λονδίνο).

Ο Passang είναι πρόθυμος να παρακολουθήσει καθώς ξεκινάει η καλή ποδοσφαιρική πρόκληση στο Λονδίνο: "Η ομάδα μας σημαίνει πολλά για την κοινότητά μας. Οι Θιβετιανοί δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ και είμαστε πρόσφυγες στην εξορία, έτσι θέλουμε να δείξουμε την πλούσια κουλτούρα μας και θρησκεία στον κόσμο. Η συνάντηση με άλλους ανθρώπους από λιγότερο κρατικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο μας δίνει ενέργεια και κίνητρα ».

Από τις 31 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου σε στάδια σε όλο το Λονδίνο - συμπεριλαμβανομένου του τοπικού χλοοτάπητα της Haringey Borough FC, της Fisher FC, της Carshalton Athletic FC και της Bromley FC για παράδειγμα - θα αγωνιστούν 16 ομάδες που αποτελούνται από χώρες που δεν υπάρχουν επίσημα και όσοι αντιμετωπίζουν οικολογική εξαφάνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: