Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Βρέθηκε ο τρόπος κατασκευής των Πυραμίδων, σύμφωνα με ανακοίνωση διεθνούς ομάδας αιγυπτιολόγων



Oμάδα αρχαιολόγων από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας, και αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ φαίνεται πως ανακάλυψαν τον τρόπο που κατασκευάστηκαν οι Πυραμίδες.

Ειδικότερα, εντόπισαν  κομμάτια ενός συστήματος που χρησιμοποιήθηκε για να τοποθετηθούν οι τεράστιοι πλίνθοι στη θέση τους προ 4.500 ετών κατα την διάρκεια ανασκαφής του Χατνάμπ, στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου. Η συσκευή, όπως όλα δείχνουν, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά πλίνθων από αλάβαστρο με τη βοήθεια και μίας απότομης ράμπας.

Όπως είπε στη Live Science ο Yannis Gourdon, διευθυντής της κοινής αποστολής στο Χατνάμπ, «αυτό το σύστημα αποτελείται από μία κεντρική ράμπα που στηριζόταν σε δύο σκάλες. Με τη χρήση ενός ελκήθρου που ήταν δεμένο σε ξύλινα δοκάρια και μετέφερε πέτρες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατάφερναν να ανεβάσουν όλες τις πέτρες σε πολύ απότομες πλαγιές»

«Αυτού του είδος το σύστημα δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού», σημείωσε ο Gourdon, προσθέτοντας ότι η μελέτη έδειξε πως χρονολογείται στην περίοδο του Φαραώ Χέωψ «κάτι που σημαίνει πως την περίοδο εκείνη, οι Αιγύπτιοι γνώριζαν πώς να μετακινήσουν τεράστιους πλίνθους. Άρα θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή αυτής της πυραμίδας».

Να σημειωθεί πως αν και οι αρχαιολόγοι συμφωνούσαν πως είχε γίνει χρήση κάποιου είδους συστήματος με ράμπα, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: