Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση Ξυδάκη - Ιερώνυμου


«Η ανθρωπιστική προσπάθεια της Εκκλησίας έχει μια βαθιά υπόσταση πολιτισμού. Η προσφορά είναι πολιτισμός», είπε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, επίσκεψη που, όπως είπε ο κ. Νίκος Ξυδάκης «δεν είναι μόνο μέρος μιας εθιμοτυπίας, αλλά και μιας παλαιάς και τιμητικής για μένα φιλίας». 

«Η Εκκλησία πέρα από όλα τα άλλα παράγει και Πολιτισμό» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κι προσέθεσε πως «έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και να εξετάσουμε. Ήταν μία πρώτη συνάντηση και θα συνεχίσουμε για να έχουμε καλά αποτελέσματα».


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκε το θέμα της συντήρησης των χριστιανικών και εκκλησιαστικών μνημείων στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων κράτους και εκκλησίας. Ο Υπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησαν ως προς την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της συνεργασίας αρχαιολόγων και μοναχών όπου η αρχαιολογική αξία των μνημείων την καθιστά απαραίτητη. Ο Μακαριώτατος μάλιστα αναφέρθηκε στην πετυχημένη συνεργασία της Εκκλησίας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του υπουργείου στην περίπτωση της περίφημης Μονής του Οσίου Λουκά, που προστατεύθηκε ως μνημείο, ενώ δεν παύει να έχει παράλληλη λατρευτική χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: