Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Λύθηκε το μυστήριο του σπασμένου χαυλιόδοντα του ελέφαντα - Μαμούθ του Καλονερίου


Λύθηκε τελικά το μυστήριο με τον σπασμένο χαυλιόδοντα του ελέφαντα του Καλονερίου, του οποίου το κρανίο βρέθηκε το 2006 κατα την διάρκεια εργασιών διάνοιξης δρόμου. Οι παλαιοντολόγοι οι οποίοι τάχθηκαν να εξετάσουν το εύρημα του έμειναν έκπληκτοι καθώς διαπίστωσαν ότι ο ένας του χαυλιόδοντας ήταν πολύ πιο κοντός από τον άλλον. Έτσι άρχισαν να διατυπώνονται διαφορετικές εκδοχές για το μυστήριο αυτό που φαίνεται ότι απασχόλησε πολύ την επιστήμη της παλαιοντολογίας.

Την δική της εκδοχή, η οποία όπως φαίνεται είναι και η πιο επικρατούσα, έδωσε την Δευτέρα, η αν. καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά και ο Ολλανδός ερευνητής Παλαιοντολογίας, Ντικ Μολ (Dick Mol) κατα την διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας τους στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Μαμούθ, προς τους συμμετέχοντες και τους συγγενείς τους, με μια τοιχογραφία που αναπαριστά την ιστορία του ελέφαντα του Καλονερίου στην αίθουσα του Τραμπάντζειου Γυμνασίου της Σιάτιστας. Την τοιχογραφία, διαστάσεων 6,3 επί 3,5 μ., φιλοτέχνησε προ ημερών ο Ολλανδός καλλιτέχνης Ρέμι Μπάκερ από το Ρότερνταμ σε συνεργασία με τους Ντικ Μολ, Ευαγγελία Τσουκαλά, Ευάγγελο Βλάχο και Άννα Μπάτση. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της δημιουργίας της τοιχογραφίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή των μαθητών δημοτικού της περιοχής της Σιάτιστας. Τα παιδιά κατασκεύασαν υπό την καθοδήγηση του κ. Μπάκερ ομοιώματα μαμούθ και ελεφάντων από πηλό.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου έχουν αναλάβει το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι Γρεβενών και Βοΐου της Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συγκεκριμένα,η θεωρία των δυο παλαιοντολόγων υποστηρίζει πως πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια δύο αρχαϊκοί ελέφαντες στα πλαίσια της περιόδου αναπαραγωγής, πάλεψαν μεταξύ τους για να κερδίσουν την εύνοια της γειτονικής ομάδας των θηλυκών. Προσπαθώντας τα δύο αρσενικά να δείξουν στα θηλυκά ποιος είναι ο ισχυρότερος, άρχισαν να μουγκρίζουν δυνατά και να εφορμούν το ένα πάνω στο άλλο, όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, καταλήγοντας να χτυπούν με δύναμη τα κεφάλια τους. Η σύγκρουση ήταν πολύ επικίνδυνη και μετά από αρκετή ώρα και από αρκετά χτυπήματα, ο ένας από τους δύο ελέφαντες τραυματίστηκε σοβαρά, σπάζοντας τον έναν από τους δύο του χαυλιόδοντες. Ο ηττημένος αποχώρησε από τη μάχη αφήνοντας το κοπάδι των θηλυκών στον αντίπαλό του. Αυτός ο... ηττημένος πολεμιστής είναι ο ελέφαντας του Καλονερίου.

Στη συνέχεια, εικάζεται ότι παρά τον τραυματισμό του ο ελέφαντας χρειαζόταν και τους δύο του χαυλιόδοντες για να βρει τροφή. Έτσι λόγω της χρήσης του σπασμένου χαυλιόδοντα ξανά και ξανά για την αφαίρεση του φλοιού των δέντρων, λειάνθηκε και απέκτησε ξανά οξύ άκρο αν και ποτέ δεν θα ήταν τόσο μυτερό όσο το φυσικό άκρο του αριστερού χαυλιόδοντα. Αυτό παρατηρείται στο απολίθωμα που βρίσκεται σήμερα στην αίθουσα του Τραμπάντζειου Γυμνασίου της Σιάτιστας και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα εκθέματα της Ιστορικής Παλαιοντολογικής Συλλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: