Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Συμμετέχω και εγώ στην ανθρωπιά


Με κεντρικό σύνθημα «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» ο δήμος Νεάπολης-Συκεών απευθύνει πρόσκληση στους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να βιώσουν τη χαρά της πιο ανθρώπινης προσφοράς συμμετέχοντας στην επικείμενη «Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς».

Η νέα, τακτική εξόρμηση, η πρώτη για το 2015, θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου.

Ομάδα-στόχος του πληθυσμού και αυτή τη φορά είναι κυρίως οι νεαροί συμπολίτες μας, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά και στους οποίους η δημοτική αρχή προωθεί με κάθε ευκαιρία το μήνυμα της σπουδαιότητας της εθελοντικής προσφοράς χωρίς κίνητρο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, κινούνται και οι ενημερωτικές επισκέψεις που πραγματοποιούν σε σχολικές μονάδες του δήμου μας επιστημονικά στελέχη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής, πληροφορώντας αναλυτικά μαθητές και εκπαιδευτικούς για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων σώματος.

Μια τέτοια δράση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο ΕΠΑΛ Συκεών, στη διάρκεια της οποίας η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Σταθμού Συκεών Βάσω Καρακώστα και η συντονίστρια του Περιφερειακού Γραφείου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Δήμητρα Ζαχαρούδη έκαναν αναλυτικές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις για τα στοιχεία που αφορούν τους δείκτες αιμοδοσίας και δωρεάς οργάνων σώματος αντίστοιχα σήμερα στη χώρα μας, ενώ απάντησαν και σε απορίες μαθητών.

Σύμφωνα με την κυρία Καρακώστα, οι ανάγκες σε αίμα για τους Έλληνες ασθενείς ανέρχονται ετησίως σε 600.000 με 650.000 μονάδες αίματος, ενώ για να υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμα αποθέματα δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο παρά μόνο το 10% του πληθυσμού να δίνει αίμα μία φορά το χρόνο! Μόνο η εθελοντική και συστηματική προφορά, ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στα κέντρα αιμοδοσίας των νοσοκομείων, μπορεί να διασφαλίσει τη δυνατότητα φροντίδας των αρρώστων και να απομακρύνει για πάντα την αγωνία της εύρεσης μονάδων αίματος.

«Ορίζοντας οι ίδιοι τις επιλογές μας, επιμένουμε να προσεγγίζουμε την αιμοδοσία με τη λογική της συνειδητής ανθρώπινης προσφοράς και όχι της πράξης έκτακτης ανάγκης. Με κάθε μας δράση προωθούμε το αυτονόητο μήνυμα ότι όσο πληρέστερα είμαστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αντίδρασή μας σε κάθε δύσκολη στιγμή. Γι’ αυτό οργανώνουμε τις τακτικές εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και προσφοράς αιμοπεταλίων, εστιάζουμε στην πληροφόρηση για τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων σώματος και βλαστοκυττάρων, και σας καλούμε μαζί μας. Είμαστε άνθρωποι κι όλοι μπορεί να χρειαστούμε αίμα, ή κάποιου άλλου είδους βοήθεια, σε ανύποπτη στιγμή», τονίζουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης, και προσθέτουν: «Οι πράξεις μας οδηγούν σε αποτελέσματα. Από εμάς εξαρτάται να σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε την ανθρώπινη αποστολή μας, κι αυτή είναι κατά κανόνα η προσφορά αγάπης, το ενδιαφέρον, η συμπόνια, η συμμετοχή».

Από την πλευρά της η συντονίστρια του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Δήμητρα Ζαχαρούδη εστίασε στην αναγκαιότητα εξάλειψης των μύθων και της παραπληροφόρησης που, δυστυχώς, καλά κρατεί γύρω από το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα της μεταμόσχευσης οργάνων σώματος. Για παράδειγμα, όπως τόνισε, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η δωρεά οργάνων σώματος πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όχι από ανθρώπους που καταλήγουν στο σπίτι ή σε ένα τροχαίο δυστύχημα, και ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση των συγγενών. Επίσης, ότι κανένας δωρητής οργάνων σώματος δεν κινδυνεύει εν ζωή, δεδομένων των πολύπλοκων διαδικασιών που εγγυώνται μια επιτυχημένη μεταμόσχευση, σε συνδυασμό με το σχετικό νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα και είναι το αυστηρότερο στον κόσμο.
Τα στοιχεία που έδωσε πραγματικά σοκάρουν:

Κάθε περίπου 2,5 ώρες ένας ασθενής πεθαίνει ενώ βρίσκεται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
Σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται σε λίστα αναμονής:
-1.500 άτομα για μεταμόσχευση νεφρού
-140 άτομα για μεταμόσχευση ήπατος
-30 άτομα για μεταμόσχευση καρδιάς
-200 άτομα για κερατοειδείς χιτώνες
Ένας δότης μπορεί να βοηθήσει έως και 20 ανθρώπους 
Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι κάποια στιγμή της ζωής μας ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από το να καταλήξουμε υπό συνθήκες που να μπορούμε να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεταμοσχευτικό χάσμα που αφορά τις υπάρχουσες ανάγκες και την αντίστοιχη προσφορά, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΜ στην Ελλάδα καταγράφονται 5,6 δότες ανά εκατομμύριο πολιτών, ενώ στην Ισπανία, που κατατάσσεται στην πρώτη θέση, 35 δότες ανά εκατομμύριο!

Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η θλιβερή αυτή αρνητική εικόνα είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Η αιμοδοσία του δήμου Νεάπολης-Συκεών διεξάγεται με τη συνεργασία του έμπειρου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Γ.Παπανικολάου, και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Στο πλαίσιό της οι συμπολίτες μας, εκτός από αίμα, μπορούν να προσφέρουν και αιμοπετάλια, καθώς και να δηλώνουν συμμετοχή στα Δίκτυα δωρητών Οργάνων Σώματος και Δωρητριών Βλαστοκυττάρων.
Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ
Σάββατο 28/2                 9π.μ.-2μ.μ.           Δημοτικό κατάστημα Πεύκων
Κυριακή 1/3                     8π.μ.-2μ.μ.           Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Συκιές)
Δευτέρα 2/3                    10π.μ.-8μ.μ.           Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Τρίτη 3/3                         10π.μ.-8μ.μ.          Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Τετάρτη 4/3                     10π.μ.-8μ.μ.          Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Πέμπτη 5/3                     10π.μ.-8μ.μ.          Δημοτικό κατάστημα Νεάπολης και
                                           9π.μ.-2μ.μ.          Γ΄ ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου
Παρασκευή 6/3             10π.μ.-8μ.μ.         Δημ. κατάστημα Νεάπολης

Αρωγοί του δήμου είναι η Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και οι ιεροί ναοί του δήμου, το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, η Ένωση Γονέων δήμου Νεάπολης-Συκεών, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, η Υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία του δήμου, το Κέντρο Εργάνη και ο Σύλλογος Ποντίων Πεύκων ΠΑΡΧΑΡ, καθώς και πολλοί άλλοι σύλλογοι, σωματεία και τοπικοί φορείς.

Πληροφορίες:
Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Νεάπολης-Συκεών: 2313 3131116, 313160
Συμβουλευτικός Σταθμός Δ.Ε. Συκεών: 2313 313151, 313117

Δεν υπάρχουν σχόλια: