Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Υπήρχε εξειδίκευση εργασιών και στις κοινωνίες των Νεάντερταλ με βάση το φύλο (;)


Μια νέα έρευνα η οποία στηρίζεται στην ανάλυση 19 κοπτήρων απο οδοντοστοιχίες Νεάντερταλ απο τρεις διαφορετικούς τόπους, συγκεκριμένα, απο τον El Sidron στην Αστούρια της Ισπανίας, την L’Hortus της Γαλλίας και απο το Spy του Βελγίου αποκαλύπτει την ύπαρξη αυλακώσεων στις οδοντοστοιχίες των θηλυκών, οι οποίες διαφέρουν απο αυτές των αρσενικών Νεάντερταλ.

Η συγκεκριμένη έρευνα καταδεικνύει πως όλοι οι Νεάντερταλ, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου είχαν αυτές τις αυλακώσεις στα δόντια τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον Antonio Rosas, ερευνητή του  CSIC (Spanish National Research Council) στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ισπανίας τονίζει πως: «αυτές οι αυλακώσεις οφείλονται στο ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν τα δόντια τους, κατα περίπτωση, σαν τρίτο χέρι, για εργασίες όπως ο τεμαχισμός της τροφής, για παράδειγμα. 

Το ιδιαίτερο που ανιχνεύσαμε τώρα είναι το ότι οι αυλακώσεις στις οδοντοστοιχίες των θηλυκών Νεάντερταλ είναι μακρύτερες και εντονότερες απο αυτές των αντίστοιχων αρσενικών. Αυτό σημαίνει πως οι εργασίες στις οποίες απασχολούνταν τα θηλυκά ήταν διαφορετικές απο αυτές των αρσενικών.

Για παράδειγμα, στα αρσενικά εμφανίζεται ένας μεγάλος αριθμός από εγκοπές στο σμάλτο και στην οδοντίνη των άνω περιοχών, ενώ στα θηλυκά εμφανίζονται στα χαμηλότερα τμήματα».

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι ακόμα σαφές ποιες δραστηριότητες θα αντιστοιχούσαν σε γυναίκες και ποιες στους άνδρες, αλλά χρησιμοποιώντας παραδείγματα από σύγχρονες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, οι γυναίκες μπορεί να ήταν υπεύθυνες για την προετοιμασία των γουναρικών και την κατασκευή ενδυμάτων.

«Παρ 'όλα αυτά, πιστεύουμε ότι η εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού με βάση το φύλο των ατόμων πιθανόν περιορίζεται σε μερικές εργασίες, καθώς είναι πιθανό ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συμμετείχαν με ίσους όρους στο κυνήγι μεγάλων ζώων» τονίζει απο την μεριά της η ερευνήτρια Almudena Estalrrich.

Ολόκληρη την επιστημονική εργασία μπορείτε να την δείτε, με συνδρομή, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: