Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Αργοναύτης - Πανόπτης - Falcon


Από 23 έως 25 Μαΐου 2018 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία Φρεγάτα, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση ‘’ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018’’, η οποία διεξήχθη στην Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου.

Ο σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων.




Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 οι συμμετέχοντες στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, κ. Σάββας Αγγελίδης, επέβησαν στη Φ/Γ ΕΛΛΗ όπου και παρακολούθησαν δραστηριότητες της ασκήσεως.



Από 22 έως 25 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας "ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2018", υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από 25 φορείς από όλη τη χώρα ασκήθηκαν στην αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, καλύπτοντας τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.

Τα επεισόδια κάλυψαν πλειάδα αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση πειστηρίων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα Η/Υ και έξυπνων κινητών τηλεφώνων, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου και ιστού και εντοπισμό και ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.


Από 21 έως 25 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Σερβία συνεκπαίδευση προσωπικού Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Ζ’ ΜΑΚ – ΕΤΑ) και Σερβίας, στο πλαίσιο της άσκησης «FALCON-2018».

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, περιλάμβανε εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, τερματική καθοδήγηση πυρών με συνδρομή προσωπικού εδάφους, καταρρίχηση από ελικόπτερο με χρήση συστήματος Fast Rope, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης και ελεύθερων σκοπευτών, καθώς και εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών μάχης.








Δεν υπάρχουν σχόλια: