Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

«ΟΙΚΟ-ΔΟΜΗΣΗ ΖΩΗΣ» απο τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών


Με ένα νέο κρίσιμο πρόγραμμα, που τέθηκε ήδη σε λειτουργία, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έρχεται να ενισχύσει το πλαίσιο πρωτοβουλιών και δράσεών του για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, που υφίστανται σε εντονότερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης.

Έτσι, ένα μεγάλο δίκτυο υποστήριξης και βοήθειας αγκαλιάζει τώρα και αστέγους, δίνοντας λύση, έστω και προσωρινή, στο ευαίσθητο πρόβλημα της στέγης 20 ανθρώπων, στους οποίους παρέχεται επιπλέον ενίσχυση για απόκτηση οικοσυσκευών και κάλυψης δαπανών σίτισης. Να σημειωθεί ότι στους τέσσερις Συμβουλευτικούς Σταθμούς του δήμου Νεάπολης-Συκεών προστρέχουν ετησίως περισσότερα από 3.000 άτομα και οικογένειες, απολαμβάνοντας υπηρεσίες σε πολλά επίπεδα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΟΙΚΟ-ΔΟΜΗΣΗ ΖΩΗΣ», που υλοποιείται από το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση για την Υποστήριξη Νέων «Άρσις», και περιλαμβάνει συντονισμένες δράσεις για τη στέγαση και επαγγελματική ένταξη των ατόμων. Αυτό υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που είναι άστεγα ή ζουν σε επισφαλή κατάσταση κατοικίας (φιλοξενούνται σε ξενώνες ή σε προσωρινές κατοικίες, βρίσκονται σε καθεστώς έξωσης, κ.ά. και έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες ως άστεγοι). Οι δράσεις περιλαμβάνουν φροντίδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης και δράσεις εργασιακής ένταξης των ωφελούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, στους ωφελούμενους παρέχεται βοήθεια προκειμένου να εξασφαλίσουν στέγη έως το τέλος του έτους (Δεκέμβρης 2015) μέσα από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση. Επιπλέον, από το πρόγραμμα προβλέπεται:

• η επισκευή της υπάρχουσας κατοικίας,
• η αναδοχή αστέγων από οικογένεια που θα θελήσει να τους φιλοξενήσει,
• η κάλυψη δαπανών για οικοσκευή, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και αναγκών ένδυσης, υπόδησης, και
• η κάλυψη αναγκών σίτισης.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την εργασιακή ένταξη των ωφελούμενων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

• συμβουλευτική στην απασχόληση,
• απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσα από επτάμηνη εργασία στον ιδιωτικό τομέα,
• υποστήριξη στη δημιουργία επιχείρησης,
• απασχόληση στον αγροτικό τομέα και
• κατάρτιση μέσω voucher.

Την ίδια ώρα, η αναπτυξιακή σύμπραξη του δήμου Νεάπολης-Συκεών «ΣΥΝ-ΤΟΠΟΣ», που υλοποιείται από τη δημοτική επιχείρηση ΚΕΥΝΣ, το Κέντρο «ΕΡΓΑΝΗ» και το κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», προχωρά σε διακρατική συνεργασία με στόχο την επιμόρφωση και εκπαίδευση των ωφελούμενων πάνω σε θέματα και προγράμματα κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, η δράση διακρατικότητας περιλαμβάνει τετραήμερη επίσκεψη εργασίας στη Σουηδία, κατά την οποία οι ωφελούμενοι θα επισκεφτούν κοινωνικές δομές, κοινωνικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αγροτουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ θα λάβουν μέρος και σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Σ’ αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν 13 άτομα από τα 180 που είναι ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα της σύμπραξης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και να συμπληρώσουν την αίτηση έως την επόμενη Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν άμεσα αίτηση στο Συμβουλευτικό Σταθμό Συκεών:
-Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών, Στρατ. Σαράφη 1, 56625, Συκιές
-Τηλέφωνο: 2313 313151 ή στο Κέντρο «Εργάνη», στο τηλέφωνο 2310 621166.

Δεν υπάρχουν σχόλια: