Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Γιγάντιες απολιθωμένες χελώνες 3 εκατ. ετών ανακαλύφθηκαν στην Πιερία


Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη ήρθε στο φως στον Μακρύγιαλο Πιερίας, από ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ. Εντόπισαν στην παραλία τρεις απολιθωμένες χελώνες ηλικίας 2,5 – 3 εκατομμυρίων χρόνων.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 ομάδα από το ΑΠΘ αποτελούμενη από τους Νίκο Μπαχαρίδη, εξωτερικό επιστημονικό συνεργάτη, Νίκο Βασιλειάδη, μεταπτυχιακό φοιτητή και Άννα Κυριακίδου, προπτυχιακή φοιτήτρια, πήγαν στο Μακρύγιαλο με σκοπό την επιβεβαίωση της ύπαρξης απολιθωμένης χελώνας και την μετακίνηση της από την παραλία, μεγάλο τμήμα της οποίας ήταν καλυμμένο από άμμο.

Το γιγάντιο απολίθωμα της χελώνας χρειάστηκε να ξεθαφτεί από την άμμο

Αφού ξεθάφτηκε αυτό το τμήμα, η χελώνα δέθηκε με ιμάντες και μεταφέρθηκε με καΐκι μέχρι το λιμάνι των Αλυκών. Από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού κατέφτασαν ένα JCB κι ένα φορτηγό, τα οποία την μετέφεραν στην είσοδο του Δημαρχείου Μακρυγιάλου όπου και βρίσκεται σήμερα τοποθετημένη. Υπό την παρούσα μορφή η χελώνα ζυγίζει περίπου 800 κιλά.


«Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ σημαντικό εύρημα, το οποίο βέβαια διαβρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, γι” αυτό και απαιτείται πολύ προσεκτική και επίπονη συντήρηση για να αναδειχθεί», σημειώνει η Ευαγγελία Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτές οι τιτανοχελώνες ξεπερνούσαν το ένα μέτρο σε μήκος, ζούσαν σε ένα περιβάλλον ελαφρώς πιο υγρό και θερμό από το σημερινό, πεδινό, με λίμνες, ποτάμια και χαμηλή βλάστηση, που προσδιορίζεται πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια. Η καθηγήτρια υπογραμμίζει πως τόσο τα παράλια της Χαλκιδικής όσο και της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα από γιγαντιαίες χελώνες, όπως είναι γνωστό από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Τουλάχιστον δύο ακόμα απολιθώματα βρίσκονται στην περιοχή

Στόχος τώρα είναι η χελώνα να συντηρηθεί και να προστατευθεί, ενώ με την απαραίτητη οικονομική συνδρομή θα προχωρήσει η μεταφορά και των άλλων δύο χελωνών που έχουν εντοπιστεί. «Εφόσον ξεκινήσει μια συστηματική έρευνα με τη βοήθεια μιας επιχορήγησης από την πλευρά του Δήμου, μπορεί να δημιουργηθεί μια έκθεση, ένα «Πάρκο Τιτανοχελώνων», που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης και των μαθητών της περιοχής, αλλά και των τουριστών. Υπάρχει πάντως ενθουσιασμός από την τοπική κοινωνία, η οποία ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα» προσθέτει η κυρία Τσουκαλά και συμπληρώνει πως η Ελλάδα κατέχει πρωτεύουσα θέση στο θέμα της Παλαιοντολογίας.


Το απολίθωμα ζυγίζει 800 κιλά και μεταφέρθηκε με γερανό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: