Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ο Αβραμόπουλος στην Ιορδανία


Εικοσιτετράωρη επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου είχε συναντήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ παρέστει και στα εγκαίνια της 10ης Έκθεσης Ειδικών Δυνάμεων SOFEX 2014, που πραγματοποιείται στο Αμμάν.



Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες με τον Ιορδανό Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας Dr. Abdalla Ensour, με τον Υπουργό Εσωτερικών Husein Hazza Mazali και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Atef Tarawneh, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστή κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρίγκηπα Feisal Bin Al Hussein.



Επίσης, παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah ΙΙ ibn Al Hussein και σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι σύλλογοι της ελληνικής ομογένειας και το προεδρείο του συλλόγου Ιορδανών αποφοίτων ελληνικών Πανεπιστημίων και στρατιωτικών Σχολών.



Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, αρμόδια για θέματα αμυντικής βιομηχανίας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.



Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και CEO του KADDBΗ (King Abdullah II Design and Development Bureau), Shadi Ramzi Majali, με τον οποίο συζήτησε και έθεσε το θέμα της εδραίωσης μιας ευρύτερης συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματοποίησα μία σύντομη αλλά πολύ ουσιαστική επίσκεψη στην Ιορδανία, μια χώρα με βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που είναι του άμεσου στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ελλάδος και που, όπως είναι γνωστό, κλυδωνίζεται τα τελευταία χρόνια από τις σοβαρές επιπτώσεις, κυρίως της συριακής κρίσης.


Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιορδανία είναι άριστες και βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αλληλεγγύη και τη φιλία. Είναι επιθυμία, τόσο δική μας, όσο και της Ιορδανικής πλευράςνα ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς.

Η Ιορδανία αποτελεί έναν εκ των βασικότερων παραγόντων με καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τόσο αναφορικά με τη Συρία, αλλά και με την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τραγικές συνέπειες της συριακής κρίσης. Περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ιορδανικούς καταυλισμούς επιπλέον των Παλαιστινίων.


Η Ελλάδα συμμετείχε στην ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, με ένα ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ.

Ελλάδα και Ιορδανία διατηρούν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες άριστες σχέσεις πέραν των ιστορικών δεσμών που ανάγονται στο απώτερο παρελθόν, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στενή συνεργασία που οι δύο χώρες αναπτύσσουν σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι μεγάλος αριθμός Ιορδανών που βρίσκονται σήμερα σε ηγετικές θέσεις στη χώρα έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα οποία σπούδασαν με υποτροφίες του ελληνικού κράτους, κάτι το οποίο όχι μονάχα δεν λησμονούν, αλλά  τιμούν, μιας είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδος σε αυτή τη φιλική και φιλόξενη χώρα.

Η αποστολή είχε βεβαίως ένα σκοπό: να συμμετάσχω σε μια μεγάλη αμυντική έκθεση που διοργανώθηκε εδώ, αλλά και να πραγματοποιήσω επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ιορδανίας, μεταφέροντας ένα μήνυμα για περαιτέρω συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Θέλω να πιστεύω ότι με την πολιτική που υιοθετεί η ελληνική Κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα ανακτά τη θέση της ως γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία διέρχεται πράγματι δύσκολες στιγμές.

Πριν από λίγες ημέρες, ήμουν στην Αίγυπτο όπου είχα επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, ενώ ακολουθούν και άλλες επαφές σε όλο το τόξο των χωρών που μας περιβάλλουν.

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο πάντοτε στα πλαίσια μιας φιλειρηνικής και σταθεροποιητικής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: