Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Στην σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου


Ολοκληρώθηκε εχθές η σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της προεδρεύουσας Λετονίας. Κύρια θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν η ανάγκη για επικαιροποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφαλείας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ερχόμενου Ιουνίου. Η ατζέντα περιελάμβανε επίσης την αντιμετώπιση των «υβριδικών» απειλών ασφαλείας, τη δυνατότητα της ΕΕ για ταχεία αντίδραση στη διαχείριση κρίσεων καθώς και τον ρόλο των Ευρωπαϊκών Συγκροτημάτων Μάχης. Oι Υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν, επίσης, για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ που διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Σε παρέμβαση του στη σύνοδο, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης στην υπό διαμόρφωση στρατηγική, της διασύνδεσης που υφίσταται πλέον μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών απειλών, όπως κατέδειξαν και οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης. Οι νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και οι «υβριδικές» απειλές, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, αποτελούν προϊόν της νέας εποχής της επανάστασης στις νέες τεχνολογίες, στις επικοινωνίες, στον κυβερνοχώρο, σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συμβατικά μέσα. Οι υβριδικές προκλήσεις επιβάλλουν μια «υβριδικού» τύπου αντίδραση. Και αυτό, σημείωσε, συνεπάγεται συλλογική δράση και μια ολιστική προσέγγιση της στρατηγικής ασφάλειας, τόσο σε ότι αφορά στην πρόληψη και αποτροπή, όσο και σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση.

Ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε, τέλος ότι, στη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας στρατηγικής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες όλων των κρατών μελών τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών να γίνουν κοινωνοί της προσπάθειας αυτής. Η κοινή αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων προϋποθέτει μια κοινή αντίληψη της απειλής, κατέληξε.

Των εργασιών της συνόδου προήδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας κυρία Federica Mogherini και ο Υπουργός Άμυνας της Λετονίας κ. Raimonds Vejonis. Στις εργασίες παρακάθισαν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg και ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Herve Ladsous.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ο κ. Φωκαΐδης είχε ιδιαίτερες συνομιλίες με ομολόγους του διαφόρων κρατών καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: