Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μαύρη Θάλασσα – Ενότητα και Διαφορετικότητα στη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα


«Black Sea – Unity and Diversity in Roman Antiquity» – «Μαύρη Θάλασσα – Ενότητα και Διαφορετικότητα στη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα» (Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2015) είναι ένα ευρωπαίκό πρόγραμμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου 2015 με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου έρευνας με έμφαση στην προστασία, τη διατήρηση και την αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ρωμαϊκής εποχής στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας αλλά και της Ελλάδας που αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 12.00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ρωμαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός – μια κοινή γλώσσα στην Αρχαιότητα». Πρόκειται για έκθεση 90 πινακίδων πληροφόρησης που προέρχονται από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, την οποία συνοδεύει έκθεση 164 αρχαιοτήτων της ρωμαϊκής περιόδου από τις συλλογές του Μουσείου.

Τα εκθέματα συνθέτουν ένα ανθολόγιο από μικρά και μεγάλα θραύσματα της πολιτιστικής κοινής που επικράτησε κατά τη ρωμαϊκή εποχή και αποτέλεσε τη συνέχεια του ελληνικού κόσμου. Πρόκειται για αντικείμενα από τον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης, περιοχές που ανοίγονται στο Αιγαίο και συνδέονται άμεσα με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Αφορούν όλες τις όψεις του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου και αποτελούν ένα μικρό δείγμα του υλικού πολιτισμού της περιοχής.

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου (16.00-18.00) και την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου (9.30-13.00 και 16.30-19.00) θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος επιστημονική συνάντηση με θέμα «Αρχιτεκτονική στον Εύξεινο Πόντο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο», στην οποία θα παρουσιαστούν 17 ανακοινώσεις από ερευνητές της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Τουρκίας.

Όλες οι ανακοινώσεις θα γίνουν στα αγγλικά και στα γαλλικά ενώ θα διανεμηθεί δωρεάν ο έγχρωμος πολύγλωσσος κατάλογος που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και περιέχει τις 90 πινακίδες πληροφόρησης. Στους συμμετέχοντες στην επιστημονική συνάντηση θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Γεωργία και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν εταίρος και η Ουκρανία και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Joint Operational Programme BLACK SEA 2007-2013» και εθνικούς πόρους. Εταίρος του προγράμματος από ελληνικής πλευράς  είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει και την ευθύνη συντονισμού της ελληνικής συμμετοχής. Ως συνεργαζόμενοι φορείς συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Αlpha MENTOR, εξειδικευμένη εταιρεία στη διαχείριση Ευρωπαϊκών Δικτύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: