Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ο προϊστορικός οικισμός της Κολώνας Αίγινας


«Η Κολώνα της Αίγινας, ένας κόμβος στο κεντρικό Αιγαίο: Ελλαδική, Κυκλαδική ή/και Μινωική;» («Kolonna on Aegina. A Central Aegean Hub: Helladic, Cycladic and/or Minoan?») είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Walter Gauß από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Μινωικής Αρχαιολογίας.

Ο προϊστορικός οικισμός της Κολώνας, στο νησί της Αίγινας είναι μία σημαντική θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού. Βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο δίπλα στη σύγχρονη πόλη, στο εύφορο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Στο σεμινάριο, που θα δοθεί στα αγγλικά, θα γίνει μια επισκόπηση της έρευνας και των ανασκαφών που έγιναν στη θέση καλύπτοντας μια περίοδο 600 περίπου ετών, από την ύστερη Πρωτοχαλκή ΙΙ έως και τις αρχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Η παρουσίαση θα εστιάσει στις επαφές της Κολώνας με τις γειτονικές περιοχές, καθώς και τις επιρροές που δέχθηκε ο υλικός πολιτισμός της θέσης από αυτές τις περιοχές. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η προσπάθεια της ντόπιας ελίτ να μιμηθεί συγκεκριμένες παραμέτρους του μινωικού τρόπου ζωής.

Τα Σεμινάρια Μινωικής Αρχαιολογίας διοργανώνουν οι: Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, Λευτέρης Πλάτωνας, Γιάννης Παπαδάτος και Colin Macdonald.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 18.30, στο κτήριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22) και θα μεταδοθεί ζωντανά ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: