Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Για τρίτη φορά Ισραηλινοί καταδρομείς στην Κύπρο (εικόνες)



Αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στο πλαίσιο της άσκησης Νέμεσις πραγματοποίησαν Ισραηλινοί καταδρομείς στην Κύπρο. Η παρουσία των Ισραηλινών στρατιωτικών στο νησί είναι η τρίτη κατα σειρά μέσα σε 2 χρόνια.

Εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού ανέφεραν ότι η προσομοίωση αυτή αφορούσε «επιθέσεις» διαφορετικών τρομοκρατικών ομάδων. Στην Κύπρο βρέθηκε η ελίτ ομάδα των ισραηλινών δυνάμεων «Maglan». Στην άσκηση συνέδραμαν επίσης και οι ισραηλινές εναέριες δυνάμεις.

Μάλιστα ο Α/ΓΕΕΦ αντιστράτηγος  Ηλίας Α. Λεοντάρης, έγραψε στο twitter ότι «η κοινή εκπαίδευση των Ισραηλινών δυνάμεων του  IDF και της Εθνικής Φρουράς αποτελεί μια τεράστια  ευκαιρία για τέλειες δραστηριότητες για την απόκτηση εμπειριών, την προώθηση της κατανόησης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία «NEMESIS – 2018» εκτελέστηκε υπό τον γενικό συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΚΔ και των συμμετεχόντων χωρών.

Τα σενάρια των φάσεων περιλάμβαναν επιχειρήσεις αντιμετώπισης τρομοκρατίας σε πλοίο και πλατφόρμα εξόρυξης, επιχειρήσεις νηοψίας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης συνεπεία ναυτικού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» με διασώστες της Πολιτικής Άμυνας.

Δείτε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες:



Δεν υπάρχουν σχόλια: