Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ο ηρωικός θάνατος του υπολοχαγού Χαραλάμπους Χαράλαμπος, μια ξεχασμένη ηρωική πράξη



Στις 10:50 της 5ης Νοεμβρίου 2009 ο Υπολοχαγός Χαραλάμπους Χαράλαμπος της Εθνικής Φρουράς μαζί με δύο στρατιώτες και έναν Έφεδρο Αξιωματικό πραγματοποιούν επιθεώρηση οπλισμού σε μία αποθήκη σε ένα φυλάκιο στην πρώτη γραμμή της Λευκωσίας κοντά στην Πύλη Πάφου, στο κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας.

Κάποια στιγμή κατα την διάρκεια της επιθεώρησης, ο υπολοχαγός έπιασε μία χειροβομβίδα. Τότε ακούστηκε ένα «κλίκ» που σήμαινε ότι η χειροβομβίδα όπλισε και απέμεναν λίγα δευτερόλεπτα μέχρι την έκρηξη. Ο ηρωικός υπολοχαγός, χωρίς δεύτερη σκέψη, την «αγκάλιασε» και με κοφτή φωνή διέταξε τους δύο στρατιώτες και τον δόκιμο που βρίσκονταν στον χώρο να βγούν έξω.

Οι τρείς άνδρες, μόλις που πρόλαβαν να βγούν πρίν ακουστεί μία εκκωφαντική έκρηξη και όλος ο χώρος καλυφθεί από πυκνούς καπνούς και μερικά θραύσματα. Ο ΔΕΑ Αντρέας Χριστοδούλου επέστρεψε και είδε τον Υπολοχαγό του νεκρό. Η έκρηξη τον σκότωσε με ένα βαθύ τραύμα στην καρδιά. Αμέσως ξεκίνησε ΔΕΑ ώστε να εντοπιστούν τα βασικά αίτια θανάτου του υπολοχαγού. Τελικά το πόρισμα ανέφερε ότι αν ο ήρωας Χαραλάμπους Χαράλαμπος δεν αγκάλιαζε την χειροβομβίδα, τα θραύσματα από την έκρηξη θα είχαν προκαλέσει την έκρηξη και των άλλων πυρομαχικών που ήταν μέσα στην αποθήκη που θα προκαλούσε την ανατίναξη όλου του γύρω χώρου από την αποθήκη όπου είναι εντός αστικού ιστού και κατοικήσιμος, προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Επίσης, βασική αιτία της πυροδότησης της χειροβομβίδας οφείλεται στην αλλοίωση που προκλήθηκε εξαιτίας του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: