Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

«Τα μουσεία ως κέντρα Πολιτιστικής Διπλωματίας»


Διάλεξη με θέμα «Τα μουσεία ως κέντρα Πολιτιστικής Διπλωματίας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Περιπτώσεις της μουσειακής πρακτικής που επεκτείνουν τις διεθνείς σχέσεις» θα δώσει ο μουσειολόγος Χαράλαμπος Χάιτας την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 13.00. Τη διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου της Ελλάδας (Αμαλίας 8, Σύνταγμα), διοργανώνει το Heritage & Museums (Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία) στο πλαίσιο των πολιτισμικών δραστηριοτήτων του και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση διαφορετικών στοιχείων της μουσειακής πρακτικής για να περιγράψει εφαρμογές της Πολιτιστικής Διπλωματίας επικεντρώνοντας στα υπό κατασκευή μουσεία της Μέσης Ανατολής και τη σχέση τους με την Ευρώπη. Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με τη συνοπτική παρουσίαση δύο παραδειγμάτων, του Grand Egyptian Museum στο Κάιρο και του Saadiyat Cultural District στο Άμπου Ντάμπι.

Τα μουσεία για περισσότερο από 30 χρόνια χρησιμοποιούν ως πεδίο συνεργασίας την κινητικότητα έργων τέχνης των συλλογών τους και την ανταλλαγή ειδικών ως ένα μικρό στοιχείο των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, στις μέρες μας, τα υπό κατασκευή νέα μουσεία χρησιμοποιούνται ως κέντρα για διμερείς ή πολυμερείς εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών, ξεπερνώντας αρκετά τα όρια του πολιτιστικού πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: