Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Copa del Rey: Όταν η μικρούλα Alcorcon ξεφτίλισε τη "Βασίλισσα"


Δημήτρης Βαρσάνης

Τα κύπελλα μπορούν να προσφέρουν απίθανες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις και μερικές φορές, τα πιο τρελά αποτελέσματα. Οι μικρότεροι σύλλογοι θα γραφτούν στα πρωτοσέλιδα σε παγκόσμια κλίμακα όλη τη νύχτα, ενώ οι υπερδυνάμεις του ποδοσφαίρου ίσως πέσουν στα ερείπια ύστερα από μια ήττα.

Το 2009 ο Manuel Pellegrini κατεύθυνε τη Real Madrid στη γειτονική Alcorcón, με την ελπίδα και την προσδοκία να προχωρήσει στους “16” του Copa del Rey. Αυτό που θα ακολουθούσε στη συνέχεια είναι ότι η ομάδα της τρίτης κατηγορίας θα κατέγραφε ένα από τα πιο συγκλονιστικά αποτελέσματα στην ιστορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου.

Η μικρή πόλη του Αλκορκόν βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά του Santiago Bernabéu και φιλοξενεί μόλις 150.000 άτομα. Η περιοχή είναι γνωστή τοπικά για τα αρχαιολογικά προτερήματά της, που διαθέτει πηλό υψηλής ποιότητας και οι κάτοικοι εργάζονται στις κανάτες και στις γλάστρες. Η βιομηχανία αποτελούσε την κύρια πηγή εισοδήματος για το Αλκορκόν και χαρακτηρίζεται πρωταρχικά στη θυρεός της πόλης.

Η επιχείρησή τους για πηλό ήταν παρούσα αιώνες πριν από την ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου το 1971. Η Agrupación Deportivo Alcorcón πέρασε τις πρώτες τρεις δεκαετίες στις περιφερειακές κατηγορίες της Ισπανίας, φτάνοντας περιστασιακά στο πρώτο ή στο δεύτερο γύρο του Copa del Rey. Μια ιστορική άνοδος το 2000 τους οδήγησε στη τρίτη κατηγορία για πρώτη φορά, όπου η B’ ομάδα της Real Madrid, Castilla πήγε από ένα όνειρο σε μια πραγματικότητα.

Λίγο λίγο έκανε την Alcorcón να γνωρίζει ότι αυτά τα παιχνίδια εναντίον της Castilla μπροστά σε εκατοντάδες θεατές θα ήταν ο προθάλαμος για το τι θα έρθει στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Ενώ η Alcorcón χάραζε ήσυχα το δρόμο της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Real Madrid συγκέντρωσε μια ομάδα Super Star ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο.

Το εκπληκτικό βολέ του Zinedine Zidane έφερε το ένατο τρόπαιο του Champions League το 2002 πριν ακολουθήσουν τρία πρωταθλήματα έως το 2008. Ένα χρόνο αργότερα έκανε τον Cristiano Ronaldo τον πιο ακριβό παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, σπάζοντας το ρεκόρ που έθεσε νωρίτερα εκείνο το καλοκαίρι για τον Kaká. Οι μεταγραφές παγκόσμιων ρεκόρ και τα τρόπαια ήταν φυσιολογικά για τη Real Madrid. Το φυσιολογικό για την Alcorcón ωστόσο, ήταν μια θέση στη μέση της βαθμολογίας στη Segunda B.

Η Alcorcón στερήθηκε την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας τη 2008/09 μετά από μια καταστροφική ήττα στο Irun στον τελικό των πλέι-οφ. Αυτή η απογοήτευση ξεχάστηκε σύντομα καθώς έφτασε στον τρίτο γύρο του Copa del Rey για δεύτερη φορά στην ιστορία της χάρη σε μια νίκη με 2-0 έναντι της Palencia.


Οι “αγγειοπλάστες” προχώρησαν στο γύρο των “32” και αποκόμισαν την ευκαιρία να συναντήσουν ένα βαρύ όνομα του Ισπανικού ποδοσφαίρου. Αφού δεν είχε αντιμετωπίσει κανέναν σύλλογο από την κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας νωρίτερα, η Alcorcón κληρώθηκε με την Real Madrid με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το σύλλογο, τουλάχιστον οικονομικά. Από την αθλητική πλευρά, η κλήρωση σήμαινε τον αναπόφευκτο αποκλεισμό.

Οι κανόνες του κυπέλλου άλλαξαν τη δυναμική της διοργάνωσης μετά τον τρίτο γύρο. Αντί για το καθιερωμένο νοκ - αουτ ματς, η πρόκριση θα κρίνοντας σε δύο αγώνες. Αυτό σήμαινε ότι η Real Madrid θα επισκέπτονταν το Estadio Santo Domingo, ένα στάδιο που χωρούσε μόλις 3.000 άτομα, και θα έπαιζε εκεί στο πρώτο αγώνα.

Η χωρητικότητα του σταδίου αυξήθηκε σους 4.000 με τη χρήση προσωρινών καθισμάτων, χωρίς να υπάρχει περιθώριο κινήσεων όταν κάθεσαι στο κάθισμά σου. Οι παλιομοδίτικες κερκίδες ήταν απότομες και κοντά στον αγωνιστικό χώρο, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα, με τους οπαδούς να αισθάνονται κάθε μπάλα και να την αντιμετωπίσουν.

Είτε πρόκειται για αφέλεια είτε για εφησυχασμό, ο Manuel Pellegrini επέλεξε να ξεκουράσει μερικούς από τους παίκτες του όμως και πάλι παρέταξε μια έμπειρη ενδεκάδα. Οι Álvaro Arbeloa, Guti, Raul και Karim Benzema μπήκαν μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο νικητής του Champions League Jerzy Dudek βρισκόταν κάτω από τα δοκάρια. Ο Cristiano Ronaldo και ο Kaká έχασαν το παιχνίδι λόγω τραυματισμού, ενώ ο Iker Casillas πήρε “ρεπό”.

Όπως συμβαίνει συχνά με τους μικρότερους συλλόγους, η Alcorcón συμπεριλάμβανε παίκτες που δεν αγωνίστηκαν σε κορυφαίους συλλόγους. Ο αμυντικός Borja Gómez, ο μέσος Ernesto και ο επιθετικός Borja Pérez πέρασαν ένα μέρος της ποδοσφαιρικής ανατροφής τους στην Real Madrid, ενώ ο τερματοφύλακας Juanma και ο αμυντικός Nagorre στην αντίθετη πλευρά της Atletico. Ο Esteban Granero ξεκίνησε στο κέντρο για τους φιλοξενούμενους και χαιρέτησε μερικούς από τους πρώην συμπαίκτες του και φίλους του ντυμένους στα κίτρινα με χαμόγελο.

Τίποτα δεν έμοιαζε φιλικό με τον τρόπο που η γηπεδούχος ξεκίνησε το παιχνίδι. Δεν έμοιαζαν τρακαρισμένοι ή ζαλισμένοι, ήθελαν να κερδίσουν. Ο Dudek τέθηκε σε δράση από νωρίς όταν έδιωξε δύο σουτ από μακρινή απόσταση.

Ο πρώην παίκτης της Real Madrid έδωσε το πρώτο χτύπημα μετά από 16 λεπτά. Ο Borja πήρε τη μπάλα στην άκρη της περιοχής, πέρασε το Mahamadou Diarra και την έστειλε στην απέναντι γωνία. Αυτοί που κάθονταν στις θέσεις τους μάζευαν πόδια τους καθώς όλο το στάδιο τινάχθηκε με ευφορία. Περίμεναν 28 χρόνια για αυτό και θα το γιορτάζαν όσο καλύτερα μπορούσαν.


Η προσδοκία για την ομάδα του Pellegrini να αποκτήσει τον έλεγχο της αναμέτρησης και της πρόκρισης εξακολουθούσε να είναι ισχυρή, όμως η γηπεδούχος ομάδα πλέον το πίστευε. Μόλις έξι λεπτά αργότερα, ο Sergio Mora βρέθηκε με χώρο στα δεξιά της περιοχής της Real. Ο πρώην μέσος της Alcoyano πραγματοποίησε μια χαμηλή σέντρα και ο εκτεθειμένος Arbeloa έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.


Ενώ εξαπλώνονταν η χαρά στις κερκίδες, όσοι παρακολουθούσαν στον αγωνιστικό χώρο δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Ο Juan Antonio Anquela έβλεπε την ομάδα του να προηγείται με 2-0 έναντι των εννέα φορές πρωταθλητών Ευρώπης, καθώς ο Pellegrini καθόταν πετρώδης, θέλοντας να τον καταπιεί το γήπεδο. Τα γυμνά μάτια του Florentino Pérez σχημάτιζαν μια παντοτινή σκιά στο κουτί των επίσημο. Τα πράγματα όμως για αυτόν θα γίνονταν πολύ, πολύ χειρότερα.

Ο Juanma σταμάτησε τις προσπάθειες των Granero και Rafael van der Vaart πριν η Alcorcón χτυπήσει το δοκάρι στην άλλη άκρη της περιοχής. Έξι λεπτά πριν από το ημίχρονο, ο Diego Cascon έτρεξε στη περιοχή, σήκωσε το κεφάλι του και είδε τον Ernesto - παρά το μικρό μέγεθος του γηπέδου - να κινείται με χώρο στα αριστερά. Ο Cascón έδωσε την μπάλα σε άλλον έναν πρώην παίκτη της ακαδημίας της Real που τελείωσε τη φάση ιδανικά και έκανε το 3-0 για την Alcorcón. Ο διαιτητής σφύριξε για να δώσει σε όλους 15 λεπτά να σταματήσουν και να σκεφτούν την ιστορία που ξεδιπλώνεται.


Οι αναφορές για ένα τσακωμό μεταξύ του Pellegrini και του Guti προέκυψαν μετά το τέλος του αγώνα με τον έμπειρο μεσοεπιθετικό να γίνεται αλλαγή στο ημίχρονο και να αντικαθίσταται από τον Fernando Gago. Η αλλαγή του Pellegrini δεν μπορούσε να σταματήσει την τρελή ταπείνωση της ομάδας του, καθώς ο Borja πρόσθεσε ένα τέταρτο τέρμα λίγο μετά την επανέναρξη. Ένα μακρινό φάουλ είχε ως αποτέλεσμα ένα συνωστισμό στην περιοχή του Dudek, με το Borja να παίρνει την μπάλα και με ένα δυνατό σουτ να βρίσκει για δεύτερη φορά δίχτυα.

Ενώ το γιόρταζε, ένας άλλος άνδρας σκούπιζε το φρύδι του στις εξέδρες. Ακόμα και με το 4-0, ένα Clean sheet ήταν ζωτικής σημασίας για να δώσει στην Alcorcón την ευκαιρία να περάσει στους δύο αγώνες. Ο Marcelo και ο Ruud van Nistelrooy - που έβλεπαν τους συμπαίκτες τους να διαλύονται από τον πάγκο - έσπευσαν στη δράση.

Ο δεύτερος δοκίμασε τον Juanma λίγο μετά την είσοδο του, αναγκάζοντας τον πρώην τερματοφύλακα της Atlético σε μια εξαιρετική επέμβαση, καθώς ο πρώην άνδρας της Manchester United σε κατάσταση σοκ, δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Ξαφνικά, η στάση άλλαξε στην Alcorcón. Από την παραγωγική της λαμπρότητα πέρασε στην υπεράσπιση του δικού της μισού με ένα μείγμα γενναιότητας και απελπισίας.

Κατάφεραν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους μέσω μιας σειράς μπλοκ, τάκλιν και απομακρύνσεων, πριν ο διαιτητής σφυρίξει για τελευταία φορά και τελειώσει τη σκοτεινότερη στιγμή της Real Madrid. Οι πιστοί των γηπεδούχων - των οποίων ο ενθουσιασμός δεν μπορούσε να συγκρατηθεί - πλημμύρισαν το γήπεδο και όχι μόνο αγκάλιασαν τους ήρωές τους, αλλά και τα αστέρια που παρακολουθούσαν εβδομαδιαίως στην τηλεόραση, και πάλι με ένα στοιχείο δυσπιστίας.


Ενώ ο μεταθανάτιος λόγος γράφονταν στο Bernabéu την επόμενη μέρα, οι άνθρωποι της Alcorcón είχαν ακόμα τα κεφάλια τους στα σύννεφα. Τα πόδια τους μετά βίας άγγιζαν έδαφος από τη στιγμή που επισκέφτηκαν το περίφημο στάδιο της Real Madrid δύο εβδομάδες αργότερα. Ενώ ο Ronaldo εξακολουθούσε να υποφέρει από τραυματισμό οι Pepe, Kaká και Gonzalo Higuaín ξεκίνησαν στην ενδεκάδα καθώς η “βασίλισσα” τέθηκε αντιμέτωπη με το απίστευτο.

Μια ανατροπή εδώ θα ήταν λιγότερο σοκαριστική από αυτό που έγινε στην έδρα της Alcorcón. Ο Juanma αποδείχθηκε ο ήρωας των φιλοξενούμενων, καθώς με τις επεμβάσεις του και με τη βοήθεια του δοκαριού, κράτησε τα διάσημα ονόματα της Real Madrid μέχρι το 81’. Ο Van der Vaart κατάφερε να πετύχει ένα τέρμα όμως αποδείχθηκε απλώς μια παρηγοριά, μιας και η Alcorcón κράτησε δυναμικά για να πάρει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της.

Και έτσι, το μικρό κλαμπ στο λόφο είχε ανατρέψει τους γίγαντες από την κοιλάδα. Από εκείνη τη διάσημη νύχτα, η Alcorcón έκανε το εναρκτήριο βήμα της στη Segunda División και επέκτεινε το Santo Domingo για να φιλοξενήσει 7.000 θεατές. Η Real Madrid από την άλλη είναι πλέον 13 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης έχοντας απολαύσει μια από τις πιο γόνιμες περιόδους τροπαίων στην ιστορία του ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Ωστόσο ανεξάρτητα από το πόσο γεμάτη είναι η τροπαιοθήκη σας, μερικές ουλές τρέχουν βαθύτερα. Μετά από εκείνον τον ταπεινωτικό αποκλεισμό ο Florentino Pérez θα είχε άγρυπνες νύχτες. Έκτοτε, εργάστηκε ακούραστα για να εξασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ ξανά.

Απομάκρυνε τον εφησυχασμό από τα τείχη του Bernabéu και εγκατέστησε μια ηθική εργασίας που ξεπέρασε τα πάντα. Εν τέλει φαίνεται ότι αυτός ο εξευτελισμός λειτούργησε καλά για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: