Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: Valencia C.F.


Δημήτρης Βαρσάνης



Αφού κοιτάξαμε προηγουμένως το τρομακτικό διαβολάκι της Lincoln, σε αυτό το Halloween θα στραφούμε στη “νυχτερίδα” της Valencia.

Όντας έξι φορές πρωταθλητές και επτά φορές κυπελλούχοι Ισπανίας, η Valencia C.F. δεν εμφανίζεται στις πιό ένδοξες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ισπανίας. Το κλαμπ δημιουργήθηκε το 1919 από μια ομάδα από λάτρεις του ποδοσφαίρου, με τον Octavio Augusto Milego Diaz να ονομάζεται ως ο πρώτος πρόεδρός τους. Αξιοσημείωτα, η διάσημη θέση του κρίθηκε από ένα κέρμα! Από εδώ και έπειτα ο σύλλογος δυνάμωνε και με την πάροδο των ετών βοηθήθηκε από το Estadio de Mestalla.

Η φετινή σεζόν έχει δει τη Valencia C.F. να υιοθετεί μια ειδική αλλαγή του εικονικού σήματος τους, προκειμένου να σηματοδοτήσουν τα 100 χρόνια της ύπαρξης του συλλόγου τους. Οι παίκτες φορούν ένα σήμα «εκατονταετηρίδας» στους αγώνες τους  και παρόλο που τα σχέδια χρωμάτων έχουν αλλάξει, οι βασικές πτυχές παραμένουν οι ίδιες στο έμβλημα.



Όπως φαίνεται πάνω τόσο στο πρωτότυπο σήμα της Valencia όσο και στο σήμα της «εκατονταετηρίδας», η νυχτερίδα αποτελεί βασικό στοιχείο. Η νυχτερίδα θεωρείται ότι χρονολογείται από το 1238, όταν ο βασιλιάς James της Αραγονίας πολεμούσε για να πάρει πίσω τη Βαλένθια από τους Μαυριτανούς. Λέγεται ότι μετά τη μάχη, όταν ο βασιλιάς εισήλθε στην πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη μια νυχτερίδα πέταξε από τον ουρανό και έτρεξε μπροστά του. Η συγκεκριμένη στιγμή θεωρήθηκε ευλογημένη και στη συνέχεια η νυχτερίδα εξάπλωσε τα φτερά της στη πόλη της Βαλένθια και ενσωματώθηκε ακόμη και ως η κεντρική φιγούρα της θυρεός της πόλης.

Όλα αυτά κατέστησαν κάπως αναπόφευκτο ότι το πλάσμα θα βρεθεί στο σήμα της διάσημης ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης αιώνες αργότερα. Ο σύλλογος συνεχίζει να μεγαλώνει μέχρι σήμερα, επιδιώκοντας μεγαλύτερη επιτυχία στην Ισπανική και Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: