Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Στο φως Κούροι της αρχαϊκής περιόδου και μέρος αρχαίου νεκροταφείου στην Φθιώτιδα (εικόνες)



Σύμφωνα με δημοσίευμα του LamiaReport, ένας αγρότης από την περιοχή της Λοκρίδας, την ώρα που φύτευε ρίζες για ελιές, εντόπισε ένα άγαλμα.

Αμέσως ενημέρωσε την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας - Ευρυτανίας που έφτασε στο σημείο με αρχαιολόγους και ξεκίνησαν ανασκαφές, φέρνοντας στο φως κομμάτια από αγάλματα και μέρος αρχαίου νεκροταφείου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις ή πέντε Κούρους αρχαϊκής περιόδου, οι οποίοι μάλιστα είναι μεγάλοι, σχεδόν διπλάσιοι από το μέγεθος ενός ανθρώπου.

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η ανασκαφή ο χώρος φυλασσόταν για 15 μέρες σχεδόν. Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τα σημαντικά αυτά ευρήματα ανήκουν στην αρχαϊκή περίοδο και οι τάφοι είναι από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι ακόμα είμαστε στην αρχή της αρχαιολογικής έρευνας και ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι Λοκροί ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο, που κατοικούσε στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λοκρίδα, η οποία στην αρχαιότητα χωριζόταν σε δύο περιοχές. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, στα δυτικά κατοικούσαν οι Εσπέριοι ή Οζόλες Λοκροί, σε μια περιοχή η οποία βρισκόταν στους σημερινούς νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.

Στα ανατολικά ("Εώα Λοκρίς") οι Λοκροί κατοικούσαν στην περιοχή του σημερινού νομού Φθιώτιδας. Αυτοί με την σειρά τους χωρίζονταν σε Λοκρούς Οπούντιους (σ' αυτούς δηλαδή που είχαν μητρόπολη τον Οπούντα) και Λοκρούς Επικνημίδιους (που ονομάζονταν έτσι από το βουνό πλάι στο οποίο ζούσαν, την Κνημίδα, με κυριότερη πόλη το Θρόνιο), αλλά, γενικά, δεν συνήθιζαν να τους διαχωρίζουν καθώς ήταν ενωμένοι σε κοινό με πρωτεύουσα την πόλη Οπούς.

Επιφανής ήρωας των Λοκρών υπήρξε ο Αίας ο Λοκρός, που έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο ως επικεφαλής των υπόλοιπων Λοκρών, όπως επίσης λοκρικής καταγωγής ήταν και ο Πάτροκλος, επιστήθιος φίλος του Αχιλλέα.

Δείτε τις σχετικές εικόνες:




Δεν υπάρχουν σχόλια: